U Banji Vrujci organizirana međureligijska konferencija

0
9

Forum žena u okviru MAH-Kluba poštovalaca vremena, koji nastavlja tradiciju Međureligijskog centra, u saradnji sa Udruženjem žena “Mejrem” Islamske zajednice u Srbiji , uz finansijsku pomoć Ekumenskog foruma hrišćanki Evrope, su u Banji Vrujci, od 14-16.12.2018. godine, organizovali međureligijski sustret. Na ovom skupu učešće su uzele vjerujuće žene, pripadnice različitih vjerskih denominacija i organizacija: EHO – Novi Sad, EFECW – Hrvatska (Osjek), „Vila“ – Ljubovija, „Život i zdravlje“ – Novi Sad.

Na konferenciji su učestvovale generalna menadžerica Internacionalnog univerziteta prof. dr. Elma Elfić-Zukorlić i prorektorica Amela Lukač-Zoranić, kao i predstavnice institucija i udruženja Islamske zajednice u Srbiji.

Prof. dr. Elma Elfić-Zukorlić je govorila na temu „Muslimanka u biznisu i politici“, ističući da obrazovana muslimanka i sa hidžabom može biti izuzetno uspješna u svim sverama života.

Msc. Meliha Preljević je govorila na temu „Ličnost žene kroz prizmu Kur’ana i Sunneta“, dok je na temu „Kur’ansko kazivanje o Merjemi“ govorila msc. Selma Džemić.

Žene hrišćanke i žene muslimanke su u trodnevnom radu, razmjenjujući znanja, vještine, iskustva, nade pokazale da je upoznavanje i razumijvanje drugosti jedan od sigurnih puteva koji vodi ka boljitku i miru ne samo u zajednici kojoj pripadaju već u svijetu općenito.

Na konferenciji posebno je bilo riječi o činjenici da u ovim modernim vremenima i globalističkim izazovima, posebnu pažnju treba posvetiti upoznavanju, poštovanju i prihvatanju raznolikosti uz jasnu poruku da vjerujuće žene, bez obzira kojoj religiji pripadale, jesu nosioci promena u društvu. Prepoznavši zajedničku identitetsku odrednicu svih žena, tj. da je majčinstvo, ne nužno biološko, u osnovi njihovog postojanja, zaključeno je da odgajanje i briga o društvu počiva na ženi. Stoga njena odgovornost o svjedočenju sistema vrednosti počiva na empatiji i davanju prednosti miru i ljubavi među ljudima, a to se postiže međureligijskim upoznavanjem što doprinosi negovanju kulture mira.

Aktivna potreba za vjerom u Boga, suprostavljanju bilo kom obliku diskriminacije i nasilja i daljem doprinosu normalnom suživotu, realizovaće se kroz niz konferencija i susreta kako u hrišćanskim tako i u muslimanskim sredinama na Balkanu, organizovanje tradicionalnih manifestacija i radionica kroz koje će se uključiti mladi u cilju širenja svesti o ekumenskom i međureligijskom jedinstvu kao imperativu današnjice.


(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.