Tužili Vladu zbog 117 eura otpremnine

0
17

Rožaje – Više stotina bivših radnika rožajskog “Gornjeg Ibra” pokrenulo je sudski postupak za naplatu razlike otpremnina po godini radnog staža prema kolektivnom ugovoru. Vlada je prije nekoliko dana raspisala tender za prodaju njihove kompanije. Raif Fetahović, predsjednik odbora bivših radnika, ističe da je u ime svojih kolega podnio tužbe pred nadležnim sudovima protiv Vlade, Saveza sindikata Crne Gore i “Gornjeg Ibra”.

– Protiv Vlade i Saveza sindikata vodimo spor zbog kršenja memoranduma a u posebnoj tužbi protiv Vlade tražimo da nam isplati otpremnine po godini radnog staža, jer su radnici “Gornjeg Ibra” dobili najniže isplate u Crnoj Gori, svega po 117 eura. Poseban spor vodimo protiv stečajne uprave Gornjeg Ibra, zbog prevare, jer kada je razmatrano prihvatanje vladinog socijalnog programa na zboru je od 334 radnika bilo prisutno svega 140. Njima je tada obećano da će se 250 radnika ponovo vratiti na posao u pogonu Lamelirnice i Pilane, koji nikada nijesu pokrenuti- kaže Fetahović, ističući da je protiv stečajne uprave i sindikata Gornjeg Ibra podnio krivičnu prijavu zbog nestanka oko 125.000 eura iz socijalnog paketa koji je iznosio 2,7 miliona eura.

– Osim tužioca o tome sam obavijestio i policiju odsjek za korupciju i kriminal, ali se na tome sve završilo, jer koliko znam niko nije preduzeo ni jedan korak na rasvjetljavaeu kriminalnih radnji. Dajem časnu i ljudsku riječ da ćemo slučaj Gornjeg Ibra dovesti pred sud u Strazburu – poručio je Fetahović, koji tvrdi da u preduzeću “postoje velike zavrzlame od uvođenja stečaja”.

– Kako su ekonomski stručnjaci utvrdili radnici Gornjeg Ibra i Šumarskog preduzeća od uvođenja stečaja nijesu primali plate osim tople obroke i prevoz – tvrdi Fetahović.

On navodi da je stečaj u Gornjem Ibru jedan od najgorih postupaka koji je ikada sproveden.

– Ekonomska vrijednost preduzeća procjenjuje se na 28 miliona a Vlada ga je privatizovala za 3,2 miliona. Kupoprodajni ugovor više liči na likvidaciju nego na privatizaciju jer se u njemu ne pominju povjerioci kao ni dužnici čija su potraživanja preko 900.000 eura. Vlada zaboravlja da Gornji Ibar ima 1.600 akcionara i 38 odsto manjinskih akcionara – ističe Fetahović.

On je ogorčen na presudu Osnovnog suda u Rožajama, koji je odbacio zahtjev više stotina bivših radnika za isplatu otpremnina po godini radnog staža, zbog kako je navedeno, neovjerenih punomoćja.

– Sumnjam da postoji politička konotacija koja u Rožajama guši pravdu, guši osiromašne radnike, jer drugačije ne mogu da tumačim takvu odluku. Iako je usvojen zakon o nezavisnosti sudstva on se na djelu ne sprovodi jer činjenice govore da je sudstvo u Rožajama apsolutno naklonjeno Vladi i državi – kaže Fetahović.

Profesor Blagota Mitrić, koji je zastupnik radnika Gornjeg Ibra pred Sudom u Rožajama, kazao je “Danu” da je napisao žalbu Višem sudu u Bijelom Polju, sa motivaciom da je rožajski sud “grubo povrijedio odredbe Zakona o parničnom postupku”.

– Sud u Rožajama je pogrešno primijenio materijalno pravo na štetu tužilaca kada je donio rješenje da odbaci tužbu u odnosu na sve tužioce, iako je njih preko 70 odsto neposredno toj ustanovi predalo ovjerena punomoćja. U najmanju ruku, trebalo je da eventualno odbaci tužbu samo u odnosu na one radnike koji nijesu ovjerili punomoćja kod suda. Sud u Rožajama je imao pravo da produži rok na bar osam dana jer se radi o veoma teškim socijalnim pitanjima materijalno nezaštićenih radnika. Po članu 62. Ustava Crne Gore, garantovana je materijalna zaštita radnika za vrijeme nezaposlennosti. Odluka rožajskog suda je klasičan primjer kršenja tog akta kao što se dešava i u slučajevima svih stečajaca u Crnoj Gori – kazao je Mitrić, ističući da “pravni stav suda u Rožajama da svi tužioci, njih nekoliko stotina, moraju da neposredno ovjere svoja punomoćja, vrijeđa načelo iz parničnog postupka koje se zove načelo ekonomičnosti i cjelishodnosti postupka”.

– Tužioci su zapravo punomoćniku dali takozvano prenosno punomoćje koje su potpisali trojica tužilaca i ovjerili a bili su ovlašćeni od zbora ostalih tužioca. Tu činjenicu Sud u Rožajama je potpuno prenebragava – kazao je Mitrić, koji navodi da bi sud trebao da izda izričitu mjeru zabrane prodaje imovine Gornjeg Ibra sve dok se protiv njega vode sporovi, ali “oni rade onako kako uvijek rade”.

Izvor: Dan.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.