Tužilac Lojanica i dalje bez presude

0
0

Zameniku osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radenku Lojanici Specijalni sud u Beogradu danas nije izrekao presudu, već je odlučio da se proces nastavi saslušanjem novih svedoka. 

Ovom tužiocu se drugi put sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu, koji mu je pre godinu dana izrekao presudu od 10 meseci zatvora i zabranu vršenja poziva u oblasti pravosuđa u trajanju od dve godine.

Lojanica je kao zamenik tužioca zloupotrebio položaj, jer je od jednog okrivljenog zahtevao da sredstva od oportuniteta uplati u nenamenske svrhe kako bi sebi i drugima pribavio korist. On je, postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z., okrivljenom predočio mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbacivanja krivične prijave ako u humanitarne svrhe uplati 100 hiljada dinara. Polovina sredstva išla je na račun KUD „Štavalj“, a druga polovina na račun Vlade Srbije za „otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave“. Okrivljeni je „uputstva“ za uplatu sredstva na račun KUD dobio ispisana rukom na parčetu papira, a usmeno je dobio uputstva za uplatu sredstva za Vladu Srbije.

Nakon pristanka optuženog N. Z. Lojanica je sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je trebalo da uplati Vladi Srbije. N. Z. je potpisao belešku i uplatio oba iznosa, a u pisarnici Osnovnog tužilaštva je zahtevao i dobio zavodni pečat za uplatnicu namenjenu KUD „Štavalj“. Kada su uplaćena sredstva na račun Vlade Srbije, zamenik tužioca je doneo rešenje o odbacivanju krivične prijave.

Lojanica je, zloupotrebom službenog položaja, KUD „Štavalj“ pribavio imovinsku korist od 50.000 dinara, a potom sa ovim KUD zaključio ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca i na taj način i sebi pribavio korist.

Novi glavni pretres zakazan je za 11. septembar, kada bi trebalo da budu saslušana dva svedoka iz tužilaštva u Novom Pazaru. Inače, na jučerašnje suđenje Lojanica nije došao.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.