Turska SAD-u dostavila nove dokaze za izručenje Gulena

0
5

Turska, Amerika – Washingtonu su poslani novi dokazi za optužnicu koja tvrdi da Fethullah Gulen stoji iza neuspješnog državnog udara u Turskoj.

Ministarstvo pravde Turske dostavilo je nove dokaze nadležnim institucijama Sjedinjenih Američkih Država u vezi s ranijim zahtjevom za izručenje Fethullaha Gulena, koga optužuje da je vođa organizacije odgovorne za neuspjeli julski pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Riječ je o novim dokaznim materijalima i dokumentima koji su prikupljeni u okviru istraga koje se vode o pokušaju vojnog udara u Turskoj, a ti dokazi dostavljeni su kao dodatak ranijem dokaznom materijalu, koji je Turska dostavila SAD-u u prilogu zahtjeva za izručenje Gulena, prenosi Anadolija.

Među novim dokazima koji su dostavljeni vlastima SAD-a jesu i detalji posjete i boravka Adila Oksuza u SAD-u, koju je realizirao prije pokušaja puča u Turskoj, a riječ je o bjeguncu za koga tvrde da je bio zadužen za aktivnosti pripadnika te organizacije koji su infiltrirani u zračne snage turske vojske.

U posjeti je boravio u pratnji Kemala Batmaza, koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za učešće u pokušaju vojnog udara 15. jula u Turskoj.

Vlastima SAD-a dostavljena je i tužba koju je tursko tužilaštvo podiglo pred Krivičnim sudom u Izmiru, a koja za pokušaj puča tereti ukupno 270 osumnjičenih, među kojima je prvooptuženi upravo Gulen.

Navodi optužnice

U optužnici se navodi kako je odbjegli Oksuz, za kojim turski organi gonjenja tragaju, tokom posjete SAD-u dobio Gulenovo odobrenje za plan izvođenja vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Vlastima SAD-a dostavljeni su i iskazi zaštićenih svjedoka pokajnika kodnih imena Kuzgun i Sapka, koji su pojasnili detalje o tome kako je Gulen direktno naredio izvođenje vojnog udara u Turskoj.

Organizacija za koju Ankara tvrdi da je čine Gulenovi sljedbenici 15. jula prošle godine izvršila je neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj posredstvom infiltriranih podanika u turske snage sigurnosti i druge državne institucije te zemlje.

Četiri dana nakon tog pokušaja zvanična Ankara poslala je Washingtonu četiri odvojena dosjea sa zahtjevom za izručenje navodnog vođe te organizacije Gulena koji živi u Pensilvaniji. U septembru je Turska SAD-u dostavila i zahtjev za privremeno hapšenje Gulena zbog osnovane sumnje za organiziranje vojnog udara u Turskoj.

Delegacija Ministarstva pravde SAD-a u augustu je posjetila Ankaru, a tom prilikom informirana je o detaljima neuspjelog pokušaja puča i povezanosti navodne Gulenove organizacije s tim slučajem.

S druge strane, na čelu s ministrom Bekirom Bozdagom, delegacija Ministarstva pravde Turske u oktobru je posjetila Washington i informirala nadležne američke zvaničnike o procesu istraga koje se vode u Turskoj.

Turski ministar Bozdag najavio je da će turska delegacija ponovo posjetiti Washington nakon što funkciju ministra pravde SAD-a preuzme novi ministar iz administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Suđenje za puč

Na Krivičnom sudu u Izmiru počelo je suđenje optuženima za učešće u neuspjelom julskom pokušaju vojnog udara, a riječ je o sudskom procesu protiv ukupno 270 optuženih, među kojima su 152 uhapšene osobe.

To je prvo suđenje koje je počelo u Izmiru na bazi istrage koju je o pokušaju puča provelo Državno tužilaštvo u tom turskom gradu, tačnije, Odjel Tužilaštva za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Prvo ročište organizirano je u kampusu kazneno-popravnog zavoda Aliaga, a u kampusu su poduzete pooštrene mjere sigurnosti. Do ulaska u sudnicu svi prisutni prošli su kroz dva kontrolna punkta, a oko sudnice su raspoređene specijalne snage turske policije.

Turska žandarmerija i dronovima nadzire područje oko kampusa u kojem je počelo suđenje.

U sudnicu je primljen po jedan član porodice svih optuženih, a najavljeno je da će biti primljeni i srodnici optuženika u bjekstvu, shodno kapacitetu sudnice, koja prima ukupno 654 osobe.

Suđenje je pokrenuto po optužnici kojom se optuženi terete za pokušaj rušenja ustavnog poretka, članstvo u terorističkoj organizaciji i pokušaj trajnog narušavanja funkcionalnosti Turskog parlamenta.

Optuženo je ukupno 270 osoba, među kojima je prvooptuženi navodni vođa organizacije Fethullah Gulen.

Svi osumnjičeni ranije su trajno suspendirani iz Turskih oružanih snaga, a među njima su i dva civila i jedan suspendirani pripadnik policije.

Suđenje je važno i s tog aspekta da se među osumnjičenima nalazi veliki broj bivših visokih činovnika turske vojske, koji su, navodno, rukovodili julskim pokušajem vojnog udara.

Među optuženima je bivši načelnik štaba Egejske vojne komande general-bojnik Memduh Hakbilen, koga je, navodno, Gulenova organizacija postavila za komandanta tzv. “opsadnog stanja” u Manisi i Izmiru.

Optuženi su i načelnik štaba Kopnene komande NATO-a general-bojnik Salih Sevil te generali Mehmed Nuri Basol, Halil Ibrahim Yildiz, Yasar Camur, Ahmet Cural, Mustafa Ilter, Osman Nadir Saylan, Suleyman Manka, Veyis Savas i Ersal Olmez, a svi su bili visokopozicionirani činovnici turske vojske u toj vojnoj oblasti i navodno su aktivno učestvovali u julskom pokušaju puča u Turskoj i rukovodili njime.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Turska SAD-u dostavila nove dokaze za izručenje Gulena


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.