10. Juni 2019

Ribolovci, studenti, radnici javnih preduzeća i ljubitelji prirode iz Novog Pazara i okoline očistili su dio Ribarićkog jezera (Gazivode) od ogromne količine smeća, koje je Ibar naneo tokom poslednjih obilnih padavina i poplava.

Mini ostrva od plastičnih flaša i drugog otpada nisu nikakva novost za ovo jezero nastalo pregrađivanjem Ibra, a slične akcije održavaju se svake godine, uglavnom posle prolećnih kiša.

– Akciju smo organizovali kako bismo bar delimično ublažili posljedice nemarnog odnosa građana prema prirodi i poslali signal svim ljudima da vode računa o svojoj okolini, da ne bacaju smeće u rijeke i jezera – poručuje predsjednik Udruženja ribolovaca iz Novog Pazara Elvir Hodžić.

Tokom akcije očišćen je samo dio jezera, a napunjeno je na desetine džakova raznog otpada koje su radnici JKP “Gradska čistoća” odvezli do deponije ili reciklažnog centra.

Ipak, za kompletno čišćenje jezera neophodno je još nekoliko sličnih akcija, više ljudi i adekvatne opreme.

Slike rijeke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svijet ovih dana, a slična stvar dešava se i sa Ibrom koji otpad “donosi” do Gazivoda gde se formiraju “deponije na vodi”.

– Sav ovaj otpad dolazi iz gornjeg toka Ibra, manji dio je od građana koji smeće bacaju u njegovo korito, a znatno veći je sa deponije kraj Rožaja koja se nalazi na samoj obali te reke. Kad god Ibar nadođe, pokupi dio deponije i nosi do jezera. To je ekološka katastrofa koju ta opština, ali i država Crna Gora, moraju što pre da riješe – priča jedan od žitelja Ribarića.

Jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane visoke preko 100 metara. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama opština Zubin Potok i Tutin, kao i grada Novog Pazara. Bogato je ribom, a na njegovim obalama formirana su brojna vikend naselja.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles