Trump donio odluku o zapadnom Balkanu – Dodik i dalje na ‘crnoj listi’

1
20

Trump donio odluku o zapadnom Balkanu - Dodik i dalje na 'crnoj listi'

Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija SAD-a objavio je novu “crnu listu” fizičkih i pravnih osoba na kojoj se nalazi i više imena iz Bosne i Hercegovine koja su SAD-u sumnjiva uglavnom zbog krivičnih djela ratnih zločina, kriminala i terorizma.

Na njoj su još uvijek Senad Šahinpašić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Savo Krunić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić i Srpska demokratska stranka (SDS).

Ove godine je na “crnu listu” uvršten i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. Pored Dodika, tu su i Sonja i Aleksandar Karadžić, Tomislav Kovač, Radomir Kojić, Milovan Bjelica, Dragan Spasojević i Dragomir Vasić.

Na američkoj “crnoj listi” nalaze se i brojne organizacije u BiH koje su povezane sa zemljama Bliskog istoka, poput Organizacije “Preporod islamske tradicije” iz Kuvajta i Organizacije Revival Of Islamic Heritage Foundation koja se najčešće spominje.

Što se tiče ostalih pojedinaca, na “crnoj listi” nalaze se Milan Lukić, Sredoje Lukić, Sreten Lukić, Milorad Krnojelac, Radislav Krstić, Tomislav Kovač, Radomir Kojić, Nusret Imamović, Bajro Iković, Ljuban Ećim, Safet Durguti, Vidoje Blagojević, Tihomir Blaškić, ali i Naser, Liridon i Besnik Kelmendi.

Podsjećamo, Ured za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a provodi programe ekonomskih sankcija, sveobuhvatnih ili selektivnih, uz blokiranje sredstava i restrikciju trgovine.

“Zabranjene transakcije” su trgovinske ili finansijske transakcije i drugi poslovi u kojima ne mogu učestvovati osobe iz SAD-a, osim ako to OFAC ne odobri.

“Zamrzavanje” predstavlja čin kontrolisanja ciljane imovine. Ove zabrane variraju od programa do programa, jer je svaki program zasnovan na različitim vanjskopolitičkim i nacionalno sigurnosnim ciljevima SAD-a.

Ono što se u BiH naziva “crna lista” jeste Specially designated nations (SDN). OFAC periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih osoba (SDN) kojim se zabranuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u SAD-u.

(Klix)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Trump donio odluku o zapadnom Balkanu – Dodik i dalje na ‘crnoj listi’


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. ovo je cirkus kada se neko stavi na crnu listu ili zeli kazniti onda se mora zahtevati od te drzave da se taj covek skine sa vlasti ili slicno ako amerika i evropa zele uraditi nesto pravedno u bosni onda moraju uvesti sankcije rs dati im rok da priznaju genocid ukinuti rs uvesti zakon kaznu za poricanje genocida i pravnim putem primorati srbiju rs da plate odsstetu bosni a svi koji su zahtevali referendum u rs-u i oni koji porucu i dalje genocid amerika treba skinuti sa vlasti i zabraniti im da se ikad vise bave politikom

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.