Tromjesečna obuka za 30 nezaposlenih u Novom Pazaru

0
3

Raspisivanjem javnog poziva za izbor nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa u Novom Pazaru počela je realizacija druge faze projekta „Novi Pazar – novi poslovi“.

U ovoj fazi biće organizovane prekvalifikacije i dokvalifikacije za 30 nezaposlenih sa evidencije Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ), a prednost će imati povratnici iz zemalja Evropske unije po Sporazumu o readmisiji, Romi i mlađi od 30 godina.

Njima će za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju biti ponuđeno 10 zanimanja, koja su deficitarna u ovom gradu: serviser rashladnih klima-uređaja, tapetar u proizvodnji nameštaja, tesar, serviser mobilnih telefona, kuvar (pomoćnik kuvara), frizer, knjigovođa, vozač „C“ i „E“ kategorije i serviser računara.

– U konsultaciji sa NSZ odabrali smo deset zanimanja koja su potrebna gradu, a koja će im omogućiti da brzo i lako dođu do posla – kaže menadžer projekta Fevzija Murić.

Obuka će trajati tri meseca i polaznici će savladavati znanja teorijski i praktično. Na kraju će dobiti sertifikate da su osposobljeni za taj posao. U okviru prve faze ovog projekta, otvoreno je 30 novih radnih mesta. Po 1.500 evra za svako otvoreno radno mesto dobilo je 26 poslodavaca iz ovog grada. Svi zaposleni dobili su ugovore o radu na neodređeno vreme. I ovde su prednost imali povratnici, Romi i mlađi od 30 godina. Na kraju projekta, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, planirano je formiranje dva socijalna preduzeća.

Projekat „Novi Pazar – novi poslovi“ vredan je 200 hiljada evra. Sredstva su obezbedili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, 190 hiljada, i 10 hiljada je učešće lokalne samouprave. U implementaciji projekta učestvuju GIZ i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA). Ovaj projekat je jedan u nizu pokušaja da se smanji nezaposlenost u Novom Pazaru. Na evidenciji nezaposlenih je više od 18 hiljada lica, odnosno stopa nezaposlenosti je iznad 50 odsto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.