13. April 2018

Članice Vijeća za zaljevsku saradnju potrošile su hiljade milijardi dolara na oružje samo u ovoj godini.

Globalna trgovina oružjem cvjeta, a prodaja zemljama Srednjeg istoka raste.

U toku je trka u naoružavanju zemalja arapskog Zaljeva. Članice Vijeća za zaljevsku saradnju – Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Saudijska Arabija i Kuvajt – potrošile su hiljade milijardi dolara na oružje samo u ovoj godini.

Donosimo sporazume koji su sklopljeni u posljednje vrijeme.

Saudijska Arabija

Do sada u 2018. godini Saudijska Arabija izdvojila je više od 3.000 milijardi dolara na kupovinu oružja.

Španija: Ministarstvo odbrane je 12. aprila saopćilo da se ta zemlja i Saudijska Arabija nalaze pred finaliziranjem ugovora o kupovini ratnih brodova vrijednog 2.000 milijardi dolara.

Španska državna kompanija za pravljenje brodova Navantia će prodati pet malih borbenih brodova Kraljevstvu.

Dogovor uključuje i obuke španskog vojnog osoblja u Saudijskoj Arabiji i gradnju mornaričkog konstrukcijskog centra u toj zemlji.

Velika Britanija: Devetog marta je potpisan memorandum o namjerama između dvije zemlje, kojim se želi završiti diskusija o kupovini 49 aviona tipa Typhoon.

Sjedinjene Američke Države: Osmog aprila je State Department odobrio moguću prodaju samohodnih sistema Howitzer i opreme za konverziju Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 1.310 milijardi dolara, saopćio je Pentagon.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 22. marta saopćio kako je odobrio moguću prodaju protutenkovskih raketa Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od gotovo 670 miliona dolara, samo nekoliko sati nakon što se saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastao sa šefovima Pentagona.

Sjedinjene Američke Države: Istog datuma je State Department odobrio moguću prodaju vojnih rezervnih dijelova u vrijednosti od 300 miliona dolara i ugovor o održavanju helikoptera u vrijednosti od 106,8 miliona dolara.

“Ova predložena prodaja će doprinijeti američkoj vanjskoj politici i ciljevima državne sigurnosti tako što će unaprijediti sigurnost prijateljske zemlje”, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države: Američka vlada je 18. januara odobrila prodaju usluga podrške raketnim sistemima Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Katar

Katar je u 2018. godini izdvojio više od 490 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Američka vlada je 8. marta odobrila moguću prodaju opreme i podrške u vrijednosti od gotovo 197 miliona dolara kako bi se unaprijedio Katarski centar za zračne snage i zračne operacije.

Sjedinjene Američke Države: Washington je 9. marta odobrio moguću prodaju Kataru sistema “Napredna preciznost Kill Weapon II” u vrijednosti od 300 miliona dolara.

Kuvajt

Kuvajt je do sada u 2018. godini izdvojio više od 300 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 21. februara odobrio moguću prodaju Kuvajtu aviona King Air 350ER za nadzor i izviđanje u vrijednosti od 259 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države: State Department je 20. februara odobrio moguću prodaju patrolnih brodova Kuvajtu u vrijednosti od 100 miliona dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati su u 2018. godini izdvojili više od 200 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: SAD je 8. marta odobrio moguću prodaju Emiratima 300 AIM-Sidewinder Block raketa, 40 AIM-9X-2 Sidewinder Captive Air Training raketa i 30 jedinica taktičkog vođenja u vrijednosti od 270,4 miliona dolara.

Oman

Oman je u 2018. godini izdvojio više od 60 miliona dolara za kupovinu oružja.

Sjedinjene Američke Države: Oman je 5. januara zatražio sredstva i servise za podršku unapređenja softvera Operational Flight Profile za njegovu flotu F-16 aviona, identifikacijski nadzorni sistem Friend or Foe, kao i sigurnu komunikacijsku opremu u vrijednosti od 62 miliona dolara.

Bahrein

Bahrein do sada nije izvještavao o kupovini oružja u 2018. godini.

Izvor: Al Jazeera


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Trka u naoružavanju zaljevskih zemalja: Ko kome prodaje

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles