20. Decembar 2013

delic govori 3

Srbija – U organizaciji srpskih studenata, administratora stranice Support for Syria and Bashar al-Assad from the people of Serbia održana je tribina Istina o Siriji u Beogradu, uprostorijama Mesne zajednice Terazije, Terazije 45. Tribina je počela nešto posle predviđenih 17 i 30 časova.

Tribinu je ispred organizatora otvorio pozdravnim govorim Teša Tešanović. Tešanović je ukazao koji su bili glavni motivi za organizovanje tribine sa ovakvom tematikom. Naime, sukob u Siriji predstavlja najžešći vojni sukob u današnjem svetu i svojevrsnu geopolitičku prekretnicu na neuralgičnom regionu Bliskog Istoka odakle geopolitičke promjene mogu da zahvate gotovo čitav svet ukučujući naravno i područje Balkanskog poluostrva i Srbije. Tešanović je ukazao da se ovaj sukob može razumeti kao faza tzv. Arapskog proleća koje je izvođeno sa ciljem da se destabilizuju bliskoistični režimi i da se uspostavljanjem nesposobnih marionetskih vlada ojača uticaj Sjedinjenih američkih država u ovom području. Baš kada se model orkestriranih pobuna arapskog proleća pokazao kao uspješan u više severnoafričkih i bliskoističnih zemalja on je u Siriji našao na snažnu, nepremostivu prepreku.

Širi geopolitički značaj sve izvjesnije pobjede sirijske vojske i vlade Bašara el-Asada moguće je samo naslutiti ali je izvan svake sumnje riječ o važnoj geopolitičkoj prekretnici našeg vremena. Tešanović je istakao kako sam značaj rata u Siriji nije jedini razlog za održavanje tribine – to je po mišenju organozatora i neadekvatno i površno izvještavanje srpske javnosti o događajima u Siriji. Mediji u Srbiji uglavnom nekritički prenose agencijske navode iz zapadnih izvora zanemarujući činjenicu da je Sirija žrtva oružane agresije i medijske satanizacije na sličan način na koji je to bila i Srbija u nedavnoj prošlosti.

Nakon uvodnog govora prisutnima se obratio američki politikolog Hoakim Flores, osnivač nevladine organizacije Centar za sinrektičke studije. Flores je u vrlo efektnom izlaganju ukazao na glavne karakteristike sirijskog sukoba, na njegov geopolitički značaj i na glavne elemente zapadne politike prema sukobima u Siriji. Prema Floresovom mišljenju Sjedinjene američke države i druge zapadne sile imaju prevashodni interes da u ovoj fazi na Bliskom Istoku vode politiku spaljene zemlje odnosno da region dovedu u takvo stanje političkog haosa u kome on ne bi imao nikakav veći značaj. Takođe je ukazao na značaj obračuna sa brojnim terorističkim grupama u Siriji ne samo iz pravnih i moralnih razloga već i sa stanovišta pragmatične politike jer onemogućavanje ovakvih grupa znači da one neće moći da budu upotrijebljene kao oruđe američke politike drugde u svetu, ukučujući i Srbiju.

Nakon Floresovog obraćanja uslijedilo je izlaganje generala Božidara Delića. Delić je publici iznio brojne detalje iz istorije tzv. Arapskog proleća uključujući i slične mehanizme upravljanja kriznim situacijama od Jugoslavije 2000. do Ukrajine 2013. godine. Ukazano je da zapaljiva situacija u Ukrajini prethodnih dana po mnogim ključnim karakteristikama podseća na slične orkestrirane prevrate širom sveta uz napomenu da u ovim slučajevima opozicione grupe namerno provociraju nasilne obračune sa organima vlasti priželjkujući po svoj prilici eskalaciju širokih razmera. U vrlo informativnom izlaganju general Delić je praktično ukazao na sve bitne elemente u sirijskom sukobu. Istaknuto je da je u početku sukoba sirijska armija bila slabo pripremljena za urbana dejstva jer poput svake armije jedne suverene države ona se prevashodno priprema i obučava sa odbranu zemlje od spoljašnjeg agresora.

Ipak, kako je general ukazao, ova prvobitna manjkavost je dobrim delom prevaziđena u daljem toku sukoba. Strana podrška pobunjenim grupama i infiltracija velikog broja terorističkih boraca sa strane uz podršku regionalnih i zapadnih sila takođe su apostrofirani i obrazloženi velikim brojem konkretnih primera. Takođe je istaknuto da je karakter radikalne islamističke ideologije koju terorističke grupe planiraju da infiltriraju u Siriji snažan integrativni faktor u redovima samih sirijskih građana koji čak i kada nisu zadovoljni postojećom Vladom znaju da je alternativa katastrofalna i da zemlju vodi u dezintegraciju i potpuno uništenje.

Posebno su interesantne bile paralele između rata u Siriji sa sukobom na teritoriji Kosova i Metohije tokom 1998. i 1999. godine u kome je general Delić imao istaknutu ulogu. General Delić je na kraju istakao nadu da će sirijska armija uspeti da u toj meri postigne nadmoć na terenu da neće biti nikakve realne mogućnosti da se opstrura postizanje mirnog rešenja sukoba odnosno pregovarački proces koji je planiran za januar pod nazivom Ženeva 2.

(Srbin.info)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles