Tribina: Poboljšati uslove za rad savjeta za međunacionalne odnose

0
3

Opštinski saveti za međunacionalne odnose funkcionišu pod lošim zakonskim rešenjem, a njihov rad ili pasivnost najčešče zavisi samo od entuzijazma članova, ocenjeno je na tribini Sto plus radija u Novom Pazaru.

 

Panelisti, predstavnici saveta Novog Pazara i Sjenice, lokalne samouprave Tutina i dve organizacije civilnog društva (OCD) bili su jednoglasni u oceni da korisna i dobra ideja nije zaživela u najvećem broju višenacionalnih sredina.

„Čak ni u Vojvodini, gde se očekivalo da imamo bolji rezultat“, naglasio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Prema njegovoj oceni, saveti za međunacionalne odnose se često doživljavaju i kao dodatna zaštita manjinskih i ljudskih prava, što nikako ne bi trebalo da bude.

„Glavna karakteristika ovakvog saveta je da to treba da bude mesto lokalnog dijaloga između predstavnika političkih stranaka, nacionalnih saveta, verskih zajednica i da se taj savet obraća lokalnoj skupštini“, rekao je Janjić.

On je dodao i da bi saveti trebali da preuzmu ulogu koju za sada niko ne radi u Srbiji, „osim kad se dese neki grubi medjunacionalni incidenti, a onda u Srbiji počne da se govori o nekim mirovnim većima i inicijativama“.

Prema izveštaju zaštitnika građana Zorana Pašalića o savetima za međunacionalne odnose, oni su osnovani u samo 53 lokalne samouprave, a u prošloj godini čak 40 njih nije održalo ni jednu sednicu.

Član Saveta u Sjenici Radoslav Rakonjac je na tribini pod naslovom “Da li su Saveti za međunacionalne odnose čuvati dobrih odnosa? Iskustva Novog Pazara, Sjenice i Tutina” ocenio da je potpuno nebitno koji je narod većinski u nekoj opštini, ukoliko je taj organ lokalne samouprave samo savetodavno telo.

“Zakonski okvir bi trebalo poboljšati i dozvoliti da predstavnik Saveta ima ‘svoju stolicu’ u Skupštini opštine, ne da bi glasao već bio u prilici da reaguje kada je potrebno”, rekao je Rakonjac.

On smatra i da bi rad Saveta za međunacionalne odnose morao da se obezbedi finansiranjem iz lokalnog budžeta.

Rakonjac je naglasio da je savet u Sjenici formiran 2013. godine i da bi svaka opština koja želi da ode korak dalje u svojoj demokratizaciji što pre trebala da formira svoj savet za međunacionalne odnose.

Predsednica nedavno formiranog Saveta Novog Pazara (po troje Srba i Bošnjaka) Vasvija Gusinac je rekla da su oni za nekoliko meseci održali tri sednice.

„U našem Poslovniku stoji da ćemo se u svom radu rukovoditi uspostavljanju dobrih odnosa, saradnje, razumevanja i izgradnje poverenja“, naglasila je.

„Problem je to što zakon nije dorečen, autonomnost saveta nije odredjena, tako da taj kanal prema nevladinom sektoru i drugim strukturama društva nije otvoren, zbog čega sve zavisi od članova da u svom radu otvore i tu mogućnost. Mi smo do sada bili zatrpani odlukama koje se odnose na promene naziva ulica, koje datiraju jos iz 2007. godine“, rekla je Gusinac.

Član Opštinskog veća Tutina Semir Kurtanović je naglasio da ta lokalna samouprava ima pomoćnika predsednika opštine za međunacionalnu saradnju, ali je najavio skoro formiranje takvog organa.

On je naglasio da je pre mesec dana na području te opštine policajac srpske nacionalnosti na dužnosti ubio mladića bošnjačke nacionalnosti, ali da su građani “navikli na suživot” adekvatno reagovali na težak incident koji je sam po sebi mogao da izazove teže posledice po međunacionalne odnose.

Izvršni direktor OCD Urban in iz Novog Pazara Sead Biberović smatra da Savet za međunacionalne odnose treba da reaguje po većini lokalnih tema i tesno sarađuje sa ostalim savetima (bezbednost, mlade, rodnu ravnopravnost…) koji su formirani u gradu.

Do kraja godine Sto plus radio će organizovati i tribine o sudbini lokalnih i položaju manjinskih medija i etničkom sastavu organa vlasti koji nisu iz nadležnosti lokalne samouprave.

Seriju razgovora o temama bitnim za manjine u procesu evropskih integracija podržala je Ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.