Tribina o pomirenju i u Beogradu – Zukorlić: Mojim vezama s arapskim svijetom Srbiju će sunce ugrijati

27
3

0

Srbija – U Sava Centru u Beogradu, noćas je, uz prisustvo diplomatskog kora, pristalica i vrha Liste „Muamer Zukorlić – ZA POMIRENJE“, njen nosilac održao tribinu O pomirenju, na kojoj je učestvovao i predsjednik Aktivne Srbije Dušan Janjić koji je kazao da ćemo rezultat slaviti 25. aprila.

– Mnogo se dobro znamo, red je da se upoznamo. To važi, ne samo za Zukorlića i mene, već i za Srbe i Bošnjake, kaže Janjić.

On naglašava da je pomirenje cilj i vrijednost, a ne sredstvo. Ulazak u vlast je sredstvo da se olakša pomirenje. To je ono što je povezalo ostvarene ličnosti koje nose ideju o ravnopravnosti i toleranciji. Poručuje da su pripremljene osnove za unaprjeđenje integrativne manjinske politike koja bi trebala biti osnov za zakonodavne i institucionalne institucije, Nacionalna vijeća.

-Moraju biti vraćena u ruke nacionalnih zajednica. Zalažemo se za stalno tijelo ljudskih prava i integracija. Pored toga, izuzetno vazan je bošnjačko-srpski dijalog. Dobro je što je došla od strane bošnjačke zajednice, ali mora biti podržana i od strane Srba. To će pomoći da se suoči sa realnošću, pogrešno vođenim politikama, ali i da se zaklinje u stabilnost i sigurnost čega ne može biti bez suradnje zajednica.

Također, kaže Janjić, regionalna stabilnost Srbije, Crne Gore i BiH zavise kako će se riješiti pitanje Bošnjaka.

-Veća zastupljenost Bošnjaka je neophodna u svim vidovima života.

Janjic pita da li je Sandžak mit ili realnost.

– Ubijeđen sam da je Sandžak vrijednost koja pripada i Srbima i da niko nema prava odricati se i negirati to područje. Za način na koji se tretira kroz tri opštine odgovorni su oni koji su ga dosad predstavljali. Važna je ideja ne samo za Srbiju, BiH, C. Goru, već i za Foču, Goražde, Rudo.

To je, ako se poveže sa sjeverom Kosova, ozbiljna ideja za stvaranje investicija.

-Dolaze promjene Ustava i regionalizacija, i ovo je prilika da se razmišlja o jedinstvu Sandžaka koji može biti objedinjen ali treba suradnja i sa drugim dijelovima u Crnoj Gori kroz, između ostalog, projekte prekogranične suradnje.

Ovi izbori su predigra za ozbiljne promjene u Srbiji koje će nastati već iduće godine, te je stoga neophodno raditi zajedno, zaključuje Janjić.

Šaljući političke poruke iz Beograda, POMIRENJE se tako dostavlja lično. Vjeruje da će na ovaj način dosegnuti do svih, ili barem do onih koji najsnažnije utječu na tokove života pojedinca i zajednice.

-Obnoviti ili popraviti nešto što je neko pokvario je u korijenu i značenju stranih riječi koja se isprepliću u prijevodima – od francuskog, preko engleskog, do arapskog. Dosadašnje dugo iscrpljivanje u pat poziciji traje predugo, kaže Zukorlić.

U ovom novom razdoblju dat ce sve od sebe da POMIRENJE uspije, bez obzira na rezultate izbora.

-Nisam kalkulirao i nakon tri sedmice aktivne kampanje jako sam zadovoljan. Prošao sam Sandžak, prije dva dana posjetio u Preševu, danas u Beogradu. Pomirenje se istina, ne postiže za kratak period, ali je činjenica da su efekti odlični bez obzira što za neke idalje djeluje utopijska.

Poručuje da ni nakon stotinu godina ne možemo prebrojati žrtve na Balkanu. Pitanje je da li treba nastaviti praksu licemjerstva koje ne vodi ničemu i koje čovjeka na kraju i biološki uništava.

– Sreću koju imam u sebi i koja zraci iz sklada između onog što mislim, govorim i radim, ne želim zadržati samo za sebe. Želim ući u tu utakmicu, pa ako uđem u Parlament, on više nikada neće biti kakav je, pa barem ovaj mandat. Ne znam koliko ću imati poslanika, ali glas koji dobijem od Bošnjaka, Srba, Roma ili bilo koje druge zajednice, neće biti iznevjeren.

Ideja pomirenja ne tiče se samo prevazilaženja svađe, već znači da ćemo pomiriti ciljeve, interese, stavove. Zukorlić poručuje da vjeruje i dokazat će da je to moguće.

– Treba nam uređenost, kao što je i Izborni program ponuđen na 143 strane. Istina, ta načela će se temeljito razrađivati kako bi odgovarala svima i Bošnjacima, i Srbima, i Albancima, jer njihovi stvarni interesi nisu suprotstavljeni.

Ukoliko dobije povjerenje građana, dokazat će da Sandžak ne samo da nije opasnost, već da se od Sandžaka može napraviti nukleus novog i jakog zajedništva.

– Činjenica da je regija uprkos svim negacijama preživjela govori da ima svoju stvarnu vrijednost koja se ne može uništiti. S obzirom na to da ima svoju energiju, zavisi i kako će se s njom rukovati i iskoristiti je pravilno.

Odgovorno garantira da je potrebno dati priliku programu njegove Liste i ljudima koji vjeruju u njega.

– Sav elektricitet sudaranja okruženja treba prihvatiti, što nije lako, ali smo zbog toga postali Sandžaklije. Uz poveliku cijenu, sve se izdržalo. A ta cijena se, nažalost, ogleda kad se na Zapadu ugleda toliko uspješnih Sandžaklija, koji to nisu mogli biti u ovom sistemu i ambijentu. Zar i sad treba posmatrati pune autobuse koji odvoze Sandžaklije, a to nije interes ni Srbiji. Zato treba nova stranica gdje će Sandžak postati mjesto sudaranja ideja i novih stranica.

Sandžak je šifra Balkana i Srbije,tačnije mira i pozdravlja izjavu premijera Vučica nedavno iz Mostara.

Granica između Srbije i Crna Gore je neprirodna i ne govori kaže da će je trebati ukidati i pomijerati.

-Tamo gdje su granice neprirodne, one su izvor sukoba. Ideja Sandžaka kao prekogranične regije ima za cilj da podjednako zastupa interese svih, ne samo naroda, već i osjećaja među državama o vrijednostima.

Ideja pomirenja, zasigurno, neće biti brzo realizirana, ali će obasjati region, sve zajednice i narode.

– Sav nukleus Sandžaka ako dignemo na nivo međunarodnih odnosa, a naše veze s muslimanskim zemljama, i poznavanje njihovih geopolitika, kao resurs darujem Srbiji, od kojeg će je sunce ugrijati, odlučan je Zukorlić.

A.S. – SANA

1 2 3
0 1
3 4 5
2
7 8 9 10


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

27 KOMENTARI

 1. Nekako mogu naš narod da razumijem ako glasa za nekoga drugoga osim za gospodina Zukorlica.
  To jest nikako ne mogu razumijeti da se ne glasa za Zukorlica na parlamentarnoj listi.
  Taj nesretnik, Rasim nema parlamentarnu listu, pa ako je istinski prijatelj Bosnjaka ne bi trebao da lobira za Vučicevu listu. Jer Vučić , odgovorno tvrdim, neće zastupati Bošnjake adekvatno. I pored toga što nemam protiv Vučića ništa ipak treba neko iz redova Bosnjaka da nas predstavlja. Rasim braco obmanjuje ovaj narod, šta je sa njime.
  A Suljo se oprobao gore po Beogradu. Verovatno čovek ima dobru nameru ali nema, braćo, dovoljno kapaciteta da nas predstavlja. Zato je dobro da se povuce iz politike i radi njega samog i radi svih nas.
  ZAKLjUČAK: Otvara se poglavlje 23 za ulazak u Evropsku zajednicu, potrebna nam je Muftijina ekipa koja nas neće izdati i koja je kadra da iznese intelektualno sve to.

  0

  0
 2. BRAVO G-dine Zukorlicu. Pored toga 1,5 miliona Sandzaklija ( Bosnjaka ), sirom svijeta spremni da uloze svoje znanje / kapital / iskustvo za bolju buducnost sviju u Sandzaku / Srbiji / Balkanu.
  EU nema alternativu, Bosnjaci su autohtoni Evropski narod i mi ne smijemo dozvoliti da nas lokalna poltronska/ korumpirana / kriminalna bagra koja nema nikakvu viziju i strategiju za bolju buducnost Bosnjackog naroda, (ciji je jedini cilj da se materijalno bogati na nesreci svog naroda),izuluje i postanemo i ostanemo izolovani i zaboravljeni u EU.Zasto oni to rade, svakom Bosnjackom intelektualcu je jasno ( na nasu zalost bivsi sistemi i bivsi rezimi iz prestonice su ih skolovali na drzavnom budzetu, dali him sve materijalne blagodeti ovog svijeta ( stanove, kredite, stenad prije nega rodjena upisana na fakultetu, velike penzije, napravili him odmaralista na moru i planinama), ali za uzvrat moraju da podijele, proteraju, rekatiraju, potcenjuju , unistavaju Bosnjacki narod). Ali evo istina definitivno pobedjuje, ( sve sto nas nije unistilo samo nas je jos jacim napravilo). Hvala vam u moje licno ime i da vas Allah nagradi,podari dobro zdravlje. Niste sami verujte, vi govorite sto Bosnjacke iskrene duse misle i mnoga Bosnjacka srca kucaju i podrzavaju vas i verujte da nas ima vise nego sto lokalni izdajnici / dusmani misle.Defininitivno je SDA i SDP rukovostvo ( poltronska bagra ), raskrinkano i njihova poltronska/ izdajnicka/ korumprana/ kriminalna aktivnost / politika kojom su dusu vadili Bosnjacima Sandzak u zadnjih 25 godina. Pruzit ruku postenom Bosnjackom narodu ( clanovima SDA i SDP, jer su vecina ucjenjeni i u nemastini su glasali za njih radi laznih obecanja, ( posao, donacije), koje him je ta poltronska bagra obecavala. Nije him bilo lako i nikakvu mrznju i oholoste ne treba ispoljavati prema njima, to je nas Bosnjacki nardo ( to su nasa Braca i Sestra , elita to mora da zna i da preuzme odgovornost i za njih).Za mrznju / osvjete nemamo vremena i ne zelimo. Ponosno , uzdignute glave idemo u EU. NACIJA BOSNJAK, VJERA ISLAM, JEZIK BOSANSKI.

  0

  0
 3. ko ponudio par od Rasimovi i Suljovi za glasove dabogda mu se slogiro JEZIK a ko dao pare za glas slogiro mu se i Jezik i RUKA JARABI i i nek je na njega prokletstvo.

  0

  0
 4. Lepo je čuti kada se srpski intelektualci slažu sa idejom o Sandžaku, kao prekograničnoj regiji, koja spaja Bošnjake, Srbe i Crnogorce, ali i mogućnost, ako bi se uključio i sever Kosova, zajedno i sa južnom Kosovskom Mitrovicom, i Srbi i Albanci, što bi, faktički značilo četiri balkanske državice u kome žive, rade i stvaraju Sandžaklije, bez obzira na nacionalnost i veru.
  Nema govora o tome da razumni Srbi, na čelu sa Vučićem, neće prihvatiti ruku pomirenja Srba i Bošnjaka, barem u Srbiji.
  Naime, srpski nacionalisti su počinili mnogobrojne zločine u 20. veku, i genocid u Srebrenici, nad “Turcima”, kao osveta za pet vekova ropstva pod Turcima.
  Po toj logici, sada bi Bošnjaci “trebali” njima da se osvete.
  A baš verske vođe mogu da regrutuju teroriste i “osvetnike”, kao što je to slučaj na Bliskom istoku, obećanjem da time “idu pravo u dženet” (raj).
  A baš i verske vođe mogu da kažu da je zločin počinjen u ime islama najveći zločin samom islamu.
  Da kažu: “Jeste, bilo je zločina na sve strane i tome mora doći kraj”, konačno!
  Zapadni Balkan je deo Evrope a svi narodi su autohtoni i svoji na svome i samo pomireni možemo biti i deo EU.
  Kad ako ne sad?

  0

  0
 5. Bravo Zukorlicu

  Da je Srbija normalna i nacionalizmom i sovinizmom ne optereceno drustvo ovaj bi istup bio podrzan od zvanicne vlasti

  Vazan je osudeni ratni zlocinac Krajisnik koji je osuden i zbog ratnog zlocina bio na robiji. Ovu cinjenicu niko ne moze da promjeni

  0

  0
 6. Braco i sestre nema sta da se mislimo Zukorlic je najbolji za Sandzak! Ljajic organizuje koncerte i tera u zabludu nasu decu! Ugljanin dokazano nesposoban, i razbijac IZ. Ja zivim u Nemackoj i meni je sve jedno. A vi razmislite dobro, vremena nema za bacanje

  0

  0
   • ali vidis kako je divno kad jedan pripadnik manjine zeli najbojle svojoj drzavi i zeli da je sunce ugrije zar ne? vidis koliko se bori trudi za srbe i srbiju…pa zar bi to radio da ne voli svoju otadzbinu srbiju? bolji bi on ministar bio od 99% srba tako da mislim da ga treba odlikovati ordenom za dovodjenje arapskih investitora u bg 🙂

    jos ako iskamci onih desetak f-15 koje saudi otpisuju,ako zavrsi za 150-200 miliona te avione direktno za minista odbrane!!

    0

    0
   • Tih 10 f-15 su namjenjeni albaniji a srbija sa albanijom moze potpisati dogovor o tome da joj albanska avijacija cuva nebo pod veoma povoljnim uslovima. 🙂

    0

    0
 7. Masovna provala najcrnjeg fasizma na sinosnjem balu vampira u Domu omladine u Beogradu gdje je ratni zlocinac Krajisnik blagoglagoljio srbljem o svojoj ulozi u udruzenom zlocinackom poduhvatu je najbolji dokaz da je ovaj grad krajnje nebezbjedan za nesrbe!
  Ipak, dobro je, prije svega zbog medjunarodnog faktora, da je Zukorlic otiso tamo.

  0

  0
 8. tandirko majmune ne brukaj se vise,pa retardu kad je muftija bio vlast i u mogucnosti da otvara fabrike ir adna mjesta,nije on vlada,bar ne jos.majmune idi u afriku trazi rodbinu evo banana kmmeee

  0

  0
 9. In Shaa Allah Muftija da pobedis u Sandzaku , sto ce svakako znaciti prosperitet Sandzaka ali cele Srbije .U suprotnom i mi preostale Sandzaklije da se hvatamo noge i pravac Zapad

  0

  0
 10. lijepo je vidjeti usred Beograda naseg muftiju koji se obraca srbima i svim gradjanima Srbije i lijepo je sto su prepoznali u muftiji pravog partnera koji ih nece prevariti ni izdati

  0

  0
 11. da hoce srbi i bosnjaci mir ,prosperitet,drustvo bez korupcije i nepotizma…zna se sta bi se i ko birao ali oni hoce podanicki prema zapdau a nasi prema odredjenim strukturama u bg zbog para i dunjaluka,inace bi svima nama bilo bolje,ja bih voleo iskreno nekog iz zulu plemena samo da je generalno bolje svima a pogotovu omladini ali utopija nazalost,para vrti…

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.