Tri godine BKZ-a koje su promijenile pogled na bošnjaštvo i Sandžak

3
3

Novi Pazar – U sali Islamskog kulturnog centra „Altun alem“ 21. 12. 2012. godine održan je okrugli sto „Uloga BKZ-a u emancipaciji društva“, u čast obilježavanja tri godie od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice.

Uvodničari na tribini bili su predsjednici BKZ-a u Sandžaku/Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji: Jahja Fehratović, Hazbija Kalač i Džemil Bektović.

Fehratović je video prezentacijom predstavio rad BKZ-a od osnivanja 22. 12. 2012. godine pa do danas, navodeći i planove za budući period.

Kalač je također u kratkim crtama govorio o sprovedenim aktivnostima i projektima BKZ-a u Crnoj Gori, ali je svoje izlaganje uglavnom posvetio unačaju BKZ-a od osnivanja do danas na polju podizanja i oslobađanja bošnjačke svijesti o sopstvenoj kulturi, vjeri, naciji, jeziku, obiležjima i dr.

Bektović je govorio o dosadašnjim aktivnostima na polju umrežavanja, tj. integrisanja drugih Bošnjačkih nevladinih organizacija u BKZ u Makedoniji, na kojem rukovodstvo u Makedoniji radi, kao i značajnom učešću u svakodnevnom drušveno-političkom životu.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je veoma konstruktivna diskusija o daljim aktivnostima i pravcu djelovanja Bošnjačke kulturne zajednice, u kojoj su značajna izlaganja imali mr. Rejhan Kurtović, dr. Šefket Krcić, dr. Remzija Kadrić, prof. Zehnija Bulić, dr.Mustafa Fetić, Zejto Rastoder i dr.

(BKZ)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. 2- „Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom; vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju želeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo, – na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle. Tako su opisani u Tevratu. A u Indžilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača, – da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vjeruju i dobra djela čine Allah obećava oprost i nagradu veliku.“ (Al-Fath, 29)

    0

    0
  2. Kad ste se osnivali bila vam je tesna i sala kulturnog centra,slavili ste godisnjicu u sporskoj hali…a pogledaj sad na sta ste spali,na trogodisnjici svi ste stali u jedan “mejtep” prostoriju 4x4m. Video narod da je vasa prica puna demagogije….

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.