Treće dijete u porodici dobija besplatne udžbenike

1
8

Treće dijete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dijete, a kao i prethodnih godina – besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Proširena lista djece kojima će država obezbijediti knjige primjeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvjete opredijelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

– Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, historiju, hemiju, fiziku i biologiju – kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvjete. – Roditelji već sada mogu razrednim starješinama da dostave dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

Škole imaju evidenciju o djeci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, jer su to uglavnom učenici koji se školuju prema individualnim obrazovnim planovima.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dijete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

Ministarstvo prosvjete u prethodnom sazivu najavljivalo je da će besplatne udžbenike za tekuću školsku godinu dobiti i socijalno ugroženi srednjoškolci, ali im knjige ipak nisu podjeljene. Srednjoškolci više nisu ni u planu za ovu vrstu pomoći.

Kada Vlada usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvjete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2016/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslijede udžbenike od prethodne generacije.

BIBLIOTEKAMA 100 MILIONA

OSIM pola milijarde dinara namijenjenih za besplatne udžbenike, Ministarstvo je predvidjelo i da 100 miliona potroši na nabavku publikacija za školske biblioteke. Prioritet za nabavku enciklopedija, rječnika i drugih knjiga važnih za nastavu imaće škole u manje razvijenim sredinama. Škole će same predlagati koje naslove žele da dobiju.

(novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.