Tokić: Nesrbi u RS-u su diskriminisani svuda, od zapošljavanja do obrazovanja

2
1

BIH – Prvi izvještaj grupe bošnjačkih nevladinih organizacija „Bošnjački pogledi u budućnost“ predstavljen je danas u hotelu Evropa. Izvještaj pod nazivom „Republika Srpska prostor drastične diskriminacije nesrba i kršenja ljudskih prava“ govori o primjerima nacionalne neravnopravnosti nesrba u RS-u.

U izvještaju se navodi da je prije rata na prostoru ovog entiteta živjelo 54 posto Bošnjaka i Hrvata, te da danas “vladajuće strukture u RS-u pokušavaju stvoriti društveno-politički ambijent sa dominacijom srpskog naroda”.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta i senator Svjetskog bošnjačkog kongresa Sejfudin Tokić istakao je kako smatra da je ekspertna grupa sastavljena od istoričara, demografa, politologa i žurnalista, koja je radila na izvještaju, uspjela pokazati da je “RS nastala na združenom zločinačkom poduhvatu i na zločinu genocida”.

„Sam naziv Republika Srpska je neodrživ sa aspekta ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje ovaj teritorij BiH predstavlja teritorij ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nema nikakve logike da se taj teritorij zove samo po jednom narodu“, kazao je Tokić.

U izvještaju se navodi da je nivo zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u javnim institucijama u RS-u poražavajuće nizak. Kao primjeri navode se Agencija za državnu upravu RS-a, gdje je od ukupno 5.029 uposlenih, 136 Bošnjaka ili 2,66 posto, 51 Hrvat ili 1,01 posto. U Zavodu za zapošljavanje RS-a radi ukupno 265 radnika, od kojih devet Hrvata i nijedan Bošnjak itd.

Napominje se da u Zakonu o lokalnoj samoupravi, član 3. precizno navodi da prema posljednjem popisu stanovništva jedinice lokalne samouprave moraju imati proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda. Prema popisu iz 1991. godin,e u Bratuncu je bilo 64,2 posto Bošnjaka a danas ih je zaposleno četiri, što čini 6,25 posto, u Srebrennici 72,9 posto, a sada ih je zaposleno 40, što čini 48,2 posto. Hrvata je u Bosanskom Šamcu bilo 44,7 posto, a sada su zaposlena tri, ili 4,29 posto, te u Derventi 39 posto, a danas je zaposleno takođe tri, što čini 3,45 posto, navodi se u izvještaju.

„Ustav BiH, kao i ustavi dva bh. entiteta definiraju BiH kao sekularnu državu, s jednakim vjerskim i ostalim pravima tri konstitutivna naroda i ostalih naroda koji u njima žive. Međutim, pravoslavni sveštenici osveštavaju sve javne ustanove, a institucije i škole imaju svoje krsne slave. Često se stiče utisak da su sve škole vlasništvo Pravoslavne crkve“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj obrađuje i Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a, navodeći da se ovim zakonom na direktan ili indirektan način ugrožavaju prava Islamske zajednice i vjerski običaji bošnjačkog, ali i drugih konstitutivnih naroda u RS-u. Takođe, u izvještaju stoji da je nastavni plan i program u tom bh. entitetu u znatnoj mjeri „posuđen“ iz Srbije, te da se u udžbenicima historije ne potiče osjećaj pripadnosti državi i bosanskohercegovačkom naslijeđu.

(vijesti.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. U genocidnoj tvorevini srpske vlasti upravljaju FASIZMOM!
    Nema ravnopravnosti gradjana u genocidnoj sve dok BiH ne predje sa Dejtonskog uredjenja u gradjansko. Da bi BiH usla u EU mora ispuniti uslove ukinuti postojeci Dejtonski diskriminirajuci ustav i ustrojstvo, ukinuti entitete i entitetsko glasanje stav je Savijeta evrope u rezoluciji.
    Problem Bosnjaka je u Bosnjacima u razjedinjenim,korumpiranim i prodanim predstavnicima koji su samo izvrsioci unapred donesenih odluka van BiH i dejtonskog sporazuma koji je dizanjirao Milosevic!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.