TIKA nije zaboravila makedonske Bošnjake

0
3

Makedonija – Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) otvorila je školu koju je sagradila u selu Ciftlik u okolini grada Petroveca u središnjoj Makedoniji.

Svečanom otvorenju škole prisustvovali su ministar obrazovanja i nauke Makedonije Panče Kralev, koordinator TIKA-e iz Skopja dr. Mahmut Cevik, pomoćnik ministra obrazovanja Safet Neziri, poslanik makedonskog Parlamenta Vlatko Gjorčev, načelnik opštine Petrovec Borče Mitevski, te brojni građani.
U govoru na otvorenju, načelnik Mitevski istakao je važnost škole koju je TIKA sagradila za djecu u Ciftlik selu, te dodao da ova djeca više neće biti prinuđena pješačiti kilometrima svaki dan kako bi došli do škole.

Poslanik vladajuće Unutarnje makedonske revolucionarne organizacije – Demokratske stranke makedonske Nacionalne udruge (VMRO-DPMNE) Vlatko Gjorčev istakao je sve razvijenu saradnju između Turske i Makedonije, te dodao da je potrebno nastaviti istim putem.

Ministar obrazovanja i nauke Makedonije Panče Kralev izrazio je zahvalnost TIKA-i za nesebičnu podršku koju pruža na polju razvoja obrazovanja u Makedoniji.

“Nadamo se da će u budućnosti TIKA, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i našim opštinama, izgraditi još više škola”, rekao je Kralev.

Koordinator TIKA-e dr. Mahmut Cevik istakao je da se projekti koji su započeti u Makedoniji na polju obrazovanja polako privode kraju.

“U proteklim danima otvorili smo škole koje smo izgradili u Celevez, a danas i u Ciftlik selu. Naša bosanska braća koja su do juče išla u druga sela u škole kako bi se obrazovali, to će sada moći raditi i u svojim selima”, rekao je Cevik.

“Zatvori se zatvaraju u nacijama gdje nema zločinaca. Zbog toga, napraviti jednu školu znači zatvoriti jedan zatvor”, kazao je Cevik, dodavši da je neobrazovanje uzrok zločina, te da eliminiranje neobrazovanja znači sprječavanje zločina.

U selu Ciftlik, koje je udaljeno od centra Petroveca osam, Središnjeg Konyare sela deset i Donjeg Konyare sela sedam kilometara, živi 335 Makedonaca bošnjačkog porijekla. Kako prije nije bilo škole u selu, djeca iz sela išla su u obližnja sela Središnje i Donje Konyare u školu. Najbliža autobuska stanica udaljena je tri kilometra, pa su djeca svaki dan morala pješačiti, što je predstavljalo poseban problem u zimskim mjesecima. Škola koju je TIKA sagradila u Ciftliku spasila je djecu ovog sela ovakvih i sličnih problema.

(Anadolia)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.