“The Sanjak of Novi Pazar” osvaja publiku

0
63

Pjesma “The Sanjak of Novi Pazar” koju izvodi Damir Gruda i video u kojem su prikazani kulturno-historijske znamenitosti Novog Pazara za nekoliko dana je preko raznih medija pogledalo na hiljade ljudi.

Radi se o promociji kulturne baštine Sandžaka i Novog Pazara kroz pjesmu The Sanjak of Novi Pazar. Tekst je napisao poznati američki pisac Thomas Pynchon (iz knjige Gravity’s Rainbow-Duga gravitacije), a adaptirao i otpjevao Damir Gruda.

Muziku je napisao Sulejman Zatrić, a Elmir Habibović posvjetio se režiji, snimanju i montaži.

Video spot na najljepši način oslikava Novi Pazar i Sandžak, nastao je kao plod saradnje sa Kulturnim centrom Novi Pazar, predstavlja dio materijalne kulturne baštine grada i regije Sandžak i dio je naučnog rada autora Damira Grude.

Damir Gruda je prvi autor koji svojim glasom, na engleskom jeziku, uz video sadržaje, sa simbolima Novog Pazara prezentuje svoj grad.

Gruda je publicista, istraživač i profesor engleskog jezika. Studije je započeo na Ege Univerzitetu u Izmiru. Nakon druge godine, studije nastavlja na Univerzitetu u Prištini. Nakon diplomiranja je radio u nekoliko osnovnih škola u Novom Pazaru, institutu za strane jezike u Malmeu u Švedskoj, kao predavač na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru. Učestvovao je u programu ,,International Visitor Leadership Program“ koji organizuje State Department, a koji je podrazumjevao prisustvo raznim predavanjima na nekoliko univerziteta iz oblasti jezika, kulture i obrazovanja u SAD. Trenutno je zaposlen u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru kao profesor engleskog jezika i privodi kraju izradu doktorske disertacije. Bavi se istraživackim radom u oblasti lingvistike kao i historijom Balkana sa akcentom na Bosnu i Sandžak. Zaljubljenik je u prirodne ljepote, rekreativno vozi bicikl, govori engleski, švedski i turski jezik.

Napisao je nekoliko naučnih radova iz oblasti anglistike i historije Sandžaka, objavio više ekskluzivnih arhivskih fotografija historijskih i prirodnih znamenitosti svog kraja, te pokrenuo inicijativu za očuvanje i obnovu kulturno-historijskih spomenika.

– The Sanjak of Novi Pazar

Nobody knows-where, it is-on-the-map,
Who’d ever think-it, could start-such-a-flap?
Each Montenegrin, and Serbian too,
Waitin’ for some-thing,
right outa the blue-oh honey Pack up my Glad-stone,
‘n’ brush off my suit,
And then light me up my big
cigar- If ya want my address,
it’s That Orient Express,
To the Sanjak of Novi Pazar!


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.