Thaci: Pripremamo tužbu protiv Srbije za genocid

0
6

Predsjednik Kosova Hashim Thaci kazao je kako se zvanična Priština priprema da tuži Srbiju za genocid na Kosovu, objavila je danas novinska agencija Tanjug pozivajući se na prištinske medije.

Prvi čovjek Kosova je govorio za prištinski portal Bota Sot i u tom intervjuu je govorio kako o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, tako i o aspektu tužbe protiv Srbije za genocid, što je i ranije najavljivao.

„To je proceduralni aspekt koji moramo poštovati. Mi, također, moramo poduzeti nekoliko proceduralnih koraka potrebnih na polju demokratije, kao i neke korake za dobijanje pristupa i neosporne pravne osnove našeg prava da optužimo Srbiju za genocid na Kosovu“, kazao je Thaci.

U vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Ise Mustafe, Thaci je kazao kako će od Srbije tražiti „ratnu odštetu na osnovu optužbi za genocid počinjen tokom rata 1998-99.“.

Procjenjuje se kako su snage tadašnje Jugoslavije tada pobile više od 10.000 kosovskih Albanaca. Kosovo i dalje traga za više od 1.700 nestalih.

„Srbija je neosporno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze, imamo svjedočanstva i cijeli svijet to zna“, istakao je Thaci prije nekoliko godina.

„Nekoliko godina smo radili na dokumentaciji ratnih zločina na Kosovu. Vrlo brzo Kosovari će tražiti pravdu na međunarodnim sudovima za pokušaj genocida koji je počinila Srbija na Kosovu. Tražit ćemo i ratnu odštetu, a tog zahtjeva neće biti zbog aktuelne Vlade Srbije, već zbog historije, da se nikada ne bi zaboravilo šta se desilo na Kosovu.“

Međusobne tužbe sa Hrvatskom

Kosovo nije jedina strana koja je na Balkanu tužila Srbiju za genocid na svojoj teritoriji – to su uradile i Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

U februaru 2015. godine, Međunarodni sud pravde (ICJ) odbacio je hrvatsku tužbu protiv Srbije, ali i srpsku protutužbu protiv Hrvatske za genocid tokom ’90-ih godina.

Hrvatska je 1999. godine tužila Srbiju za genocid nad Hrvatima u četiri ratne godine, a Srbija Hrvatsku 10 godina kasnije za genocidnu kampanju protiv krajiških Srba u akciji “Oluja” u ljeto 1995. godine.

Sud je prvo utvrdio kako zločini, koje su nad hrvatskim stanovništvom nedvojbeno počinile srpske snage i JNA, nisu počinjeni s genocidnom namjerom te je stoga utvrdio da nad Hrvatima nije počinjen genocid.

Potom je i odbio i moguće genocidne namjere prije, tokom i nakon akcije “Oluja”.

Odbačen zahtjev za reviziju

Početkom prošlog mjeseca, Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH naveo je kako je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

„Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, vezano za zahtjev za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). Stoga se ne može ništa poduzeti kad je u pitanju dokument pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije)’“, navodi se u pismu koje potpisuje Couvreur.

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude izazvalo je krizu vlasti u BiH i međusobna prozivanja članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem februara zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagirao Ivanić, smatrajući kako Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Genocid u Srebrenici

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu UN-a.

Presuda je donesena 26. februara 2007., kad je sud u Hagu utvrdio kako je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.