Tender za cementaru kad Pljevlja budu spremna

0
4
Pljevlja – Vlada će raspisati tender za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju cementnog laporca, kao i gradnju cementare u Pljevljima, čim dobije pozitivan signal iz te opštine, najavio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić odgovarajući na poslanička pitanja u crnogorskom parlamentu.
– Najavili smo da ćemo raspisati tender kada dobijemo signal iz opštine da konzorcijum ili bilo koja druga pravna forma između opštine i investitora, odnosno firme Sfera, ima kapacitet da nastavi proces – rekao je Kavarić u parlamentu.
Na pitanje poslanika Demokratskog fronta Janka Vučinića koliko je investirano do sada u Željezaru, Kavarić je odgovorio da je fabrika kupljena kroz postupak stečaja i da sa formalno pravnog aspekta ne postoji nikakva obaveza investitora. On je kazao da je turski Toščelik dostavio investicioni plan kao gest svoje dobre volje i iskrenih namjera da se u Željezari obezbijedi proizvodnja.
Vučinić tvrdi da je Željezara „prodata na riječ“ Fuatu Tosjaliju, vlasniku Tosjali holdinga u okviru kojeg posluje Toščelik.
– On je prilikom preuzimanja Željezare na konferenciji za novinare saopštio da će investirati 35 miliona eura. Na pitanje novinara da li postoji bilo kakav pisani ugovor kojim se on obavezao da će ispuniti to obećanje, on je rekao da je dovoljna njegova riječ – kazao je Vučinić.
Prema njegovim riječima, Toščelik je najavio investicioni program kojim planira da u narednih pet godina uloži 35 miliona eura i poveća proizvodnju do nivoa od 400.000 tona godišnje, što je moguće postići maksimalnim iskorišćavanjem kapaciteta nove elektrolučne peći.
– Toščelik je do sada zasnovao stalni radni odnos za 212 zaposlenih, dok je sa 102 radnika zasnovao radni odnos na određeno vrijeme, a 22 je angažovano po osnovu ugovora o vršenju usluga – dodao je Kavarić.
On je naveo da je nova peć u Čeličani počela da radi i da se sada proizvodi oko 880 tona mjesečno.
– Stavljanje nove opreme u funkciju doći će do postepenog povećanja proizvodnje ne samo u Čeličani nego i u ostalim pogonima. U zavisnosti od kretanja na tržištu očekujemo dobre poslovne odluke u smislu povećanja učešća kvalitetnih čelika u ukupnoj proizvodnji, iako to nije obaveza definisana kupoprodajnim ugovorom – objasnio je Kavarić.
Dug javnih preduzeća 11,6 miliona  eura
Ukupan dug javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta lokalnih samouprava u Crnoj Gori, prema podacima Ministarstva finansija iznosi 11,6 miliona eura – saopštio je sekretar Ministarstva finansija Damir Rašketić odgovarajući na pitanje poslanice SNP Zdenke Popović.
– U taj iznos nije uključeno 15 miliona eura duga po osnovu ugovora o reprogramu koji su zaključili Ministarstvo finansija i lokalne samouprave. Takođe, postoji i odloženi dug od 1.900.000 po osnovu rješenja Ministarstva finansija o plaćanju u ratama, shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplata poreskih i neporeskih potraživanja – precizirao je Rašketić.
Prema njegovim riječima, dug od oko 11,6 miliona eura odnosi se na javna preduzeća koja nemaju benefite ili nemaju rješenja o odloženom plaćanju duga čiji ukupan dospjeli dug iznosi 7,3 miliona eura.
– Po opštinama, Andrijevica ima dug od 100.000, Bar 2.500.000 miliona, Bijelo Polje 933.000, Kotor 237.000, Mojkovac 74.000, Podgorica 3.200.000 miliona i Danilovgrad 261.000 eura – naveo je Rašketić.
On je kazao da javna preduzeća, kojima je odobren reprogram, imaju dug od 3.200.000 eura.
– U Nikšiću dug iznosi 1.200.000, Budvi 500.000, Beranama 25.000, Plavu 214.000, Pljevljima 1.200.000, Žabljaku 1.700.000, Kolašinu 358.000 i Cetinju 552.000 eura  – rekao je Rašketić.
Treća kategorija, odnosno javna preduzeća kojima je odloženo plaćanje obaveza shodno rješenjima Ministarstva finansija u skladu sa uredbom o odloženom plaćanju poreskog duga, duguju 1,3 miliona eura.
– Poopštinama, Herceg Novi duguje 1.100.000, Šavnik 116.000 i Ulcinj oko 100.000  eura – saopštio je Rašketić.  On je dodao da će podaci duga privrednih preduzeća čiji je osnivač država biti dostavljeni naredne sedmice zbog nemogućnosti automatske obrade tih podataka.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.