Tandir: ‘Pred nama je prilika za novu politiku u Sandžaku’

11
39

Sjeverni Sandžak – U 20. emisiji “ Intervju dana” koja se emituje na Sandžak TV-u gost je bio zamjenik predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice Samir Tandir, a tema je bila dosadašnji rad Vlade Srbije i lokalnih samouprava.

“Ono što je činjenica vezana za sve građane i građanke u Sandžaku jeste da u prvih sto dana Vlade još uvijek nismo vidjeli novu politiku prema Sandžaku i prema Bošnjacima, kao i otklon od pogrešne politike koju je vodio režim Borisa Tadića. Ono što smo mi dobili kao uvjeravanje od naših partnera u Beogradu jeste da procjes preuzimanja vlasti sporo teče i da oni još uvijek imaju problem u funkcionisanju aktuelne koalicije na državnom nivou, i da ćemo u narednom periodu imati novu politiku Vlade RS i prema Bošnjacima i prema Sandžaku”, kazao je Tandir.

On je takođe naglasio da rast inflacija, skok eura, nestašica ,poskupljenje životnih namirnica i naftnih derivata snosi Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu i da očekuje da će se u narednom periodu voditi odgovornija socijalna politika, koju je ova Vlada i obećala.

“ Nažalost to danas nemamo, građani sve teže žive i prete im otpušnja, štrajkovi, zamrzavanje plata i penzija i mislim da će period koji je pred nama biti vrlo turbolentan”, dodao je On.

Bošnjačka demokratska zajednica je najveća opoziciona stranka i ona je unijela jedan novi kvalitet kada je u pitanju parlamentarni život i na nivou RS i na nivou lokalnih samouprava u Sandžaku, istakao je Tandir.

“BDZ nema ekskluzivo pravo na dobre ideje, jer ko god da ponudi dobro rješenje odborničke grupe koje funkcionišu u sandžačkim gradovima i u opštinama podržaće tu ideju. U kampanji smo imali obećanje hiljade radnih mjesta, nove investicije, nove puteve i novu infrastrukturu a sada se ispostavilo kao što je BDZ-e i tada govorio da je sve to prazna priča”.

Kada se radi o kvalitetnom rješenju, Bošnjačka demokratska zajednica će to uvijek podržavati kao što je to i do sada radila naglasio je Tandir.

“ Ono što sada možemo videti jeste manjak dobrih inicijativa i manjak neke konstruktivne politike od koje bih koristi imali sve građanke i građani. Dodatno cijelu situaciju otežavaju loši među ljudcki odnosi u konstituisanim lokalnim samoupravama i u narednom periodu na nivou Sandžaka očekuju se raznorazne prekompozicije”.

Vlasti koje su konstituisane na nivou Sandžaka vrlo teško funkcionišu, jer stranke koje su tek sad ušle u vlast svatile su o kakvim se problemima radi. Lokalna samouprava mora da ponudi jasan ekonomski plan: Kako da se mladi zaposle? Kako da se ponude nova radn mjesta?

Dosta je bilo napumpavanja  i opterećivanja gradckog budžeta jer on jedva pokriva lične dohotke uposlenika, već mora da se dovede zdrava ideja i da se dovedi strani investitori koji hoće daa ulažu novac u kvalitetne ideje koje im se nude, dodao je Tandir.

“ Svi građani i građanke Sandžaka mogu biti ponosni što na djelovanje predsjednika Bošnjačke demokratske zajedniceu parlamentu  Emira Elfića, koji je svojim konstruktivnim pristupom i diskusijama ponudio jedno novo lice Sandžaka a to je srednji put koji nudi BDZ. Mislim da je i parlament dobio na kvalitetu, jer do sada smo mi imali na papiru neke predstavnike ali se nije mogao čuti autentičan bošnjački glas, koji zastupa prvenstveno bošnjačke stavove ali i ostalih građanki i građana.  Narednom periodu ja očekujem akciju predsjednika Elfića koji će otvoriti kancelarije narodnog poslanika u svim gradovima sandžačkim gradovima i na taj način se još više približiti svim građanima i građankama Sandžaka. Elfić je prisustvovao na kongresu vladajuće AK partije i to nalični poziv premijera Redžepa Tajipa Erdoana, a među prisutnima bili su i predstavnici svih vodećih stranaka iz cijeloga svijeta, dok je iz Sandžaka bio još i predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.”, istakao je On.

Predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice biće dio skupštinske većine u Priboju i to je jedna pozitivna poruka koju su poslali svi pripadnici srpskog naroda iz Priboja. Što se tiče Prijepolja i tu smo u pregovorima i u narednom periodu očekujemo promjene. U Novom Pazaru u lokalnoj samoupravi u aktuelnoj većini postoje određene turbolencije i neslaganja oko pitanja koja su izuzetno bitna za dobrobit građana i ta kriza zaista ne može da se sakrije.

“ Što se tiče BDZ naša vrata su za sve političke činioce otvorena i u tom procesu dogovora i razgovora nismo isključeni. Mi imamo svoju politiku od koje nećemo odstupiti, ali smatramo da svi koji su dobili legitimitet od strane građana zaslužuju poštovanje i mi ćemi ih shodno tome uvažavati. Šta će se u narednom periodu dešavati ja ne želim da preudiciram”, naglasio je Tandir.

Islamska zajednica jeste naša krovna, vrhovna institucija, a duhovni vođa svih muslimana je Muftija Muamer ef. Zukorlić i mislim da je dobro što su povodom obilježavanja 19. godina od osnivanja Mešihata gdje je bio i Reis-u-lema Dr. Mustafa ef. Cerić, bili pozvani svi predstavnici javnog, kulturnog, medijskog i političkog života u Sandžaku bez obzira na neke događaje iz prošlosti, podvukao je Tandir.

Smatram da svi oni koji su se odazvali su pokazali jednu dozu ozbiljnosti i poslali pozitivnu poruku. Taj susret je jedna dobra stvar i svi oni koji nisu došli poslali su poruku iskljčivosti koja nije dobra. Vidim pozitivne reakcije u narodu i to me svakako raduje.

Pripremila: Meka Dečković

(Snadžak TV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

  1. Nikakve koalicije nisu nam potrebne jer bi to znacilo odustajanje od osnovnih pravaca politike koju su promovisali BDZ i EMIR ELFIC.Pustimo ih neka se trvu medju sobom a nase vrijeme dolazi jer oni nece jos dugo.BDZ nije osnovana radi puke vlasti i pozicuja u njoj,vec da se bori za prava BOSNJAKA i SANDZAK a to su ovi sda i sdp zaboravili.

    • Da Boze da i celnici BDZ ne skrene sa puta kao sto su nase ranije stranke skrenule, jer politika je klizav teren i samo onaj koji je cvrst u karakteru i vjeri opstane na tom surovom terenu, a trenutne te osobine vidim jedino kod Muftije, dok kod celnika BDZ jos cekam.

  2. Nešto u posljednje vrijeme, jako pomirljivo i politikantski mi djeluju izjave čelnika BDZ-a. Izgleda da nagovještaji nive koalicije nisu samo kuloarska naklapanja. Što se to u međuvremenu toliko bitno promjenilo? Možda Muamer Zukorlić građanin može da proguta zadnje dvije godine, i sve ono što se u proteklom periodu dogodilo. Da li Muftija to isto može? Kako Ferentija i Ahmedija mogu da pokriju takav nagli zaokret? Zasad i jedan i drugi se ne izjašnjavaju po tom pitanju. Čekam reakciju i odgovor.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.