12. Juli 2010

Novi Pazar – Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Tajip Erduan otvorili su danas u Novom Pazaru Turski kulturni centar “Kemal Ataturk”, čime su, kako su ocijenili, još jednom potvrđene bliske veze dvije države i naroda.

Tadić je tom prilikom rekao da je pred Srbijom i Turskom perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima.

“Velika je uloga Turske i njen uticaj i kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana, kao što je i velika uloga Srbije. Danas svi treba da budu svjesni našeg prijateljstva, svi treba da budu svjesni našeg sagledavanja zajedničkih ciljeva”, rekao je Tadić.

Otvaranje Turskog doma kulture je, prema njegovim riječima, još jedna potvrda povezanosti dviju kultura.

“Želim da se u Srbiji, Beogradu i Novom Pazaru osjećate kao kod svoje kuće i želim da i u buduće radimo na povezivanju naroda na prostoru Balkana”, rekao je Tadić.

Predsjednik Vlade Turske Redžep Tajip Erduan izjavio je da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

“Na Balkanu se otvara novi period, a ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti će doprinijeti poboljšanju dobrosusjedskih odnosa”, istakao je Erduan.

On je naveo da je sa državnim zvaničnicima Srbije u posljednja dva dana razgovarao o ekonomskim, političkim, vojnim i kulturnim odnosima, a te odnose, kako je istakao, simbolizuje i današnje otvaranje Turskog doma kulture.

“Danas smo potpisali veliki broj sporazuma. Među ovim sporazumima nalaze se i sporazumi o izgradnji puteva u sandžačkom regionu. Također su otpočeli pregovori o otvaranju industrijske zone u Novom Pazaru”, naveo je turski premijer.

Svečanosti otvaranja kulturnog centra “Kemal Ataturk” u Novom Pazaru prisustvovali su i ministri Nebojša Bradić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Predsjednik Tadić i premijer Erduan će se sastati i sa predstavnicima sandžačke regije.

Dvojicu državnika je na ulicama Novog Pazara dočekao veliki broj građana, a skup su obezbjeđivale jake policijske snage.

U čast premijera Erduana čitav centar Novog Pazara okićen je zastavama Turske i
crvenim balonima.

Izvor: SMedia.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles