27. August 2018

Hašim Tači, Hasim Taci

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se Kosovo neće dijeliti i da neće biti razmjene teritorija, a smatra da tako nešto neće predložiti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tači u intervjuu za bečki “Standard” kaže da ideja o “korekciji granica” još nije bila tema razgovora u Briselu.

“Prošlo je pet ili šest godina od početka dijaloga sa Srbijom. Sad smo ušli u finalnu fazu ovih razgovora. Dosad smo razgovarali samo o procesu, ali ne i o detaljima. Ideja o korekciji granica je moja. Kao i ideja o uključivanju Preševske doline i ona nije bila tema razgovora sa predsjednikom Vučićem. Ali mi ćemo razgovarati o tome”, rekao je Tači za austrijski list.

FOTO: PRES SLUŽBA PREDSEDNIKA SRBIJE / PROMO

On je navodi da želi da bude racionalan i da je, uprkos velikim nesuglasicama, nastavak dijaloga jedina mogućnost, te da se, bez dogovora, Beograd i Priština uzajamno ometaju na putu ka EU.

“Neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu”, rekao je Tači.

On smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

“Moramo da radimo na tome da riješimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smijemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema”, rekao je Tači.

Konstatovao je da Kosovo ima dobre odnose sa svim susjedima – Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom i da zbog toga “niko ne treba da se oseća ugroženim” zbog mogućeg sporazuma Beograda i Prištine.

(blic.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles