Svoju kuću ruše, a tuđu grade …

8
24

U ovom tekstu ću citirati stihove iz jedne pjesme (meni poznatog) autora koju nazva “Zakletva Limu”. Autor stihova je od svog rođenja živio i družio se sa “Turcima” i nikad mu nikakvo zlo nisu nanijeli. Nego sami stihovi govore sve, pa i osjećanja naših sugrađana pravoslavaca u Crnoj Gori, kako u opštini Plav, pa i dalje. Jer, koliko god da su moji sunarodnici probali da budi prijatelji svojih komšija i sugrađana pravoslavaca, nikad im do kraja nije uspjelo da dobiju povjerenje onih koji sebe nazivaju po potrebi, čas Srbima a čas Crnogorcima.

Kad je tim našim komšijama i sugrađanima trebala bilo kakva pomoć, iskreno smo uskakali da im pomognemo, ali nam se sve vraćalo kao u stihovima brojnih njihovih pjesma, sa kojima su najčešće oslikavali dno dna i ljudskog dostojanstva.

(…)
Neka znaju nova pokoljenja
Neka znaju jer riječ je data
Nema više ljudskog poniženja
No brat svoga da izdadne brata

(…)

Progovara gavran sa visine
Te nabraja sve srpske izrode
Da prenese sa oca na sina
Bit uz brata, a ne uz Turčina

(…)

Ovi stihovi su se pojavili početkom devedesetih godina a dobrodušno su prihvaćeni od velikog dijela naših komšija i sugrađana. Prihvaćene su od onih kojima su gusle i čobanske dokolice bile vodič posljednjih nekoliko vjekova. Gdje se “čojstvo i junaštvo” svodi na ovakve stihove, te od drumskih pljačkaša i razbojnika pravili svoje junake.


Roštiljanje pred donatorsko veče

Nego, namjera ovog teksta ima i svoje razloge, koji su opravdani pred svakim svjesnim i pravednim čovjekom, ma koje nacije ili vjeroispovjesti bio.

Naime, posljednjih mjeseci u našoj zajednici u New Yorku jedna mala grupica podobnih Bošnjaka i Albanaca, prinula je na posao da postavi temelje tzv. “Crnogorske kuće”, a svoja im zurla nedovršena. Žalosno, ali istinito, svoju ruše a tuđu hoće da prave! S razlogom se pitamo, zar je međunarodno priznata država Crna Gora ostala na tome da im diplomatska predstavništva ambasade pri UN-u, Washingtonu i konzularno perdstavništvo i tzv. Crnogorsku kuću u New Yorku trebaju održavati i podizati emigranti Bošnjaci i Albanci sa njihovim donacijama. Zar je to metod kako da im iskažu svoju odanost i lojalnost državi koja ih ne poznaje i ne priznaje, izuzev u slučajevima kad im je cilj da ih razjedine i podvoje, noseći se onom narodnom “zavadi pa vladaj”! Sramotnije da ne može biti!

Nije nikakva novost da uvijek ima onih ljudi koji su radili protivu svoje zajednice i to onda kad je naša zajednica tim ljudima najviše vjerovala. Velika je istina da su uvijek naši dušmani nalazili u takvim ljudima saradnike, kojima je puno važnije rukovodeće mjesto u kojekakvim organizacijama i fondacijama a sve za lični interes, a ne za kolektivni i interes svoje zajednice.

Ne bih da zalazim u historijske činjenice koje naš čovjek poznaje i nosi ih u sebi, jer su potomci onih koji prođoše kroz nasilna kršćenja i kroz torturu, duge skoro sto godina.

U 2006.godini Crna Gora obnovi skoro vijek dugo osporavanu državnost. Državnost je obnovljena zahvaljujući Bošnjacima i Albancima koji su upravo ti koji krunisaše, svojim glasovima, da CG dobije samostalnost, ali nedugo nakon toga rukovodtsvo te države ih je nagradilo “državnom zastavom” kraljevine CG, koja ova dva naroda podsjeća na ona mračna vremena iz 1912/13. godine. Opet, danas jedna grupa Bošnjaka i Albanaca staju pod tom istom zastavom koja je natopljena nevinom krvlju njihovih predaka. Konačno, namjere crnogorskih vlasti su osujećene, pa par nesvjesnih ne čine hesapa, a cjelokupna naša zajednica zna šta je činiti. Ključni cilj je jedinstvo, i što prije završiti svoj Bošnjački centar na Richmond hillu koji već par godina zurla nedovršen, možda baš zaslugama i intrigama određenih pojedinca kojima nije stalo do napredka svoje zajednice.

Svi oni koji su se u New Yorku pothvatili postaviti temelj tzv. crnogorske kuće, tanki su i providni, pa im Crna Gora, koliko i njihova zajednica neće vidjeti haira. Takvi često mijenjaju ‘gospodara’. Zato naša zajednica treba prezreti takve namjere.

U ovom vaktu članovima naše zajednice je potrebna suzdržanost i da pokažu apsolutnu zrelost, svjesnost i jedinstvo. Jer u momentu kada se treba donirati za završavanje Bošnjačkog centra, izlazi sa zahtjevima da kupe donaciju za nečiju tuđu kuću, i kuću onih koji su bili ključni razlog da se potucamo po bijelom svijetu.

Na kraju, ne bih se osvrćao na prijetnje, koje su upućeni meni personalno, ali svim onima koji vole svoj narod i bore se za svoju zajednicu iznoseći istine u javnosti, jer znamo, ako istina nije izrečena u pravo vrijeme, ona postaje gora od laži.

Autor: Avdo Metjahić

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. dzo, Ti mozes svasta bandarati.to je tvoje pravo ali?Niti selimovic a ni ti nemozete negirati nekom pravo da se izjasnjava kako hoce.Eno ti jedan drugi clanak i to na ovoj stranici koji govori o istoriji Bosnjaka.Procitaj!Taj tvoj seljimovic sto svo vreme pokusava da negira sebe a i druge da bi se nekom zavuko u prkno to govori o njemu kao covjeku.No,nije on jedini u bosnjaka ima tih smradova jos.

 2. Selimovic je u pravu za gornju pester,tacno je da svi gore navedeni jesu albanskog a ne bosnjackog porekla.sve do 1991 god. tako su se i deklarisali.pogledaj neke stvari opsirnije pa donosi sud

 3. Jako lijep članak. Treba govoriti i pisati, razotkrivati negativnosti, a li na ovako lijep i kulturan način. I najlošijima od nas treba pružiti priliku da spoznaju gdje pripadaju i da sutra njihova djeca nemaju druge mogućnosti za opstanak osim u krugu svog naroda i svoje vjere. Naravno uvažavajući tuđe onoliko koliko taj tuđi uvažava tebe i tvoje.

 4. DOBRA LI NASLOVA.NIJE SAMO DA IH IMA TAMO VEC IH IMA NA SVE STRANE.
  EVO KOD NAS U SANDZAKU KAKO SE NEGIRA SVO VREME SOPSTVENA NACIJA DA BI SE UVUKLO U PAKSU NEKOM,ZNA SE I KOME.NISTA NEOBICNO ZA BOSNJOVE.
  “Publicista iz Sjenice SALIH SELIMOVIC(NAMJERNO VELIKIM SLOVIMA DA ISTAKNEM BITANGU) odavno tvrdi da su Bošnjaci na Sjeničko-pešterskoj visoravni u najvećem broju srpskog porekla i da tu „nema nikakvih dilema“.

  – Takođe, jedan deo Pešterske visoravni, Gornji Pešter, naseljavaju muslimani albanskog porekla, Klimente, Škrijelji, Grude, Hoti, koji se u poslednje vreme izjašnjavaju kao Bošnjaci – objašnjava Selimović.” DOBRO BI BILA KAD BI SE REDAKCIJA MALO POTRUDILA DA DONOSI SVE VESTI O OVAKVIM RDJAMA U NAS.NEGIRATI SOPSTVENU NACIJA(PITANJE JE DA LI MAGARE ZNA KO JE I STO JE?) A, IMA I ONIH KOJI PISKARAJU SVE NAJGORE O ISLAMU PA BI BILO DOBRO DA OBJAVITE NJIHOVA PISKARANJA KAKO BI IH NAROD BOLJE UPOZNAO A NE OVAKO JOS DA IM SE PRIKLANJAJU NE ZNAJUCI STA ONI SVE BALJEZGAJU.

 5. Avdo, sami tim što si ovo napisao veći si učinio nešto dobro za Bošnjake. Nastavi da pišeš i pričičaš, objašnjavaš našima da je Sandžak naša jedina kuća.
  I kod nas u Sjevernom Sandžaku stanje je do skoro bilo slično, al je sada počelo nacionalno buđenje zahvaljujući IZ. Počeće i u Južnom Sandžaku, sigurna sam!!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.