Svjetski dan djece oboljele od raka – 15.februar

0
24

Svjetski dan djece oboljele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja djece oboljele od raka. Od tada se obilježava u 88 zemalja širom svijeta. U Srbiji je ovaj datum postao dio nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

U Srbiji se svake godine otkrije preko 300 novih slučajeva malignih bolesti u populaciji djece i mladih uzrasta do 19 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo 2/3 novoobolele djece bilo uzrasta do 15 godina. Polovinu svih malignih bolesti dječijeg uzrasta čine leukemije, limfomi i tumori mozga koji su ujedno i najčešći razlog smrtnog ishoda kad je riječ o malignim bolestima. Ipak, ohrabruje podatak da je petogodišnje preživljavanje u Srbiji u uzrastu do 14 godina poraslo sa nekadašnjih 54% na čak 80%, čime se približavamo postignućima razvijenih zemalja Evrope i sveta.

Važno je istaći da je uspeh izlječenja maligniteta kod djece izuzetno veliki, mnogo veći nego u populaciji odraslih. Stope preživljavanja, naravno, prije svega zavise od tipa karcinoma, ali i od faktora kao što su kapaciteti sistema zdravstvene zaštite, zdravstvene kulture, ali i od pratećih socio-ekonomskih činilaca.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka su postavili cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod djece koja se bore protiv raka i da se preživljavanje svoj djeci sa dijagnozom neke maligne bolesti u svetu poveća barem na 60%, kao i da se roditeljima olakša obezbjeđivanje neophodne njege djeci i u kućnim uslovima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.