Svječanost povodom mevluda Poslanika a.s u Svojborskoj džamiji

0
0

Novi Pazar – “Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu padaju muke i teškoće na koje nailazite i koje vas spopadaju, teži da pravim putem krenete, a prema vjernicima je blag i milostiv.”
(Et-Tewba, 128.)

Povodom Mevluda – rodjenja Allahovog poslanika Muhameda a.s., medžlis IZ Novi Pazar, u subotu 11.01.2014. godine upriličio je svečanost i prigodno predavanje o Resulullahu s.a.v.s. Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika, a učešće u programu je uzeo hor imama. Na samom početku ašere je proučio Haris-ef. Bećirović, a zatim se predstavio hor imama sa učenjem mevluda, ilahija, salavata. Ispred medžlisa IZ Novi Pazar, prisutnima se obratio glavni imam hfz. Irfan-ef. Malić. On je na početku naglasio: “Nismo večeras ovdje da bi slavili rođendan Resulullaha s.a.v.s. jer slavljenje rođendana nije utemeljeno u našoj islamskoj tradiciji.Čovjek nema pravo da slavi ono za šta nije bio pitan,pa čak ni Poslanik a.s nije bio pitan kada će biti rođen. Mi smo večeras ovdje da, i posle petnaest stoljeća od rođenja Poslanika a.s., damo prisegu da smo i dalje na putu kojeg je on trasirao.Svjesni da nije pravi vjernik onaj koji ne voli Resulullaha s.a.v.s više od svega ostalog, pa čak i od samog sebe i porodice ” .

Pripadamo umetu koga je Poslanik a.s pomenuo prije skoro petnaest stoljeća rekavši ” Moja braća, prijatelji i ahbabi su oni koji će doći poslije mene, nisu me vidjeli, niti me slušali, niti se samnom družili ali će vjerovati onome sa čime sam ja došao”.

Ovakvim  skupovima  obnavljamo ljubav i čežnju prema Poslaniku a.s  sa željom da nas na  Sudnjem danu Allah dž. okupi i uvede u Džennet  zajedno sa njime,ima li veće privilegije i časti no biti u društvu Poslanika a.s, koji nas je zadužio samim tim što nas je pomenuo prije više od  četrnaest vijekova . Poslanik a.s je postavio temelje ispravnom vjerovanju tevhidu jednobožstvu. Podigao je čovjeka na mjesto halife,on nas je podučio da je čovjek najčasnije Allahu dž. stvorenje. Možda danas neko više cijeni životinje nego ljude, možda je negdje život jeftiniji nego ovodunjalučka materijalna dobit, Poslanik a.s  nas je podučio da je najvaznija čast i život čovjeka koja je  sveta i da se mora poštivati. Hfz Malić je u nastavku predavanja govorio o vrlinama našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. navodeći brojne primjere iz njegovog života, takođe je govorio o milosti međusobnom poštivanju i uvažavanju koje muslimani moraju imati jedni prema drugima,navodeći brojne Kur’anske ajete.

”Ne uhodite jedni druge, ne spijunirajte, ne prekidajte odnose i ne zavađajte se, nego, Allahovi robovi, budite braća.” (Buharija i Muslim)

Poslanik a.s je uspostavio temelje jedne zdrave porodice,  uzdigao je položaj žena u Islamu gdje je cenjena i poštovana,oslobodio je ljude od negativnih kompleksa i pesimizma,napravio je sintezu između duhovnog i materijalnog jer čovjek je sazdan  od materije tijela i duhovne strane .Allah je podario čovjerku razum da uči kao i srce koje se hrani ljubavlju prema Allahu dž, Poslaniku a.s i svakom insanu.Govoreći da je osmijeh i lijepa riječ sadaka svakog čovjeka.

Poslanik a.s je poslan umetu da upotpuni plemenitost i ahlak kod ljudi.Mjerilo vjere svakog čovjeka  je ahlak.

”Kada Allah zavoli nekog Svoga roba, pozove Džibrila, a.s., i kaže mu: “Ja volim tog i tog Svoga roba, pa ga i ti voli. Poslije toga ga zavoli Džibril, koji zatim, među stanovnicima nebesa razglasi: ”Allah dž.š., je zavolio tog i tog čovjeka, pa ga i vi volite, pa ga zavole i svi stanovnici nebesa. Zatim mu Allah, dž.š., podari lijep prijem među stanovnicima zemlje.” (Buhari)

Citirajaću Kur’anski ajet: “Mi smo te, o Muhammede, poslali kao milost svjetovima”, hfz Malić je završio predavanje.

Na kraju, dovu je proučio Asmir-ef. Crnovršanin


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.