Švicarac Markus uzima najljepše ime na dunjaluku, Muhammed

0
11

Švicarska – Petak, 15  Ramazana 1433 H.G. t. j. 03 Avgusta 2012 god. nakon teravih namaza u prostorijama IKC “Džemat Wattwil” dogodio se nesvakidašnji događaj gdje je Švicarac Markus promijenio ime i uzeo najljepše ime na dunjaluku, Muhammed. Ovo je svakako jedan od najznačajnijih događaja u desetogodišnjoj povjesti post-ojanja IKC “Džemat Wattwil”.

Pred Ramazanskim Imamom prof. Islamskih nauka Eldin ef. Pepićem iz Rožaja te softom, svršenikom druge godine Podgoričke Medrese, mladim Duljkom Sken-derovićem  i Džematlijama IKC “Džemat Wattwil”, veličanstvene riječi svedočenja Kelime i Šehadeta, očiju punih suza radosnica, izgovorio je Švicarac, Markus te ja-vno izrazio želju da ostatak svoga života ponovo nastavi u Uzvišenoj vjeri Islamu noseći ime najvećeg i Allahu s.w.t. najdražeg čovjeka, poslednjeg Allahovog Posl-anika Muhammeda a.s.

Iz saosjećaja spram stradanja naše braće i sestara u Siriji, Burmi te diljem svijeta brat Muhammed je zamolio  našeg uvaženog Imama Eldin ef. da proučimo zajed-ničku dovu za sve Muslimane te Uzvišenog Allaha s.w.t. zamolimo za prestanak stradanja naše braće diljem svijeta.

Ovo je ujedno i najdraža Ramazanska hedija našem džematu i našem uvaženom Imamu Eldin ef. Pepiću koji je svojim dirljivim odgovorima na postavljena pitanja početkom Ramazani šerifa prosto, voljom Allaha dž.l.š. otvorio srce i razgalio du-šu tada samo znatiželjnog prolaznika, Markusa, koji je šetajući svoga ćuku-psa znatiželjno svratio pred objektom IKC “Džemat Wattwil” gdje se sreće sa Eldin ef. i softom, Duljkom Skenderovićem.

Zašto baš toga dana, Petak, poslije džume namaza, osmog dana Šehru Ramaza-na da Markus, Švicarac, tada još uvijek ne Musliman a sada brat Muhammed do-đe baš ispred objekta Islamske zajednice kod toliko drugih kuća u neposrednoj blizini? Dal on sam ili slučajno slijedeći svoga psa kojeg je sa sobom vodio? Ako je i tim slijedom došao svi dobro znamo da je pas iskreni i odani prijatelj ljudski spreman svoj život za svoga gazdu položiti. Za one koji iskreno u Allaha vjeruju od-govor je jasan. Za one sujevjerne nek uzmu koji god razlog hoće. Oba razloga vo-de jednom odgovoru i potvrdi Milosti Božje iskazate u Šehru Ramazanu u najoda-branijem danu u hefti te najodabranijem trenutku u tom danu. Toga trenutka Uzv-išeni Allah je izlio Milost svoju na brata Muhammeda, Imama, Eldin ef. te mladog budućeg Imama, inšaAllah, Duljka Skenderovića. Uzvišeni ih je svih trojicu sasta-vio sa jasnim ciljem da se međusobno potpomognu kako bi se međusobno svi razumjeli i kako bi ljepotu vjere svoje, Islama potpuno razumno i autentično pred-stavili znatiželjnom tada Markusu. Blago se svim trojici. Allah da ih svakim dobrom ovog i budućeg svijeta nagradi.

Dirljivi momenti iz života našeg uzora  i našeg i Allahovog Miljenika Muhammeda s.a.w. koje je u svojem upoznavanju sa Islamom znatiželjnog prolaznika ispričao Eldin ef. tolko su dirnuli Markusa da je jecajući slušao i poput sunđera vodu, upij-ao svaku izgovorenu riječ našeg cjenjenog Imama. Tolko je iskrenih emocija i lju-bavi spram Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v. ispoljio da je i sam Eldin ef. i softa, Duljko, koji je bio prevodilac sa njemačkog na Bosanski i obrnuto, zajecali od uzbuđenja izlivanja Allahove Milosti nad njima.

Svim tim nabujalim emocijama je bio uzrok istiniti događaj iz života Muhammeda s.a.v. kada je njegov do tog momenta ogorjeli neprijatelj, ashab Fudail htio nožem zadati smrtonosni udarac Muhammedu s.a.v. dok je Poslanik obavljao tavaf oko Kjabe. Baš u momentu kada jie podigao ruku da taj gnusni čin učini Muhammed a.s. se okreće Fudailu govoreć mu, “o Fudaile na šta te to ta tvoja duša- nefs nav-odi”  te mu šaku desne ruke svoje stavlja na srce. Pošto je Poslanik s.a.v. makao ruku sa njegovog srca progovara Fudail govoreći, “do sada si bio čovjek kojeg sam najviše mrzio a od sada si čovjek za kojeg sam spreman svoj život dati” (pre-pričavanje). Ovaj događaj je Allahovom voljom bio inspiracija istinskog buđenja Markusovog. Tako istog dana, bio je petak, poslije druge Ramazanske džume isk-azuje želju da prisustvuje Teravih namazu a Eldin ef. i mladi softa Duljko mu pokl-anjaju Kur` an sa prijevodom na Njemački jezik.

Dešavanja u Siriji, Burmi i diljem svijeta, te pokolji Muslimana od strane nevjerni-ka, dodatno su probudili emocije nepravde i ravnodušnosti zapada i njegove dub-oke umiješanosti i saučesništva u svim zločinima nad nemoćnim ženama, djec-om, starcima i golorukim Muslimanima.

Razmišljanje Markusovo nije dugo trajalo. Allahovu s.w.t. istinu je veoma brzo pre-poznao. Za par dana je već donio svoju odluku i  smiraj srca svoga i rasprostranj-enost duše svoje je osjećao samo tada kada je razmišljao o Islamu šetajući sam sa svojim ćukom-psom obalama Wattwilske rijeke.

Svog najboljeg prijatelja, Švicarca je e-mailom informisao o svojoj sudbonosnoj odluci da od Petka, 03 Avgusta 2012 god. zvanično postaje Musliman i da više nije Markus već Muhammed. Prijatelj mu odgovara sledećim riječima: “sa ovim mojim e-mailom naše prijateljstvo prestaje za sva vremena” . Ne želim biti prijatelj sa teroristom. Nije ga to ni najmanje iznenadilo niti u bilo čemu pokolebalo već nasuprot još više ga je u ispravnoj odluki učvrstilo. Zna on dobro razmišljanje svo-jih sunarodnika ne Muslimana o nama i o Islamu. Ova istina koju nam brat Muha-mmed otkri večeras, sama po sebi govori i najbolje oslikava razmišljanje zapad-no-evropskih nevjernika i dinn dušmana o nama Muslimanima i našoj Uzvišenoj vjeri Islamu. Al ipak, Allah upućuje koga ON Uzvišeni hoće i blago se onim koji kr-enu putem spasa, putem našeg brata Muhammeda.

Uprava Džemata je poslije svečanog čina konvertiranja u restoranskom dijelu ce-ntra priredila kolače sa raznim mineralnim i toplim napitcima na čemu im od sveg srca dovu Uzvišenom Allahu upućujemo da im podari svako dobro ovog i buduć-eg svijeta.

(Mesihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.