4. Juni 2012

Kosovo, Švedska – Nikada do sada niko nije pokušao “prenijeti” cijeli nogometni stadion na neko drugo mjesto. No, i to je moguće, pa čak i s kraja na kraj kontinenta.

Švedski stadion Rasunda, nakon što na njemu prijateljsku utakmicu odigraju Švedska i Srbija (7. juna), te Švedska i Brazil (na jesen), preselit će se u na Kosovo, tačnije u Prištinu.

Ova je odluka donijeta početkom ove godine. Istina, ranije se znalo da će se Rasunda sigurno zatvoriti krajem 2012. zbog starosti (izgrađen je davne 1937.).

Rasunda će biti “raspakovana” i kao poklon Nogometnog saveza Švedske biti prebačena u Prištinu, kao poklon Nogometnom savezu Kosova.

– Cijeli stadion je dar našem Savezu. Teško je procijeniti koliko to zapravo košta, ali poklon sadrži 37.000 stolica, rasvjetu koje ispunjava uslove FIFA, ozvučenje, aluminijumske ograde, četiri kapije, trideset metara tunela za igrače, VIP ložu, 12 blagajni, salu za konferencije i osam svlačionica – izjavio je Albert Bunjaki, selektor fudbalske reprezentacije Kosova.

Na Rasundi su odigrani mnoge historijske nogometne utakmice, a svakako najpoznatija je finale Svjetskog prvenstva 1958., kada je Brazil dobio Švedsku s 5:2 . Tada je dva gola postigao Pele, koji je tada imao samo 17 godina i 249 dana.

Izvor: Bosnjak-Ks.info

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles