Svečanosti povodom 150 godina Berana i vijek od pripajanja Crnoj Gori

0
45

Berane -Svečanom akademijom završeno je trodnevno slavlje, uz zapažene kulturno-naučne manifestacije, povodom 150 godina Berana i vijek od oslobođenja od Otomanskog carstva i pripajanja Crnoj Gori. Dvostruki jubilej za – poštovanje.

Jer, kako u prigodnoj besjedi reče predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, vijek i po „mjeren dužinom istorijske beskrajnosti, kratak je period, ali dinamičnošću istorijskih prilika u Beranama i Crnoj Gori, ljudi, uprava i vlada, koji su joj, svojim rezultatima, dali karakter zavređuje poštovanje“.

Jubilej za ponos

Kao odgovorno društvo, sa posebnim pijetetom odnosimo se prema precima, koji su nam često ličnom žrtvom stvorili preduslove da ostvarimo kvalitet više gradeći budućnost Crne Gore po mjeri potomaka. Petnaest decenija za nama dio su istorije Berana i Crne Gore kao otvorene i kreativne države uspješnog spoja istorije i tradicije, savremenog i inovativnog. Zajedništva usklađenog u jednu cjelinu, koju smo u vrijeme dinastije Petrović državno-pravno zaokružili. To i čini posebnost Crne Gore i njeno bogatstvo, u koje su doprinos utkale generacije ljudi, a mi imali privilegiju da ga, na tom vjekovnom nadahnuću, 2006. godine ponovo objedinimo pod našim zajedničkim domom, kojem nastavljamo da doprinosimo jačajući univerzalne ljudske vrijednosti kakve su sloboda, nezavisnost, ljudska prava, razvoj demokratije kao najvećih tekovina današnjice – naglasio je Lukšić i podsjetio da su se i u Beranama ,,sudarali različiti svjetovi, kulture i vjere, bilo je pobijeđenih i poraženih, ali smo na kraju svi pobijedili, ostvarujući i jačajući suživot, razumijevajući jedni druge, međusobno se uvažavajući“.

Zamajac razvoju

– Brojni su razlozi za ponos što pripadate Beranama, njegovoj tradiciji i kulturi, skladnom suživotu i multietničnosti. Ponos obavezuje da generacijama koje stasavaju jasnim ciljevima i vizijom razvoja stvorimo uslove kako bi Berane bilo mjesto ugodnijeg življenja… To nije lak zadatak, prije svega, zato što je teško slijediti zahtjevne vizije, misli i djela ljudi poniklih iz ovih krajeva. I biti dovoljno velik u svom vremenu koliko su oni bili veliki u njihovom.

Nema porodice na ovom prostoru iz koje nije ponikao neko ko svojim dijelom nije dao doprinos njegovom razvoju, poput igumana Mojsija Zečevića, Miljana Vukova, Gavra Vukovića, Mitra Bakića, Radomira Vešovića… Uvjeren sam da bi oni bili ponosni na današnju Crnu Goru, ali i da bi od nas očekivali da učinimo sve da Berane prepoznaju prednosti i usmjere energiju na ekonomskom ozdravljenju kraja koji ima snažan potencijal. Odgovornost je na nama, Vladi, lokalnoj upravi i građanima Berana da učinimo sve da njegovoj razvojnoj perspektivi damo zamajac kakav su ličnosti ovog kraja davale istoriji i razvoju crnogorskog društva – kazao je premijer Lukšić.

Pozdravljajući brojne ugledne goste, predsjednik opštine Vuka Golubović podsjetio je da bogati materijalni i pisani tragovi svjedoče o životu u beranskom kraju još od najstarijih vremena, a Turci su 1862. godine osnovali grad Berane, koji je 1912, konačno, oslobođen i ušao u sastav Crne Gore postavši politički centar njenog sjeveroistočnog dijela. Najburniji period razvoja Berana nastaje, međutim, poslije Drugog svjetskog rata…

– I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo u oblasti zdravstva, sporta, obrazovanja, privrede, infrastrukture. Predano ćemo raditi na osposobljavanju beranskog aerodroma, nastaviti sa dinamičnijim ulaganjem i osposobljavanjem Biznis zone Rudeš – najavio je Golubović.

Čestitka Filipa Vujanovića

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u čestitki povodom jubileja Berana poručio: Zadovoljstvo je nakon svih godina napretka grada govoriti o pobjedi ideje multinacionalnog i multikonfesionalnog zajedništva i sklada… Svakako da je obavezujuće afirmisati značaj postignutog i potrebu da gradimo složnu i na građanskim principima formiranu zajednicu – prosperitetnu u svim oblastima društvenog djelovanja, istorijski i aktuelno opredijeljenu stvaranju boljeg kvaliteta života… To je naša obaveza prema onima koji su kroz istorijske mijene i iskušenja stvarali modernu Crnu Goru ali i prema budućim generacijama… za dobro naše Crne Gore i svih njenih građana.

Biste Mojsiju Zečeviću i Gavru Vukoviću

Otkrivajući, kraj biste Radomira Vešovića u glavnoj ulici, biste Igumanu Mojsiju Zečeviću i vojvodi Gavru Vukoviću, predsjednik Vlade Igor Lukšić je naglasio da je i to ,,dug velikanima crnogorske istorije“.

– Tokom istorije više smo bili u poziciji da činimo sve da sačuvamo, a ne da gradimo. Čuvali smo, prije svega, slobodu. Da budemo svoji na svome i odlučujemo o sudbini. Danas je Crna Gora u prilici da gradi – kazao je Lukšić i podsjetio na velika djela duhovnika, vizionara, i državnika, poručivši da je ,,na nama da misiju koju su oni započeli nastavimo i sa jasnom vizijom, posvećeno, ambiciozno zajedničkim naporima iskoračimo ka novim izazovima i gradimo budućnost Crne Gore“.

Beg Jajčanin projektovao glavnu ulicu

U sklopu svečanosti otkrivena je, u Polimskom muzeju, spomen Rizvan begu Jajčaninu, koji je projektovao današnju glavnu ulicu u Beranama.

Podsjetivši da se Rizvan beg školovao u Evropi, predsjednik opštine Vuka Golubović je naglasio da su ,,ostala za njim mnoga djela i zapamćeni mnogi arhitektonski i urbanistički projekti, a glavna ulica Berana, koju je on projektovao, i poslije toliko vremena ostala je sa neobičnom i prepoznatljivom širinom“.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.