Svečano otvorena Mala grupna kuća u Bijelom Polju

0
0

25-11-bp-grupna-kuca3

Bijelo Polje – Otvaranje objekta koji doprinosi dobrobiti djece uvijek je povod za radost. U ovom novom objektu djeca će doživjeti srećne trenutke, a istovremeno će boraviti u bezbjednoj i zdravoj sredini, poručila je američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret Ujehara na današnjem svečanom otvaranju Male grupne kuće u Bijelom Polju, prve ustanove takve vrste u Crnoj Gori.

“Bilateralna saradnja između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kao i brojnih humanitarnih organizacija čine da projekat, poput ovoga, postane realnost i unaprijedi kvalitet života mnogih. Uvjerena sam da će on i požrtvovano i profesionalno osoblje koje radi u ovom objektu, napraviti razliku u životima onih kojima je najviše potrebna naša pomoć”, navela je Ujehara, zahvaljujući se na učešću u projektu.

Izražavajući radost što je Bijelo Polje prepoznalo značaj otvaranja ovakvog servisa, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da ranijih godina pojedine opštine nijesu bile saglasne da ovakva ustanova bude otvorena u našoj zemlji.

“Ali mijenjamo svoju svijest i shvatanje da jedan broj djece koji napune 18 godina moraju da imaju ovakve institucije zato što nemaju mogućnosti da borave u svojim porodicama, niti imaju svoje hranitelje, a Crna Gora sa međunarodnim partnerima i lokalnim samoupravama mora da stvara uslove da, ne samo bjelopoljska opština ima ovakav servis, nego da ovu vrstu servisa širimo u čitavoj državi”, naglasila je Kovačević. Saglasna sam da će Vlada Crne Gore i naredne godine otvoriti još ovakvih grupnih kuća, kao i da će zaposleni u ovoj ustanovi itekako voditi računa da budu drugi roditelji djeci koja su u njoj smještena, zaključila je ministarka.

Ovaj značajan projekat finansirali su Američka ambasada, Evropska unija, UNICEF, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje, kazao je predsjednik bjelopoljske opštine Aleksandar Žurić zahvaljujući se partnerima na, kako je rekao, permanentnom razumijevanju građana našeg grada, koje je rezultiralo realizacijom brojnih projekata u godinama za nama.

“Opština Bijelo Polje je prepoznata kao mjesto u kojem se vodi računa o društveno ranjivim grupama. Kvalitetno planiranje na lokalnom nivou i uspostavljanje socijalnih servisa u zajednici nam je uvijek bilo jedan od prioriteta, a ovim aktivnostima ćemo dodatno odgovoriti na potrebe ranjivih grupa, njihovoj većoj socijalnoj uključenosti i poboljšanju kvaliteta života u prirodnom okruženju”, podvukao je Žurić. Predsjednik je podsjetio da je Bijelo Polje već steklo značajna iskustva u uspostavljanju socijalnih servisa ne samo za djecu, već i za odrasle osobe u riziku od socijalne isključenosti.

U Zajednici trenutno boravi troje djece, dva dječaka iz Rožaja i Berana i djevojčica iz Bijelog Polja. U planu je popunjavanje kapaciteta, ali to ćemo realizovati korak po korak u dogovoru sa Ministarstvom i centrima za socijalni rad, kazala je direktorica JU Dnevni centar Tisa Saida Čikić.

“Posebno bih pomenula Denisa, koji može da govori, jedini od njih troje. On je bio smješten u Kolevci u Subotici. I prije neki dan je pozvao svoje vaspitače iz te ustanove, kojima je rekao: “Ne znate koliko sam ovdje srećan””, ushićeno je prokomentarisala Čikić.

Mala grupna kuća će funkcionisati kao posebna organizaciona jedinica JU Dnevni centar Tisa, a njen rad će finansirati Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.