Sve veći broj stanovnika ima problem sa gojaznošću

1
6

 Thinkstock

Najnoviji izvještaj koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) ukazuje na porast broja stanovnika u Evropi i centralnoj Aziji sa prekomernom težinom i gojaznošću – i svim bolestima koje uz to idu.

Kako se navodi u saopštenju regionalne kancelarije za Evropu i centralnu Aziju, sa porastom bogatstva zemalja, kod stanovništva dolazi do promjene navika što dovodi do pojave novih zdravstvenih prijetnji.

Ovo se naziva i “tranzicija u dostupnosti hrane”.

U publikaciji “Regionalni izvještaj o dostupnosti hrane: Evropa i centralna Azija” ukazuje se na obrazac primjetan u većini zemalja- stanovništvo ne pati više od neuhranjenosti i nedostataka mikroelemenata u ishrani, već se bori sa degenerativnim oboljenjima koja nastaju usljed povećanog unosa masti, šećera, mesa i mliječnih proizvoda, kao i prerađene hrane.

“Ako pratimo način na koji se mijenja ishrana stanovnika uslijed povećanja njihovih prihoda, vidimo da broj unijetih kalorija koje potiču od zaslađivača, biljnih ulja i namirnica životinjskog porekla raste, dok se smanjuje unos kalorija koje potiču od žitarica”, kaže autor izvještaja Dejvid Sedik, ekonomista FAO.

Drugim riječima, podaci ukazuju na to da postoji prijelaz ka ishrani koju karakteriše povećan unos zaslađivača, biljnih i životinjskih masnoća i smanjen unos žitarica.

Ipak, sve to ukazuje na značajan napredak u regionu, a to je prevazilaženje problema neuhranjenosti. Svega sedam odsto stanovništva Evrope i centralne Azije živi u zemljama gdje su i dalje glavni problemi u ishrani neuhranjenost i nedostatak mikroelemenata.

Međutim, poremećaji u ishrani koji potiču od nedostataka mikroelemenata poput gvožđa, vitamina A i cinka, kao i problemi sa prekomernom težinom i gojaznošću, su i dalje prisutni i rastu. Danas 13 posto stanovnika u regionu živi u zemljama koje su opterećene tzv. “trostrukim teretom”, odnosno u kojima se beleže sve tri vrste poremećaja u ishrani: neuhranjenost, nedostatak mikroelemenata u ishrani i prekomerna težina.

Još više zabrinjava podatak da 57 posto stanovnika regije žive u zemljama gde je kao glavni poremećaj u ishrani prekomjerna težina. Izvještaj ukazuje na to da 70 posto stanovništva u regionu pati od poremećaja u ishrani koji obuhvataju pomenuti “trostuki teret” ili prekomernu težinu.

U drugom dijelu izvještaja, pomenuti su različiti uspješni pristupi rješavanju ovog problema i pitanja iskorenjivanja gladi, u skladu sa prihodima stanovnika jedne zemlje I njihovim navikama u ishrani.

Ti pristupi su isprobani u praksi i pokazali su se kao uspešni.

A kao neka od rešenja navode se promjena sastava gotove hrane kako bi se popravila nutritivna vrijednost popularnih vrsta ove hrane, porezi ili subvencije na proizvodnju određenih vrsta hrane u zavisnosti od toga da li je ta hrana zdrava ili ne, eduakcija stanovništva i drugi….

 

(novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.