Sve po zakonima Kosova: “Zajednica srpskih opština neće biti nova RS”

1
6

gvb(1)Kosovo – Uvjeren sam da će 1. decembra, kada budu ponovljeni izbori u 24 općine na Kosovu, biti dokazano da je to demokratska zemlja gdje se izbori održavaju u duhu visoke političke kulture, rekao je u intervjuu za Anadoliju premijer Kosova Hashim Thaçi.

To će biti prekretnica koja će dokazati kvalitetu unutar etničkih odnosa na Kosovu i napredak ka Europskoj uniji (EU). Thaçi je dodao da predložena unija sa zajednicama srpskih opšiina na sjeveru Kosova ne može zamijeniti skupštine opština i da odgovornosti opština ne mogu biti prenesene na njih.

Sve po zakonima Kosova

Premijer je javno izrazio svoje neslaganje sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u vezi sa predlogom o stvaranju unije na sjeveru Kosova.

“Sporazum iz Brisela je veoma jasan i ne dozvoljava interpretacije zasnovane na željama pojedinih grupa. Stoga, kako je predviđeno sporazumom, zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova bit će uspostavljena po zakonu Kosova i Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Nadležnosti i tijela biće uspostavljeni na zakonima Kosova. Model postojećih zajednica kosovskih općina bit će primijenjen na novu zajednicu srpskih općina na Kosovu”, rekao je Thaci, dodavši da Zajednica neće služiti kao zamjena za ovlasti koje su dodijeljene općinama, te da ne može imati izvršnu ili zakonodavnu vlast.

Upitan da prokomentariše Dačićeve riječi da su kosovski Albanci “posebno osjetljivi” da ove zajednice na Kosovu ne liče na Republiku Srpsku, i da on (Dačić) “ne voli da ga se iritira”, Thaçi je rekao kako “ne bi komentarisao političke izjave bilo kojeg srbijanskog zvaničnika po ovom pitanju”.

Ipak, Thaçi je bio vrlo jasan u odgovoru na pitanje da li bi bilo prihvatljivo da Zajednica opština sa srpskom etničkom manjinom na sjeveru Kosova ima neke sličnosti sa RS-om:

“Ni pod kojim uslovima ta zajednica ne može izgledati niti u bilo kojem trenutku postati nešto slično RS u BiH”.

On je također rekao da ga ne uznemirava Dačićevo insistiranje da Briselski sporazum i dalji pregovori ostanu “statusno neutralni” dodajući da Srbija neće priznati Kosovo:

“To nije ništa novo. U Srbiji, većina političara još uvijek je suzdržana da se probudi iz svojih snova o prošlom stoljeću. Izjave te vrste su samo za javnu upotrebu u Srbiji i nemaju utjecaja bilo gdje drugo. Svi koji su pratili proces u Briselu i čitali Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, znaju da on potvrđuje kosovski teritorijalni suverenitet”, dodao je Thaçi.

“Što se tiče priznanja Kosova, sve što mogu reći je da će se i to desiti sigurno u budućnosti jer nema alternative”.

Thaçi je pokazao optimizam u vezi ekonomskog prosperiteta svoje zemlje rekavši da je Svjetska banka u svom izvještaju “Doing Business” za 2014. stavila Kosovo na 86 od 189 zemalja prema olakšicama za bavljenje biznisom. On je naglasio da je Kosovo ostvarilo napredak za 40 pozicija, te da je također proglašeno jednom od pet zemalja u svijetu u kojima se u oblasti reformi postiže napredak, a prema tri i više indikatora koje je postavila Svjetska banka.

Pozitivni pomaci

Na pitanje koja su najteža pitanja ostala za rješavanje u pregovorima sa Beogradom, i koja su očekivanja od Prištine u pogledu dinamike daljih pregovora, Thaçi je rekao da je ponosan da je Kosovo doprinijelo jačanju mira i stabilnosti u regiji i šire.

“Riješili smo puno problema do sada. Provedba sporazuma koji smo postigli u Briselu je zaista proizvela pozitivne pomake, mada ima ozbiljnih kašnjenja. Ali vrijedi reći su naši napori, kao napori dvije suverene zemlje i susjede, doveli do serije novih sporazuma, kao što je onaj o telekomunikacijama i energiji. Slijedeći koraci će se ticati preostalih pitanja u vezi nestalih, penzionog fonda, učešća Kosova na međunarodnim sportskim događajima, itd. Riješit ćemo ova pitanja koristeći isti model, putem posredovanja EU visoke komesarke Catherine Ashton i uz jaku podršku SAD.”

Thaçi je također rekao da bi Rusija eventualno mogla promjeniti poziciju o Kosovu, te da bi njegova zemlja mogla postati UN članica.

“Kosovo je priznala većina zemalja u svijetu, a polovina su članice UN. Tokom zasjedanja UN Generalne skupštine ove godine u septembru, Kosovo su priznale još četiri države – El Salvador, Grenada, Tajland i Libija. Ovo povećava broj na 104 zemlje koje su nas priznale. Taj proces je nepovratan i Kosovo će zauzeti svoje mjesto među slobodnim zemljama UN-a u budućnosti. Vrijeme će doći kada će i Rusija prilagoditi svoju politiku prema Kosovu, a u skladu sa realnom situacijom na terenu. Kosovo će zauvijek postojati kao slobodna, nezavisna i demokratska država”, rekao je Thaçi.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.