Svako dijete treba porodicu

0
0

12-10-bp-dijete-porodica9Bijelo Polje – Promocija kampanje o hraniteljstvu „Svako dijete treba porodicu” održana je danas u Bijelom Polju. Kampanju je započelo Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, zajedno sa UNICEF-om.

Direktorica Centra za socijalni rad, Zlata Lukač, istakla je da je to prilika da se motivišu građani kako bi primili djecu u svoj dom. „Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji je stupio na snagu 19. juna ove godine, definišu se usluge socijalne i dječje zaštite. Kao jedna od usluga smještaja, definisana je usluga porodičnog smještaja ili hraniteljstva za djecu i mlade. I prethodni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti poznavao je kao jedno od prava porodični smještaj za djecu i mlade, međutim, većina djece bila je smještena u institucije”, kazala je Lukač.

12-10-bp-dijete-porodica11

Ona je podsjetila na podatke iz 2012. godine koji pokazuju da je u Crnoj Gori u rezidencijalnim institucijama boravilo oko 234 djece a da je desetog septembra tekuće godine u Bijeloj bilo smješteno 107 djece od čega njih 14-oro do tri godine. Lukač je naglasila da je u poređenju sa podacima od prije šest godina broj djece u rezidencijalnim institucijama smanjen skoro 35 posto.

12-10-bp-dijete-porodica7

„Više od polovine građana smatra da je za djecu bez roditeljskog staranja boravak u institucije adekvatan oblik zaštite. Međutim, istraživanja su pokazala da su djeca koja su u ranom djetinjstvu smještena u institucije, u riziku od zaostajanja u razvoju u odnosu na svoje vršnjake a jedino što može nadoknaditi je njega i pažnja u porodičnom okruženju. Ovo su sve razlozi koji od nas zahtijevaju da se maksimalno angažujemo na smještaju djece u porodično okruženje ali uz pravilnu i svestranu procjenu svake porodice,”rekla je Lukač.

12-10-bp-dijete-porodica2

Svake srijede u prostorijama Centra za socijalni rad u Bijelom Polju organizuju se „Otvorena vrata” gdje se zainteresovani mogu informisati i podnijeti zahtjev za hraniteljstvo. „Otvorena vrata” takođe se organizuju svakog četvrtka u Centru za socijalni rad u Mojkovcu.

(radiobijelopolje.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.