Svaka deseta osoba u Bijelom Polju koristi droge

0
3

Svaka deseta osoba u Bijelom Polju koristi droge

Bijelo Polje – Problem narkomanije u Bijelom Polju sve je izraženiji, a procjena je da svaka deseta osoba u tom gradu koristi droge, saopšteno je tokom konsultacija nevladinih organizacija Juventas i Link sa mladima Bošnjačke stranke.

Konsultacije su održane u Bijelom Polju, u okviru kampanje “Pruži podršku, a ne kažnjavaj”.

“Mladi iz Bijelog Polja navode da je problem narkomanije u njihovom radu svakoga dana sve izraženiji, ali da osjećaju da ne nailaze na adekvatnu podršku. Procjenjuju da svaka deseta osoba u ovom gradu koristi droge, a poseban problem ističu korišćenje alkohola i klađenje od maloljetnih osoba”, kaže se u saopštenju direktorke programa smanjenja štete organizacije Juventas, Tijane Žegure.

Prema njenim riječima, mladi Bošnjačke stranke su mišljenja su da u 95 odsto slučajeva maloljetni srednjoškolci kupuju alkoholna pića u lokalima.

Kako je navela Žegura, oni smatraju da je poseban problem u takvim slučajevima što je upotreba alkohola društveno prihvatljiva, te da mladi vrlo rijetko snose posljedice zbog ovakvog ponašanja.

“Pored toga, mladi navode da u ovom gradu nedostaje sve, počevši od izuzetno niskog nivoa informisanosti, kako mladih, tako i njihovih roditelja, ali posebno istuču da nedostaje regionalni centar za liječenje i rehabilitaciju, te da je poseban problem predrasuda koje postoji u društvu, što direktno utiče na liječenje osobe koja je postala zavisna od droga i na kraju i samo izlječenje te osobe“, kazala je Žegura.

Mladi, kako je istakla, predlažu niz rješenja trenutne situacije poput toga da se poveća fond edukativnih časova u programima osnovnih i srednjih škola, ali i informisanost roditelja.

“Mladi predlažu i da se otvori makar jedna nevladina organizacija koja bi se bavila isključivo bolestima zavisnosti, posebno u smislu pružanja podrške i pomoći onma koji su pogođeni ovim oboljenjima“, istakla je Žegura.

Ona je podsjetila da je prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prikupljenim tokom ESPAD istraživanja među srednjoškolcima u Crnoj Gori u 2015. godini, 72 odsto učenika smatra da je alkohol vrlo lako dostupan mladima, a 27 odsto njih da je i marihuana vrlo lako dostupna, dok skoro svaki peti učenik navodi isto i za ekstazi.

“Pored toga, 78 odsto maloljetnika navodi da su probali alkohol, a 40 odsto i da su pili u prethodnih 30 dana. Takođe, deset odsto njih je navelo da je koristilo droge“, ukazala je Žegura.

Juventas je, kako je navela, u više navrata tražio da se hitno podigne nivo preventivnih aktivnosti usmjerenih na mlade osobe, u odnosu na upotrebu droga.

“Pored toga, u više navrata smo isticali da se maloljetne osobe praktično ne mogu uključiti u bilo koji vid liječenja, te da u Crnoj Gori ne postoji čak ni dječiji psihijatar“, kazala je Žegura.

Ona je podsjetila da su, 27. juna ove godine u okviru kamanje „Pruži podršku, a ne kažnjavaj“, Rezoluciju mladih o bolestima zavisnosti, su, pored mladih Bošnjačke stranke, potpisali i mladi Građanskog pokreta URA, Socijal-demokratske partije, Liberalne partije i mlade Socijaldemokrate.

Rezoluciju su, dodala je, potpisale i studentske organizacije MAPS i AEGEA, kao i Unija srednjoškolaca Crne Gore, te nevladine organizacije Link, 4 Life, Cazas, Korak i Preporod.

“Kampanja “Pruži podršku, a ne kažnjavaj!“, je globalna inicijativa koju su pokrenuli Međunarodni konzorcijum za politike o drogama, Međunarodna mreža osoba koje koriste droge, Međunarodna mreža smanjenja štete i Međunarodna HIV/AIDS alijansa, i Juventas je po drugi put obilježava u Crnoj Gori“, pojasnila je Žegura.

Cilj ovogodišnje kampanje u Crnoj Gori, kako je navela, je uključivanje što većeg broja mladih osoba u proces odlučivanja i sprovođenja odluka u djelo iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, posebno mladih iz političkih partija, studentskih i nevladinih organizacija, „mladih koji su stub naše budućnosti“.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.