Sulejman Ugljanin uzima vakufsku imovinu za Srbiju

2
19

Sjeverni Sandžak – Kenan Hajdarević u radio emisiji.

Tokom rasprave o izmenama Zakona o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama u Skupštini Srbije došlo je do razmjene replika između Kenana Hajdarevića (LDP) i Miloša Aligrudića (DSS). Hajdarević je konstatovao da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama „najbolji primjer kako neprimenjivanje nekog zakona, odnosno donošenje nekoga zakona može da bude inicijalna kapisla za političku nestabilnost, u ovom slučaju u Sandžaku“.

Od usvajanja Zakona o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama prošlo je pet godina.

SPC je za to vrijeme vraćeno 45 odsto imovine, Rimo-katoličkoj crkvi oko 12 odsto, ostalim vjerskim zajednicama oko 13 odsto. Islamskoj zajednici, međutim, nije vraćeno ni nula odsto imovine, što se pravda postojanjem dvije islamske zajednice, IZS koju predvodi Adem Zilkić i IZuSrbiji na čijem čelu je Muamer Zukorlić, pa država ne zna kojoj da vrati imovinu.

Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama usvojen je 2006. godine u vrijeme vlade koju je predvodila DSS, poslje čega je, prema Hajdarevićevim riječima, „došlo do poklapanja interesa Vlade Vojislava Koštunice i jednog lidera Bošnjaka, gospodina Ugljanina, današnjeg ministra“.

Hajdarević je objasnio da su Ugljaninovi poslanici podržali Koštuničinu vladu, a zauzvrat je u registar crkava i vjerskih zajednica upisana IZS Adema Zilkića. „Kada neko kaže da je nemoguće vratiti imovinu islamskoj zajednici zato što postoje dvije islamske zajednice, to je za građane Srbije, muslimane, Bošnjake, licemerno. To je isto kao da neka Vlada Republike Srbije prizna vladiku Artemija i njegov pokušaj stvaranja crkve i da kaže da ne može da se vraća imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi zato što postoje dvije pravoslavne srpske crkve. To je ta paralela. I ono što je za nas na području Sandžaka nedopustivo to je taj kontinuitet. Kontinuitet politike koju je započela Vlada Vojislava Koštunice zbog ucjene gospodina Ugljanina, kontinuitet koji sprovodi i današnja Vlada Republike Srbije“, rekao je Hajdarević u Skupštini. Na to je replicirao Aligrudić tvrdeći da DSS i Koštunica nemaju veze sa podjelom u islamskoj zajednici. Na repliku je uzvratio Hajdarević, podsjećajući na hronologiju raskola u IZ i prateće političkim događajima.

Hajdarević je pozvao vladajuću koaliciju da ne podrži amandman koji su predložili poslanici Ugljaninove koalicije Bošnjačka lista Esad Džudžević i Bajram Omeragić. Tim amandmanom se predviđa formiranje vakufske direkcije, koju bi imenovala vlada Srbije, a kojoj bi se vraćala imovina koja pripada islamskoj zajednici. „Država koja je oduzela imovinu islamskoj zajednici vraćala bi tu imovinu instituciji koju bi ta ista država imenovala i rukovodila“, primećuje poslanik LDP, navodeći da bi to bio novi vid diskriminacije muslimana i islamske zajednice.

Protiv predloženog amandmana je i Meho Omerović (SDP). „Ne vidim potrebu za formiranjem vakufske direkcije jer u Srbiji već imamo Agenciju za zadužbine. Daleko je važnije pitanje zašto se islamskoj zajednici ne vraća imovina? Zašto se vraća imovina isključivo SPC?

Nažalost, problem unutar islamske zajednice daje alibi onima koji ne žele da primene Zakon i vrate imovinu islamskoj zajednici. Ali, u ovom slučaju se ne vraća imovina ni Zilkiću ni Zukorliću već islamskoj zajednici“, poručuje Omerović.

Izvor: Sandzak-x.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Poslanik, a.s., poredi oslovljavanje muslimana nevjernikom sa najvećim grijehom poslije pripisivanja Allahu, dž.š., druga, a to je namjerno ubistvo, za koje Uzvišeni kaže: “Ko ubije jednog čovjeka, kao da je pobio cijelo čovječanstvo.”

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.