Sulejman Ugljanin i Sait Kačapor u misiji svetosavizacije bošnjačke djece

10
52

Autor: Dr. Jahja Fehratović

U udžbeniku Muzička kultura za 6. razred osnove škole nastave na bosanskome jeziku, iznova se našoj djeci potura crkvena himna, himna osnivaču Srpske pravoslavne crkve i svecu Rastku Nemanjiću svetom Savi.

Iako smo se kao kolektivitet, zahvaljujući Bošnjačkoj kulturnoj zajednici i akademiku Zukorliću, izborili da se naša djeca sistemski ne izlažu ponižavanju kroz proslavu Savindana, na žalost Ugljaninu i njegovoj stručnoj komisiji iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća to ništa ne znači. Tako da zahvaljujući njima, naša djeca i dalje kroz školske programe izvedbe nastave za 6. razred osnovne škole umjesto bošnjačkih pjesama izučavaju Himu svetom Savi. 

Jasno je da je ovaj projekt koji u nekim bošnjačkim predstavnicima ima izvođače radova dobro pripremljen u nekim drugim krugovima. Ali, da nije tih izvođača ne bi nikada zaživio. Jasno nam, također, iz prijašnjeg iskustva zašto i otkuda Ugljanin u tom projektu, o svom odnosu prema svetom Savi se više puta očitovao, i ništa nas ne iznenađuje. Međutim, otkuda u istom projektu predstavnici struke, poput prof. dr. Saita Kačapora?

Bošnjački intelektualci, ako su zaista pravi i Bošnjaci i intelektualci, ne smiju sebi dozvolit verificiranje nečeg što urušava naš kolektivni vjerski i nacionalni identitet, pogotovu ne smiju tako što će to podmetati djeci. Koji su motivi, šta je navelo Kačapora da verificira ovaj Ugljaninov projekt, ostavljam svakom da sam ocijeni. Međutim, što bi rekao jedan naš prijatelj i intelektualac, to nije akademski, a ja bih dodao nije ni etički, ni pedagoški, a pogotovo ne bošnjački. Zato mi je čudno što je jedan pedagog sebi dozvolio takvo što? Kako misli da na ovaj način razvija pozitivan odnos bošnjačke djece prema nastavi muzičke kulture, kada u istom udžbeniku umjesto svojih duhovnih pjesama i himni, sevdalinki, balada i romansi, moraju izučavati himu svetom Savi? Ovdje je u pitanju ili loša pedagogija, što bi, opet, bila lakša varijanta, ili neki drugi interes daleko od struke i nauke, a još dalje od nacionalnog i vjerskog interesa Bošnjaka.

Autor: Dr. Jahja Fehratović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

  1. ugljenik je odradio svoj zadatak!
    Dovoljno se sa svojom bandom obogatio lopovlukom, svu mogucu primitivnost je iskoristio za ularenje mnogobrojnih pokvarenih neznalica i sada ce sa strane ponosito gledati gusenje nai(o)vaca!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.