Suđenje zločincu Ratku Dronjku: U logoru Kamenica bio je pakao

0
119

BiH – U optužnici se navodi da su u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili izloženi mučenju, premlaćivanju i ubijanju

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH Nihad Linić je potvrdio da je optuženi Ratko Dronjak bio upravnik u logoru Kamenica, te da je odveo jednog zatvorenika, koji se više nije vratio.

Svjedok je u Sudu BiH ispričao da je u julu 1992. bio zatvoren u logoru Kamenica (općina Drvar), gdje je saznao da je Ratko Dronjak upravnik.

– Upravnik je dolazio u logor svojim vozilom. Mene nikada nije udario, niti sam vidio da udara druge. (…) Neki ljudi su pričali da je on ubio jednog čovjeka zbog nekog novca, ali samo znam da je jedno veče došao i odveo Kalmina Kalića, koji se više nije vratio, rekao je Linić.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995.

U optužnici se navodi da su u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Linić je ispričao da je tokom boravka u logoru Kamenica morao obavljati fizičke radove, da nisu imali hrane, te da su ih stražari u logoru “tukli i ponižavali”.

– Nisu nam dali jesti, a hranili su svinje. Mene su dva puta tukli. Udarali su me svuda samo ne po licu, jer su znali da će doći Crveni krst, pa da to ne vidi. Slomili su mi rame, ključnu kost i sedam dana nakon toga nisam mogao ustati. Nakon tih sedam dana, takav slomljen, morao sam ići i cijepati drva, rekao je Linić koji je razmijenjen u novembru 1992.

Mirsad Hadžić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) i drugi svjedok na ovom ročištu, rekao je da su ga vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) zarobili 9. novembra 1994. i odveli u logor Kamenica, gdje je proveo četiri mjeseca.

Hadžić je ispričao da je tokom boravka u logoru najgore bilo onda kada bi dolazio upravnik, jer bi, kako je rekao, tu noć bio “pakao”.

– Poznavali smo zvuk auta kojim bi dolazio upravnik, a da je to on saznao sam od drugih zarobljenika. (…) Jedne noći kada je došao upravnik, izveli su mene, Fikreta Begića i još jednog čovjeka. Mene su pretukli i vratili u prostoriju u kojoj sam boravio, onda se čulo urlanje Begića, a nakon toga pucanj, rekao je Hadžić.

Hadžić je dodao da je nakon godinu dana od jednog zarobljenika saznao da je tu noć upravnik logora pucao Begiću u glavu, prenosi BIRN – Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. julai.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.