Studija dr. Mesihović-Dinarević izazvala veliki interes u naučnim krugovima Europe

0
34

Foto: STR-9998/PIXSELL/prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

Osmog aprila 2019. započela je tradicionalna 36. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola, koja je u Splitu okupila eminentne stručnjake iz pedijatrije, te medicinske sestre/tehničare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Velike Britanije…

Predstavljeno je više od stotinu radova koji su publicirani u renomiranom hrvatskom časopisu Paediatria Croatica.

Akademkinja dr. med. sci. Senka Mesihović-Dinarević, redovna članica Evropske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Univerzitetu Ujedinjenih nacija, prvog dana ovog prestižnog skupa predstavila je rezultate prve faze naučno-istraživačke studije koju je izazvala ogroman naučno znanstveni interes u Europi.

“Naime, istraživanje koje se provodi od 2017. godine provodi u zemljama regije i to: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, istražuje nove moguće riziko faktore za prematuritet, to jeste prijevremeno rođenje djeteta kroz uticaj peridontalne bolesti trudnica na kardiovaskularnu bolest djece. Studija će trajati i naredne dvije godine”, govori profesorica Mesihović-Dinarević.

Riječ je o veoma zanimljivom istraživanju. Tim ljekara koji istražuje ovu oblast preventivne neonatalne i kardiovaskularne medicine čine: ginekolozi, nutricionisti, pedijatri, kardiolozi, radiolozi, stomatolozi, epidemiolozi i statističari. 

Profesorica Mesihović-Dinarević je u uvodnom dijelu predavanja u Splitu navela podatak da je ateroskleroza – kardiovaskularna bolest modernog doba, bila dijagnosticirana i prije 3.500 godina, i to kod egipatske princeze Ahmoz- Meritamen, kako su utvrdili američki i egipatski naučnici.

“Redovna dentalna terapija može smanjiti frekvencu i pojavu karijesa, peridontalne bolesti u trudnica, frekvencu prijevremenih poroda, poroda niske porođanje težine sa svim mogućima komplikacijama, što će smanjiti finansijske troškove neonatalne intenzivne njege i kardiovaskularnih posljedica na zdravlje novorođenčeta i doprinjeti boljem zdravlju društva”, zaključila je Mesihović-Dinarević.

Studija o kojoj će svjetska zdravstvena javnost još čuti, na poziv francuskih naučnika, bit će prezentirana ove godine i u Nici.

Dr. Mesihović-Dinarević diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade “Dr. Bogdan Zimonjić” i Zlatne značke “Hasan Brkić”. Objavila je više od 200 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.

Od 1982. godine bila je zaposlena na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Klinike nalazila se od 2003. godine.

Autorica je desetina knjiga i priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Od 2008. godine punopravni je član Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Početkom marta 2016. godine, a na osnovu njenog znanstvenog i naučnog opusa, primila je diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu.

Nažalost, više nije aktivna na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, niti na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

radiosarajevo.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Studija dr. Mesihović-Dinarević izazvala veliki interes u naučnim krugovima Europe


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.