Studenti Departmana za pravne nauke u posjeti Forenzičkom Centru Uprave policije Crne Gore

0
186

Novi Pazar – Studenti III modula pravo unutrašnjih poslova i studenti IV godine modula opšte pravo Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, 11. juna 2014. godine, predvođeni Rukovodiocem departmana doc. dr. Aleksandrom R. Ivanovićem, i profesorima doc. dr. Enverom Međedovićem i MSc Erginom Hakićem, posjetili su Forenzički centar uprave policije Crne Gore.

Studente su primili direktor centra, gospodin Zoran Tomčić i njegov zamenik doc. dr. Aleksandar B. Ivanović, rukovodilac grupe za postupanje sa dokaznim materijalom, forenzičku analitiku i kontrolu kvaliteta u Forenzičkom centru Uprave policije Crne Gore, i profesor Kriminalističke tehnike na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Direktor centra, gospodin Tomčić je najprije, poželio dobrodošlicu studentima, a zatim ih je upoznao sa historijatom, oranizacionom strukutrom, kadrovskim i tehničkim potencijalima i delokrugom poslova koje obavlja Forenzički centar. S tim u vezi, istakao je da je Forenzički centar organizaciona jedinica koja je neposredno odgovorna direktoru Uprave policije i koja objedinjuje sve kriminalističke-tehničke kapacitete Uprave policije. Također je istakao, da se u Forenzickom centru vrše sva kriminalističko tehnička ispitivanja i vještačenja tragova izuzetih sa lica mjesta, kao i da se Forenzički Centar bavi poslovima forenzičkih ispitivanja, istraživanja i vještačenja, te da je njegov osnovni zadatak pretvaranje materijalog traga izuzetog sa lica mjesta krivičnog dela u pravno valjani materijalni dokaz.

Direktor Tomčić je takođe, upoznao student sa činjenicom da se danas  Forenzički centar nalazi u novom savremenom objektu, kao i da poseduje savremenu opremu i stručno osposobljen kadar koji nastavlja 50 godina dugu tradiciju forenzičkih ispitivanja u Crnoj Gori. Posebno je naglasio da Forenzički centar ima ambiciju da postane regionalni centar za određene vrste ispitivanja, te da je Forenzički centar 24.maja 2009. godine postao punopravni član ENFSI-a (Evropsko udruženje forenzičkih naučnih institucija, koje je od strane EU zaduženo za razvoj forenzike u državama jEU i državama koje to nameravaju da postanu). Shodno tome, istako je Tomčić: “Službenici Forenzičkog centra redovno učestvuju na radnim grupama ENFSI-a iz svih oblasti ispitivanja. Kontrola kvaliteta rada u laboratoriji za hemijska ispitivanja tragova droga i biološka DNK ispitivanja vrši se preko međunarodnih testova Ujedinjenih Nacija i GEDNAP tkz. “Proficiency testova”. Projektom IPA 2009 u junu 2011.godine izvršena je nabavka još dva visoko sofisticirana uređaja i to: skenirajući elektronski mikroskop (SEM/EDS) za ispitivanje i detektovanje mikrotragova i tečni hromatograf (LC/MS) sa masenim spektrometrom za analizu tragova eksploziva, čija je vrednost iznosi 424 957.00 eura. Krajem 2010.godine izvršena je nabavka i instaliranje opreme i softvera za forenzičko ispitivanje računara. Nakon obuke kadra početkom 2011. godine započeta su ispitivanja iz oblasti informacionih tehnologija. S obzirom na postojeće kadrovske i tehničke predispozicije Forenzički centar je započeo aktivnosti na procesu uvođenja standrada kvaliteta ISO/IEC 17025, a sve u cilju definisanja strategije Centra ka postizanju i održavanju najvišeg nivoa pružanja usluga veštačenja, ispitivanja i istraživanja u području forenzike. Akreditacija Forenzičkog Centra po međunarodnom standardu ISO/IEC 17025, odvija se u okviru Projekta EU-EMFA-2 (Evropsko mentrostvo u forenzičkoj akreditaciji) pod mentorstvom Estonskog Forenzičkog Instituta iz Talina.”

Na kraju, direktor Tomčić je naglasio da očekuje da će do kraja ove godine Forenzički centar Uprave policije okončati postupak akreditacije. Rukovodilac Departmana doc. dr Aleksandr R. Ivanović, se u ime Departmana za pravne nauke zahvalio gospodinu Tomčiću i osoblju Forenzičkog centra na dobrodošlici kao i na prethodnoj saradnji i u to ime, kao znak pažnje uručio grafiku koja predstavlja rad studenata Departmana umjetnosti IUNP-a, poželevši tom prilikom uspješnu akredtiaciju kao i dalji napredak u radu Forenzičkog centra.

Nakon prijema kod direktora osoblje Forenzičkog centra proveo je studente kroz nekoliko odjeljenja, odnosno radnih grupa Forenzičkog centra, i upoznalo ih sa njihovim kapacitetima i radom. Nakon obilaska studenti su zajedno sa osobljem Forenzičkog centra realizovali simulaciju vršenja uviđaja u slučaju krivičnog djela ubistva. U okviru simulacije uviđaja sutudenti su imali prilike da uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka iz Forenzičkog centra još jednom provere stečena znanja iz oblasti pronalaženja, obeležavanja, fiksiranja i izuzimanja tragova na licu mjesta kriminalnog događaja.

Podsjećamo ovo je treća generacije studenata Departmana za pravne nauke koja je u okviru stručne prakse posjetila Forenzički centar Uprave policije Crne Gore.

(uninp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.