Struga: Dvojezični natpisi uzrok etničkih napetosti

1
0

ziadin-selaGradonačelnik Struge, etnički Albanac, zaprijetio je da će uzvratiti nakon što je obližnja makedonska općina uklonila dvojezične makedonsko-albanske znakove sa svog teritorija.

Ziјadin Sela, gradonačelnik Struge, grada u jugozapadnoj Makedoniji, izrazio je ljutnju jer je obližnja općina Vevčani uklonila dvojezične natpise na regionalnoj cesti koja vodi ka njegovoj općini, gdje su etnički Albanci u većini.

Uprava državnih cesta je nedavno uklonila dvojezične natpise u Vevčanima i zamijenila ih drugima, koji su ispisani isključivo ćirilicom. To je učinjeno na zahtjev Općine Vevčani.

Taj potez je izazvao Selu da zaprijeti da će srušiti nedavno izgrađena ulazna vrata u Vevčane i obližnju malu crkvu na granici između dviju općina ako se dokaže da se nalaze na teritoriju koji je pod njegovom kontrolom.

“Moram poštivati zakone, jer nema logike legalizirati nezakoniti objekt”, rekao je Sela.

“Ne znam zašto je agencija požurila sa uklanjanjem znakova.Ovo me podsjeća na Republiku Srpsku, gdje su latinični znakovi srušeni. Ne želim da Struga postane Republika Srpska, ali ja sam ovdje da provodim zakon”, kazao je medijima Sela.

Cvetomir Ugrinoski, gradonačelnik Vevčana, objasnio je kako je njegova općina “100 posto naseljena etničkim Makedoncima i to je razlog zašto smo pitali agenciju da ukloni znakove [na albanskom jeziku]”.

On je optužio Selu za bezrazložno podizanje etničkih napetosti, insistirajući na tome da su ulazna vrata u Vevčane, koja su ukrašena hrišćanskim simbolima, sagrađena isključivo u turističke svrhe.

Ministarstvo lokalne samouprave je pokušalo smiriti situaciju, ali su rekli da vrata i crkva ne bi smjeli biti srušeni.

“Ulazna vrata u Vevčane i crkva nisu na teritoriji općine Struga”, kazao je ministar Tahir Hani za “Alsat M”.

Ipak, ministar, koji je etnički Albanac, također je kritizirao gradonačelnika Vevčana zbog uklanjanja dvojezičnih saobraćajnih znakova.

“Gradonačelnik Vevčana ne bi trebao djelovati s predrasudama u vezi sa znakovima. Zapravo, oni bi trebali biti trojezični [albanski, makedonski i turski], jer regionalna cesta povezuje različite ljude iz okolnih općina i oni [Vevčani] bi trebali biti oprezni da ih ne uzrujaju”, rekao je Hani.

Makedonija je 2001. godine prošla kroz kratki oružani sukob vođen između albanskih pobunjenika i snaga sigurnosti. Sukob se završio iste godine potpisivanjem mirovnog sporazuma koji je dao veća prava Albancima, koji čine četvrtinu stanovništva države.

Sporazum također predviđa veću zvaničnu upotrebu albanskog i drugih jezika manjina. Općina koja ima više od 20 posto nevećinskog stanovništva na svom teritoriju dužna je dopustiti službenu upotrebu tog jezika, uz bok sa makedonskim.

Prijetnja rušenjem imovine Vevčana nije prvi put da gradonačelnik Struge prijeti upotrebom sile.

U novembru prošle godine, Sela, koji je tada bio zakonodavac opozicijske Demokratske stranke Albanaca, prijetio je da će spaliti nacionalnu skupštinu ako svi ostali pokušaji ne uspiju zaustaviti usvajanje spornog zakona o vojsci koji je razljutio Albance.

Zakon koji je predložila Vlada nije usvojen.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.