Strategija odbrane Bosne i Hercegovine i naroda koji je vole

4
5

Iz susjednih zemalja Srbije i Hrvatske  ulaže se velika energija – da bi se “hranili” “srpsko-hrvatski nacionalistički crvi”  u državi Bosni i Hercegovini. Srpski i hrvatski nacionalistički  “crvi” – se ovaj put instaliraju  u formi   čistih nacionalnih etnitete. Sve do aktiviranja sporazuma o podjeli Bosne (Tudjman-Milošević),  Bosna je bila etnički prošarana.

Ovaj sporazum je predvidio da se zločinačkim  istrijebljenjem drugih naroda  i genocidom, omogući  stvaranje  čistih  nacionalnih regija koje bi se u sljedećoj fazi “demokratskim putem” otcjepile od države. Republika Srpska je  nastala upravo planirana na stakvoj nacionalističkoj platformi SANU ( Srpska Akademija Nauka i Umjetnosti)  koja je  planirala i dalje podržava pravac političkog  djelovanja tog etniteta – sve  do  željenog cilja.
Po tom nacionalističkom principu i izvedeno iz platforme tudjmanove politike,  djeluje i hrvatska nacionalistička struja u Bosni i Hercegovini: Hrvatski nacionalisti žele stvoriti  čisti hrvatski prostor i na teritoriji  na kojem su  većinom živjeli i drugi narod – sve do etničkog čišćenja.  Po tom principu i grad Mostar koji je predstavljao  simbol multietničnosti,  treba da postane ” hrvatski stolni grad”.

Nacionalistički mislioci i projektanti  misle da će  Bošnjaci pod pritiskom prihvatiti  da Mostar konačno bude samo hrvatski ili da Srebrenica u kojoj je počinje genocid ili Banja Luka zauvjek ostanu u Republici Srpskoj.
Varaju se –  Republika Srpska  nikada neće biti prihvaćena niti priznata od strane bošnjačkog naroda i djela hrvatskog naroda, jer je  zločinački  oduzela živote i ognjišta nesrpskom stanovništvu, a pokušaj stvaranja  hrvatskog čistog eniteta s Mostarom kao  glavnim gradom samo može stvoriti nove sukobe.  (Idejni tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrook  je  izjavio  da je ostanak imena Republika Srpska – greška koje se mora ispraviti).

Srpsko-Hrvatski nacionalistčki “crv mržnje” koji  je ubačen u Bosnu i Hercegovinu prije jedog stoljeća/vijeka  još uvijek je  aktivan i razjeda tkivo BiH multietničkog  društva stvarajući nestabilnost i krvave ratove ali uvijek na račun naroda u toj državi. Veoma važnu ulogu u ovom projektu ina posebno srpska praoslavna crkva. Vladika  zauhmsko-hervegovački Grigorije ostaje na toj liniji  s porukom  “da poštuje i klanja se svakoj kapi krvi prolivenoj za Republiku Srpsku” koja navodno jedino može osigurati opstanak Srba.

Istina je nažalost  da je  Republika Srpska osigurala nestanak nesrpskog naroda na toj teritoriji i da su zločinci  u brojnim pokoljima dosta  krvi nevinih ljudi prosuli za tu Republiku Srpsku.  Treba biti zvjer u čovjeku i klanjati se tim vrijednostima. No, to je realnost koju svakako treba uzeti u obzir. Bosna i Hercegovina i njeni patrioti   nisu još pronašli odgovarajuću protumjeru ovom  srpsko-hrvatskom projektu.
Nije još pronadjeno sredstvo kako bi se zaustavio ovaj crv koji iznutra razjeda BIH.  No, ako je nešto iz historije  naučeno –  BiH država i bosanski patrioti   moraju ubrzano tražiti načina i suprotstaviti se ovom zlu – koje izgleda želi  opet proizvesti “belaj”  ovoj lijepoj zemlji…

Analizirajuči aktuelne političke činjenice i djelatnosti (radikalizacija stanovništva u Srbiji i  Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini) – novi rat u Bosni i Hercegovini je itekako moguć. Čini se da srpska nacionalistička elita iz Republike Srpske potpomognuta  hrvatskim nacionalistima ali i odredjenim internacionalnim krugovima namjerno planira da izazove nove sukobe, očekujući novi povoljniji rasplet za  Republiku Srpsku i Herceg Bosnu.

Politička podrška iz Rusije u tom slučaju ne bi izostala, jer je Rusija itekako zainteresovana za stratesko područje od Trebinja do BanjaLuke.  U tom kontekstu treba  gledati  i učestale “procjene” ruskih medija (Ruska Pravda) da je novi rat u BiH veoma moguć.

Prema tom mogućem planu – sukob se mora desiti prije nego li  Bosna i Hercegovina uspije ući u Nato savez,  jer nakon ulaska države BiH u taj Savez – rat neće biti moguć.  Zato se srpskim nacional-separatistima i protivnicima Nato Saveza žuri. Srpski nacional-separatisti bi  sigurno bili  gubitnici u novom sukobu, pa pokušavaju po svaku cijenu da uvuku i hrvatski narod iz Bosne i Hercegovine u nove krvave sukobe od kojeg bi ovi imali ponajviše štete.

Dugoročno gledano –  političko i teritorijalno uredjene Bosne i Hercegovine  mora se promjeniti, pa je  gotovo sigurno da  Republika Srpska s obzirom na način nastanka i  konstantno negativno političko djelovanje –  nema šanse za opstanak.

Federalizacija Bosne i Hercegovine samo po etničkom principu bi upravo iz gore navedenih razloga dovela do novih sukoba.
Teritorijalna reorganizacija  na principu   ekonomskih mješovitih teritorijalnih jedinica u kojima bi se nalazio i Mostar  i Bosansko Podrinje bi sigurno bila uspješna formula.
Jaka i stabilna Bosna i Hercegovina   kao država ravnopravnih naroda i gradjana na čitavom njenom teritoriju  će opet biti uspostavljena.
Planeri i stratezi odbrane države BiH morali bi svakako imati i prošlost vidu:  od pisanja srpskog Nacionalnog Programa “Načerntanje,  sporazuma Cvetgovic – Maček, stvaranje NDH na teritoriji BIH , ustaške  zločine, četnicke pokolje, Memorandum Srpske Akademije Nauka  i Umjetnosti iz Beograda, širenje hrvatskih nacionalističkih  ideja u Bosni na temeljima dogovora  Tudjman – Milošević u  Karadzordjevu,   kao i djelovanje ekstremnih  islamskih  djelatnika koji  su tokom rata “uvezeni” i ubačeni u BiH  kao “kukavičije jaje”  kojim bi se  argumentovalo navodno lažno zalaganje Bošnjaka za  zajedničku državu…

Svi bosanski patrioti a posebno pripadnici bošnjačkog naroda moraju pronaći  zaštitnu formulu. Mora se  definisati strategija odbrane od  neprijateljskog  nacionalističkog “crva” i konačno ga neutralisati….

Bosna i Hercegovina mora imati  spreme poltičke, pravne i vojne protumjere i preventivne akcije protiv neprijatelje i njihovih centara.

Kada bi se neprijateljima  Bosne i Hercegovine odnosno neprijateljima ljudi  koji vole ovu divnu zemlju,   demonstriralo da postoje  dobre  i kvalitetne protumjere koje mogu ugroziti sigurnost neprijatelja i u njihovim do sada “sigurnim” centrima – sigurno se ne bi tako jednostavno planirale i dogovarale  akcije o uništenju države BiH i  jednog naroda u njoj…

Komanda odbrane  glavnog grada države – Sarajeva, ne smije  sebi nikada više dopustiti  da bude bombardovana  sa okolni brda a da ne može uzvratiti  istinskim nalogodavcima ….
Narod iz Bosne kojem je planirano uništenje  ne smije sebi nikada više dopustiti da ga drugi pokušaju  uništiti  a da nije u mogućnosti da uzvrati neprijateljima koji su to planirali  – me gdje oni bili …

Poznato je odakle opasnost dolazi i  ko sve djeluje protiv države Bosne i Hercegovine.
Zato je potrebna  strategija i javna demonstracija  odbrane države Bosne i Hercegovine i naroda koji je voli.

Autor: Senad Usanović

Izvor: BosanskiTalasi.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.