24. Novembar 2011

Sandžak – Svaki novi rat Austrije i Rusije na jednoj, i Osmanske države na drugoj strani, pratili su proklamacije i ruskog i austrijskog cara. One su upućivane hrišćanskom stanovništvu na Balkanu, a prihvatali su ih pripadnici pravoslavne vjere u Crnoj Gori, Brdima i Starom Vlahu, a povremeno i Albanci katolici.

Oni najčešće nisu ratovali protiv osmanske države već domorodačkog bošnjačkog stanovništva, zadovoljavajući se pljačkom njihovih dobara i otimanjem njihovih teritorija.

Ova „vojska“, predvođena vojvodama i kneževima, u pratnji patrijarha i raškog episkopa, ponovo je palila i žarila po Novom Pazaru, Bihoru, Rožaju, a njeni dijelovi stigli su do Bijelog Polja, Brodareva i Prijepolja. U manastirskim spisima i drugim izvorima, ostala su svjedočenja o počinjenim zločinima.

Ustanici „udariše sami na Bijelo Polje i porobiše i popališe sve turske kule i predadoše maču Turke od Brodareva do Prijepolja. I ponovo je spaljen Novi Pazar.

Staniša Marković Mlatinuša, koji je predvodio jedinice Starog Vlaha, u svom pismu patrijarhu Arseniju Čarnojeviću IV i knezu Atanasiju Raškoviću 10. 7 1737. godine, pisao je:

Dignite vaše ljude te udrite na Sjenicu kada mi udarimo na Novi Pazar.

Autor: prof. dr. Admir muratović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles