Štednja u “grčkim” bankama sigurna

0
3

Sjeverni Sandžak -Grčke banke u Srbiji potpuno samostalne u svom radu i nema razloga da građani podižu štedne uloge, poručuje Narodna banka Srbije.

Narodna banka Srbije (NBS) je poručila da nema razloga da građani podižu štedne uloge iz banaka u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).
RTS je naveo u petak uveče da su četiri tzv. grčke banke u Srbiji, likvidne i solventne, a podizanje uloga nije ni primećeno ovog meseca, odnosno visina štednje je potpuno ista kao i na početku maja.

Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić, je takođe podsetio da su grčke banke u Srbiji potpuno samostalne u svom radu, imaju svoj kapital, status pravnog lica, kao i da su osnovane po ovdašnjim zakonima.

“Grčke banke”, kazao je Dugalić u izjavi za RTS, su potpuno pouzdane, sigurne, likvidne, kao što su su i depoziti građana potpuno sigurni.

“Dakle nema razloga da se podižu ti depoziti, a banke su potpuno sigurne i likvidne”, istakao je Dugalić.

U Srbiji poslugu Alfa banka, Euro banka EFG, Pireus banka i Vojvođanska banka (Nacionalna banka Grčke), sa učešćem na tržištu od 16 odsto.

Ranije u petak je “Pireus banka” u Srbiji saopštila da je uvećala početkom maja osnovni kapital za dodatnih 20 miliona evra, čime je dodatno učvrstila svoju poziciju na srpskom tržištu.

Time je “Pireus banka” postala jedna od najbolje kapitalizovanih banaka čiji racio adekvatnosti sada iznosi 30 odsto, odnosno 2,5 puta više od propisanog minimuma, navedeno je u saopštenju.

Banke u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu imaju licencu NBS i mogu da izmiruju sve svoje obaveze prema svim poveriocima, uključujući i građane.

U Srbiji zakonom je predviđeno da su svi štedni ulozi do 50.000 evra osigurani.

Izvor: Smedia.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.