26. Decembar 2018

Bošnjaci, autohton narod, prkose svim nedaćama vijekovima na prostoru Sandžaka. Uvijek u prošlosti imali smo političku elitu, prvake, umne ljude koji su zračili energijom ljudskosti. Danas na žalost, određeni politički činioci u Sandžaku promoviraju primitivizam, lažni patriotizam i navodnu plemenitu borbu za Islamsku zajednicu. Važno je da kao odgovorni ljudi u svakom trenutku nosimo odgovornost koju imamo prema građanima koje predstavljamo i za čije se interese borimo, te da javno izrazimo svoj stav.

Poslije teških godina i demokratskih promjena kreće nova golgota Bošnjaka Sandžaka kroz djelovanje politike ličnih interesa Ljajića i Ugljanina. Za njih je Sandžak usputna riječ, niti je forma a još manje suština. Pisao bih drugačije međutim oni ne razumeju šta je Sandžak, šta je nacionalni interes Bošnjaka i ne znaju graditi institucije.

Da bismo razumjeli politiku i slobodu, moramo se osvrnuti i na pravdu kojoj u aktivnom političkom životu ništa nije ravno. Pravda je glavna vrijednost jer je usmjerena na dobro drugih i zato je najbolji onaj ko ovu vrlinu primjenjuje prema sebi i drugima. Suština politike Stranke pravde i pomirenja označava zajedničku slobodu u organizovanoj zajednici slobodnih ljudi, utemeljenih na etičkim principima pravdi i pravičnosti i zato je naša pravda vrijednost da budemo pravični i da budemo u službi ciljeva dobra i korisnosti za cijelu zajednicu, za sve ljude.

Islamska zajednica ima svoj šerijatski legitimitet i legalitet, a po pozitivnim propisima države jasna određenja da je odvojena od države, autonomna u svom radu, organizovanju i odlučivanju. Ovih dana slušamo ponovne napade koji nikada nisu prestajali od strane lokalnih vlasti, članova određenih političkih partija i drugih interesnih pojedinaca da udaraju na čast, obraz i dostojanstvo zajednice. Govorio bih sa aspekta vjere šta je zajednica, ko nas predstavlja ali oni to ne razumeju jer je njihov govor, jezik i razumijevanje prožeto kroz lične uskoprimitivne interese. Ne znaju, ne razumiju kojoj zajednici pripadaju pa je sasvim jasno zašto im smeta jaka Islamska zajednica koju ne mogu porobiti zarad ličnih i stranačkih interesa jer je ona bila i ostaće temelj opstanka našeg naroda na ovim prostorima. Naše jasno opredjeljenje je pomirenje i pravda i mi nećemo odustati od načela koja nam nalažu da budemo i jesmo na usluzi, svom narodu i Islamskoj zajednici.

Nalazimo se u vremenu važnih odluka, Bošnjaci u ovom trenutku trasiraju put opstanka na ovim prostorima. Dragi Bošnjaci, ovdje je riječ bošnjačke slobode, odvijanju političkog života čiji je cilj „opće dobro“, pravda, sloboda i jednakost te jedinstvena Islamska zajednica i zato nam je amanet boriti se za suštinu u ovom historijskom trenutku.

Dr. Ferid Bulić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles