12. Mart 2018

Mediji naklonjeni SDP-SDA koaliciji su posljednjih dana vodili kampanju da je muftija dr. Muamer Zukorlić navodno promijenio stav, te da se odrekao se Aćif ef. Hadžiahmetovića, sandžačkog političara između dva svjetska rata koji je aktivno  učestvovao u vojnim operacijama oko Novog Pazara u borbama protiv četnika.

Muftija dr. Zukorlić kazao je u emisiji da nije rekao ni jednu jedinu ružnu riječ za Aćif efendiju, već da niko iz Beograda ne može njega kriviti za izjave koje je dao o Aćif efendiji, ako je ministar te države promovisao istog čovjeka. U to vrijeme Vlada nije osudila čin svog ministra – dok je sa druge strane koalicioni partner SDA stanke nazivao Acif efendiju fašistom.

Aćif efenedija heroj 

Muftija dr. Zukorlić je kazao da se njegov stav prema Aćif ef. Hadžiahmetoviću nije promijenio. Novi Pazar će uvijek njega smatrati herojem jer je predvodio odbranu Novog Pazar od četničkog pokolja koji je bio planiran na prostoru Novog Pazara, Tutina i Sjenice isto kao što su Bošnjaci Limske doline dobili pokolj od četnika Pavla Đurišića. 

“Zbog četničkog pokolja u Limskoj dolini, Bošnjaci su tamo manjina. Acif efendija je zaslužan za odbranu Pazara od četnika; Da nije bilo njegovog djelovanja, danas bi Novi Pazar bio kao Limska dolina. Šta sad mi treba da budemo ovce za klanje, pa da kažemo e znate šta nama tu nešto nije jasno pošto je tu sada hajka na Aćif efendiju,  da zaboravimo što je on predvodio odbranu pa da raspravljamo o njegovim dnevno-političkim relacijama. To da li je on i u kojoj mjeri htio da albanizira Bošnjake jeste za raspravu ali to nikako ne može da zasijeni njegovu ulogu u odbrani Novog Pazara i njegovog herojstva o tome. To je moj stav i ovdje i u Beogradu.” kazao je muftija Zukorlić.

Dr. Zukorlić podsjeća da lider Bošnjaka Sandžaka u tom vremenu nije propagirao ideju fašizma niti je učestvovao u progonu i ubijanju nebošnjackog stanovništva u Sandžaku.

Bošnjaci u svojoj tradiciji nemaju fašizam i zločine. Aćif efendija je dizao glas protiv ubijanja Jevreja i štitio je Srbe iz grada od odmazde koji nisu učestvovali u zločinima, navodi dr. Zukorlić.

Povučen zahtjev za rehabilitaciju

Zukorlić navodi da je prema njegovom saznanju prvo predat a poslije povučen zahtjev za rehabilitaciju Aćif ef. Hadžiahmetovića.

“Meni nije jasno zašto je Esad Džudžo povukao zahtjev za rehabilitaciju u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Po pravilu taj zahtjev može da podnese porodica ili neka od institucija. Dobro bi bilo da Vijeće da informaciju zašto je povuklo zahtjev ali svako ne treba odustati, treba ustrajati u tome i do kraja rasvijetiliti ovu temu do kraja.” kaže dr. Zukorlić.

Podsjećamo da je lider koalicije SDP-SDA Rasim Ljajić, gostujući na B92 10. avgusta 2012. godine, osudio je postavljanje spomen-table Aćif-efendiji u Novom Pazaru, nazvavši ga fašistom i Hitlerovim saradnikom.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles