Šta slijedi nakon ‘Charlie Hebdoa: Evropska strategija prema islamskom svijetu

35
6

66

Nakon terorističkog napada na tornjeve u New Yorku, 11. septembra 2001. godine, islamski svijet je ušao u novu fazu i nad njim su zapuhali novi vjetrovi rata koji je tadašnji američki predsjednik George Bush najavio kao novi krstaški rat pod parolom ”ko nije sa nama, protiv nas je”, i u toku kojeg su srušene dvije muslimanske države: Irak i Afganistan.

Također, nakon nedavnog napada na redakciju časopisa ”Charlie Hebdo”, mnogi vjeruju da smo na pragu nove faze čije će posljedice biti slične posljedicama spomenutog napada na američke trgovačke centre u New Yorku ili bi, pak, u glavama kreatora, trebale biti slične njima. Cilj proizvodnje stanja globalnog straha kako bi se ostvarila podrška velikim vojnim operacijama koje bi se protezale na neke arapsko-islamske zemlje, čini se sasvim logičnim. Međutim, kroz pomno iščitavanje događaja i uzimajući u obzir europsko kolonijalno iskustvo, koje je Zapadu u nasljeđe ostavilo itekako dobro poznavanje načina arapsko-islamskog razmišljanja, kao i teško američko iskustvo čije se negativne posljedice na američku politiku i sada osjećaju, teorija o vojnoj intervenciji je vrlo krhka i neodrživa.

Napad na ”Charlie Hebdo” izazvao je globalni medijski krik koji je okupio sve europske i svjetske lidere i predsjednike kao da se radilo o svečanosti na kojoj se stavlja bjanko potpis na odluke i strategiju koju Europa namjerava primijeniti u budućnosti, a sa kojom svi moraju biti zadovoljni, dok se oni koji te odluke ne žele podržati i učestvovati u njihovoj implementacija, obavezuju na šutnju.
Pitanje koje se samo od sebe nameće jeste, kojoj politici ili strategiji će pribjeći Francuska i Europa, općenito, nakon što se stiša medijska oluja?
Između 11. septembra i ”Charlie Hebdo”

Europa osjeća opasnost od prodora islama i njegove ekspanzije u Europi. Napisane su mnogobrojne knjige i studije koje upozoravaju da će Europa, nastavi li se sadašnji trend i intenzitet povećanja broja muslimana, najkasnije za jedno stoljeće postati većinski muslimanska. Zbog toga se protiv muslimana provodi kontinuirana kampanja koja dozvoljava sve vrste stigmatizacije, siromašenja i marginalizacije.

U Francuskoj postoji mnogobrojna literatura koja upozorava da bi muslimani u kratkom vremenskom roku mogli preuzeti vlast, a u Njemačkoj, naprimjer, nema dana kada se, na političkom, ideološkom i medijskom nivou, ne upozorava na opasnost od muslimana. Štaviše, poznate su tzv. sedmične demonstracije koje se organiziraju po njemačkim gradovima pod nazivom ”Europljani protiv islamizacije zapadnih zemalja”.

Dakle, francuski i europski odgovor i reakcija na nedavni teroristički napad bit će, u općem smislu, radikalno drugačiji u odnosu na američki odgovor koji je bio usmjeren uglavnom prema vani. I unatoč veličini i razmjerama tog događaja koji se desio unutar Amerike, u političkom i pravnom smislu nije bilo dramatičnih pritisaka i napada na muslimane u Americi.

Dok će u Europi, koja baštini kolonijalno iskustvo i u kojoj živi ogroman broj muslimana, odgovor biti više usmjeren prema unutra nego prema vani. Čak i na vanjskom nivou taj odgovor će biti usmjeren na promjenu sistema islamskih vrijednosti, posebno ako se ima u vidu američko iskustvo vojnog interveniranja, koje je praktično doživjelo fijasko.

Novi muslimani

Niko na Zapadu ne želi da istražuje korijen problema i da ga pokuša riješiti. Oni su jednostavno slučaj ”Charlie Hebdo” okarakterizirali kao zločin protiv slobode izražavanja i protiv slobode i demokratije kao europskih vrijednosti. Niko ne spominje korijen problema i njegovu prirodu, osim rijetkih pojedinaca kao što je bivši francuski premijer Dominique de Villepin, koji je, u televizijskom intervjuu, rekao: ”Organizacija tzv. Islamske države je okrutno čedo arogantne i brutalne zapadne politike”, dodajući da je ”vojna intervencija u Afganistanu, Iraku, Libiji i Maliju, učinila da se umnogostruči broj terorista i džihadista, kojih je bilo svega nekoliko hiljada, a danas ih ima preko trideset hiljada. Idiš je simbol pravog terorizma, dok ostale muslimane treba osloboditi bilo kakve krivice za Idiševe zločine”.

On je također pozvao Zapad da smogne snage suočiti se s bolnom istinom u čijoj je proizvodnji uveliko učestvovao. Nažalost, ovaj kontekst nije preovlađujući u Europi, već su to samo glasovi sa margina europske političke scene.

Europska strategija u borbi protiv islama

”Ja postim, jer je to dio moje vjere. I želim da budem poštovana.” Ovo je odgovor na pitanje koje je američki novinar, putem telefona, uputio Rimi Fakih, za kanal ”Free Press”. Rima Fakih je inače muslimanka libanonskog porijekla i osvojila je titulu Miss SAD-a, 2010. godine. Njen brat je rekao da je post sastavni dio vjere islama i da uopće nije u suprotnosti sa sudjelovanjem u izboru za Miss-djevojku, dodavši da ”post povećava duhovnu ljepotu”.

Poznato je da to takmičenje zahtijeva od takmičarki da se skoro potpuno skinu pred žirijem i pred publikom. Zato je ovaj prizor i stav američke misice i njenog brata vrlo znakovit, jer pokušava pomiriti proturječnosti i spojiti nespojivo, i on ukazuje na tip muslimana koji se saživio sa zapadnom civilizacijom i on, iako je musliman, život, pa i vjeru, razumijeva kao zapadnjak, pokušavajući je integrirati u zapadni koncept i sistem vrijednosti.

Taj tip ili model, koji se zove Rima Fakih, zapravo je model budućeg europskog rata protiv arapsko-islamskog svijeta. Kada Rima Fakih izjavi da se drži svoje vjere i da izvršava vjersku naredbu posta koji povećava njenu ljepotu, dužnost je da joj vjerujemo i da ne ulazimo u njene namjere, odnosno da ne provjeravamo njenu iskrenosti ili neiskrenost. Ubjeđenje Rime Fakih nije uopće daleko od ideja koje promovira Amina Wadud, Afroamerikanka koja je primila islam i koja, između ostaloga, zagovara i propagira stav da žena muslimanka može biti imam i predvoditi namaz muškarcima u džamiji. Ona je to potvrdila i praktičnim primjerom kada je prije nekoliko godina predvodila namaz skupini muškaraca muslimana u jednoj crkvi u Washingtonu.

Dakle, Rima Fakih predstavlja novo izdanje i novu verziju islama koju Zapad želi i prihvata. Novi islam koji joj, navodno, donosi unutrašnji mir i harmoniju, a istovremeno može gola pozirati fotografima. Ovdje se ne radi o običnom moralnom posrnuću i devijantnom ponašanju koje je svojstveno nekim muslimanima. Stvar je mnogo ozbiljnija, jer takvi muslimani tvrde da njihovo nemoralno ponašanje i devijacije ne proturječe islamu i da se musliman može bez problema identificirati sa zapadnim društvom i njihovim shvatanjima, da može respektirati najveće anomalije, podržavati i veličati razgolićavanje, a da pri tome ne izgubi ništa od svoga islama, niti pak zbog takvih shvatanja i takvog ponašanja osjeća grižnju savjesti.

Meta ”novog islama” nisu samo obični muslimani, već se njime želi prodrijeti u samu srž islamskog diskursa. Onaj ko prati stavove i zapadna istraživanja po pitanju njihovog odnosa prema islamistima, primijetit će da su ona usmjerena ka evoluciji islamskog diskursa i njegovog prilagođavanja i identificiranja sa zapadnim standardima na način da, naprimjer, podržava liberlanu demokratiju kao najviše mjerilo vrijednosti, da podržava vrijednost pojedinačne slobode i individulna (pojedinačna) ljudska prava neovisno od bilo kakve zajednice i kolektiviteta.

Ono što Zapad želi, kada je riječ o islamskom diskursu, jeste da islam učini individualnom vjerom, koja nema nikakve veze u domenu javnog života, u domenu državnog i društvenog sistema, ustava, zakona i sl. Na taj način će novi islamski diskurs postati prihvatljiv i sposoban za suživot sa zapadnom hegemonijom.
Europa je u prethodnoj fazi samo djelimično uspjela, ali sada, sa primjenom nove strategije, ona želi taj uspjeh upotpuniti i to putem revizije i novog pisanja islama, čime se žele srušiti temeljni islamski principi i vrijednosti i dovesti u sumnju kompletna islamska kulturno-civilizacijska baština. Europa smatra da je došlo vrijeme za novo pisanje i čitanje islama koji će biti kompatibilan i identičan sa svim zapadnim liberalnim vrijednostima. Pogotovo sada, kada su muslimanski narodi, posebno arapski, doživjeli strahovit poraz usljed neuspjeha revolucije koja je trebala dovesti do željenih promjena u arapsko-islamskom svijetu.

Sistematski i permanentni medijski napadi na temelje islama, kako na nivou vjerovanja, morala, ponašanja, tako isto i napadi na islamske nauke, djela iz hadisa, tefsira, ismijavanje sa islamskim pravnim školama i njihovim utemeljiteljima (mezhebima), sve je to dio novog rata protiv islama i muslimana, a teroristički napad na redakciju ”Charlie Hebdo” ne predstavlja ništa drugo nego još malo ulja kako bi taj plamen bio što veći.

Autor: Ahmed Amr


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

35 KOMENTARI

 1. Nemam dalje šta polemisati , ovo je čisto pomračanje uma, čak i onih koji su kao liberlnih stavova.

  Ovakva predstava stvarnosti kroz neko zamišljeno biće u današnjici zvano svemogući bog je zapanjujuća dehumanizacija čoveka kao svesnog bića.

  Želim vam ugodan srednji vek.

  0

  0
  • Kus bolan tako brzo, tek nam sad postaje zanimljivo, stojimo ba pred renesansom 🙂 ovo su prelomna vremena. 🙂

   Ako vjeru, svaku njenu formu, tako rezolutno negiras onda si jednako fundamentalista u svojim stavovima kao neki “moji” koji sve citaju doslovno. Vjera, metafizika, su klica sve filozofije. Ako si citao Kuran i ama bas nista iz toga nisi izvukao onda si ga citao bas doslovice. Doduse nije ga lako ni citati bez nekog predznanja ili upute. Za sam pocetak pokusaj naci knjigu “The Message of THE QURAN” napisanu od Muhammada Asada (rodeno ime Leopold Weiss). Slobodno zapitaj i ovdje ako gdje zapnes ili te nesto zanima ali nemoj ocekivati da uvjek dobijes unisone odgovore 🙂

   U svakom slucaju drugaciji je glas dobro dosao radi debate. 🙂

   0

   0
   • Malo [email protected]

    Kako sam ja to fundamentalista??, pa i ti si takođe fundamentalista i svi vernici , jer sve druge vere negiraš sem jedne(i to svoje).

    Čitaosam Kur’an kao i sva druga religijska dela na isti način , a usput sam čitao pravu filozofiju(grčku,nemačku,kinesku,..) a ne dogmatska naprđivanja stihova i njenih tumačenja bliskoistočnih trgovaca i stolara sa sve svojim plemenima iz pustinje.

    Meni je to iskreno rečeno naivno i nimalo zanimljivo , više je i pametnije jedan Marko Aurelije obični rimski car napisao u svojim filzofksim raspravama nego sva ona dogmatska poezija jevrjea i arapa.

    Toliko proroka na takvom jednom mestu kao što je bliski istok i njihove pesmice su mi inspirativne kao crtani film u 7 i 15.

    Izvini , ali moje mišljenje ovako , jer “filozofija bez sumnje i upitnosti” kao što je monoteistička doktrina je dosadna i primtiivna , s’obzirom da filozofija bez upitnosti i smunje koja ima dogmu , nije filozofija već religija.

    Tamo gde počinje filozofija završava religija , ili obrnuto.

    0

    0
  • Muslimani su te izvukli iz srednjeg vijeka majmune. Da nije Islamiskih naucnika bilo koji su zahvaljujuci Islamu istrazivali ti danas nebi imao kompjuter na kojem pises. Nego vas je majmun Darwin prevario da ste majmunski potomci. Kolonizirao je sa drugim ateistima muslimanske drzave od kojih je pokrao sve knjige, preveo na majmunski jezik i unistio orginale. Ti si taj koji poziva u divljacki zivot iz kamenog doba a mi, elhamdulillah, pozivamo u postovanje svih vjera. Al to majmunima neodgovara jer nemogu onda divljati, ubibati i jahati koga god stignu.

   0

   0
 2. Eee moj ateisto.
  Koga Allah ostavi u zabludu niko ga na pravi put nemoze uputit…
  Ima jedan organ kod coveka pa kad je taj organ bolestan cijelo tijelo boluje.
  A taj organ je srce..
  A mozak radi ono sto mu srce naredi…
  Tesko je tebi ovo da svatis..
  Jer po tebi ti si nasto od majmuna…
  Ha ha haaa..

  0

  0
 3. Period monoteistickog priblizavanja je dugorocan proces i kao takav se sprovodi u Evropi vec nekoliko vjekova. Cinjenica je da desnicari pokusavaju da Evropi nametnu jedno zvanicno misljenje da je ” ISLAM” nemoguce integrisati u zapadno-evropsku demokratiju… Naravno da to misljenje nema bas nikakve veze sa realnoscu vec predstavlja sistematsku teznju Kolonijalnih krugova da opravda explataciju koja se vekovima sprovodi nad Islamskim zemljama. Evropljani su u svojim neokolonijalistickim kalkulacijama izgubili iz vida faktor prilagodjavanja, jer u ovoj socioloskoj fuziji koja je nastala u Evropi izmjedju svih religija oni nisu ocekivali da islam kao religija moze da se etablira u zapadnjackom drustvu u svom neizmenjenom obliku i tradiciji. Danasnja demografska struktura evrope svakako zahtjeva jednu zajednicku strategiju koja moze da zastiti sve evropljane od svih vrsta militantnih pokreta. To podrazumjeva i neku vrstu teoloske fuzije koja mora da napravi jasnu razliku izmjedju militantnih pokreta i normalnih gradjana koji svoj teoloski zivot uklapaju u evropsku anonimnu privatnost. Mislim da ce Krscanska rimokatolicka crkva , pravoslavna crkva i Islam u narednim godina da se intenzivno priblizavaju i da ce se pocetkom sljedece decenije i ujediniti u jednu monoteisticku religiju sa nekoliko slobodnih nacina za ispoljavanje…tj njihova sinteza ce biti definisana jednom knjigom Kuranom casnim ali ce imati izvjesnu dozu elastike u licnoj interpretaciji… Ta duhovna medjunarodna integracija razlicitosti ce svakako promijeniti svijest svih evropljana.

  0

  0
  • [email protected]

   Jako perfidna propaganda upakovana u neko nazovi zajedništvo , naravno pod Kur,anom koji kao teološka misao ne sme biti izmenjena ni mrve.

   Zamenjuješ teze , prvo zbog toga što pomišljaš o nekoj teološkoj fuziji a vamo gledaš odnos zapadnih zemlja spram islama.
   Koga briga za fuziju religija , nek’ se slobodno fuziraju koliko hoće , ali demokratija i ljudska prava nemaju alternativu.

   Međutim , islam kao doktrina pretpostavlja stvaranje države naosnovu šerijatksih zakona i to mu je i temelj , a on ne trpi nikog sem svojih zakona koje uspostavio u svojoj islamskoj državi.

   Znači promena teološke paradigme u islamu je neminovna jer ako njegovi vernici misle živeti u skladu sa drugim ljudima koji nisu muslimani i poštuju sekulranu i demokratksu državu , a to znači da se islam kao religija i njeni vernici moraju odreći stvaranja islamske države i njenih zakone koju je sam Muhamed sprovodio i to u je bio osnovni cilj vere i objave.

   Drugo , prosto je nemoguće da hrišćani koji to jesu prihvate na bilo koji način islam i Muhameda kao zadnjeg proroka u bilo kojem vidu jer to je autoamtsko odricanje od hrišćanstva jer Muhamed je negirao osnovnu suštinu hrišćanske vere , pa samim time ovo što pišeš je nemoguće.

   Mislim možda je i moguće , ali na način kako je to Muhamed i njegovi nasledncii radili , znači silom i osvajanjem stvoriti državu na osnovu islama.

   A sa pitanje za tebe Samire , jel bi postojala mogućnost da sad neka nova religija koja kao i islam priznaje sve proroke ali na način kako to njoj odgovara da za Muhameda kaže ono što nije po islamu tj.da nije pravi prorok nego običan čovek čije su misli izvitoperene od strane kasnijih sledbenika lai kaže da je bio bogu mio i drag , i da sad muslimani i islam sa tom novom religijom prave fuziju koju ti inače predlažeš??

   Ja mislim da muslimani i islam se neće odreći ni nijednog redka iz Kur’ana niti njegove doktrine , a ti očekuješ da to urade hrišćani i da uđu u fuziju sa islamom koji negira hrišćansku suštinu i direktno je vređa.

   razmisli malo o ovme i pogledaj kako si nadmeno i narcisoidno pristupio problemu očekivajući da svi udovolje islamu a islam ni pedlja nikome.

   Inače mislim da verska prava treba ukinuti , jer to je kategorija koja je omča oko vrata celom čovečanstvu i prosto odličan prostor za fašiste ma koje vere i ideologije bili.

   Ne može se poštovati zamišljeno i nedokazano , jer ako je to princip onda svako može izmisliti svoga boga i tražiti od drugih dužno poštovanje kako baš on to hoće , i ako mu ga ovi ne pruže on se nađe uvređen i počne sam sporoviditi svoju versku doktrinu ugrožavajući druge i drugačije.

   Individualni odnos sa bogom je rešenje , a onaj kojemu to nije dovoljno , on je običan pripadnik ideologije kao što je fašizam,komunizam,rasizam,…i sve autoritativna doktrine koje počivaju na supremaciji odabranih od strane tih doktrina.

   0

   0
   • Trebas ti Samirov komentar mozda procitati jos jednom. Ima tu dosta prostora i nedorecenog da nista nije ekskludirano. Ja ovo tumacim kao da islam konacno postaje evropska religija i sastavni dio evropskog kulturnog modela.

    Ona doslovana teoloska paradigma nije jedina. Doslovno citanje serijata nije jedino… Kuran casni je pun mudrosti a na nama ljudima je da ih razumijemo i implementiramo na ODGOVARAJUCI nacin.

    0

    0
   • S obzirom da si ti covek koji nevjeruje u Alaha mi je veoma tesko da ti pojasnim ovu materiju…pokusacu. Monoteisticke religije podrazumjevaju vjerovanje u jednog boga? Sto znaci da mi muslimani, katolici, pravoslavci i jevreji u sustini vjerujemo u istog tog boga? Alah je jedan za sve ljude i nas odnos sa Alaham je kroz hiljade godina nase duhovnosti predstavljao jednu jedinu putanju koja se modifikovala u vremenu i prostoru. Mi muslimani znamo da je Muhamed posljednji bozji poslanik, jer poslan je zbog toga sto su ljudi grijesili i nisu primjenili ono sto Alah od ljudi ocekuje , vec su svoje knjige pisali po nahodjenju koje ce im dat moc nad drugim ljudima. Objava Kurana je i stigla zbog toga da bi se ispravile greske koje je covecanstvo zbog sopstvene slabosti namjetnulo ljudima. Danas i nauka dokazuje da je Biblija izgubila svoju sadrzinu kroz vreme zbog krivog prepisivanja svestenika kroz vrijeme. Veci broj intelektualnih kriscana prihvata ovu tezu i napsta crkve na zapadu…medjutim mnogi postaju agnosticari i ateisti..dok jedan deo osjetljivih dusa prelazi na Islam? Islam je sinteza svih monoteistickih religija i kao takav ima kapacitet da objedini sve monoteisticke pokrete u jedan Islamski koji svakom pojedincu daje mogucnost na sopstvenu interpretaciju… Mislim da ljudi dozivljavaju religiju i suvise ozbiljno…jer Sharijat i nije tako beskorisan za covecanstvo kao sto ga neki kriticari interpretiraju? Ta sloboda interpretacije ce biti osnovna tacka koja ce objediniti sve monoteisticke religije…ne kazem da ce svi pratit samo slovo Kurana bukvalno…ali sva slova koja postoje u predjasnjim poslanstvima su svakako objedinjena u Kuranu.

    0

    0
  • Samire i ti i ovaj Ateista govorite ovdje ,koliko sam vas razmio o fuziji monoteistickih vjera u buducnosti.Ta teznja i poziv za fuzijom postoji jos od pocetka same objave Kur’ana casnog,gdje se i kaze: O sljedbenici knjige ,dodjite da se dogovorimo oko zajednicke nam rijeci i vase i nase.Ako se u Kuranu priznaju sve objavljene knjige i ako se daje ista vaznost svim POSLANICIMA,pa zar to nije poziv za fuzijom,a ne za suprotstavljenim taborima? Za Muslimane i Islam su to Bozije objave i poslanici,ali odbijanje takve fuzije je doslo sa druge strane.Nece biti problem da se vjere medjusobno i u buducnosti razumeju medjusobno,ali mislim da ce biti veliki problem u razumjevanju izmedju vjera i ateistickog pristupa koji postaje arogantan prema svemu onome sto nude vjere.Katolicanstvo je se dobrim dijelom prilagodilo zahtjevima tog agnostickog ili ateistickog trenda,ali Pravoslavlje i Islam to tesko mogu uraditi jer bi se sukobili sa unutrasnjom dogmom,odnosno principima koji su ne promjenjljivi.Zato sad najvise i trpe atake na sebe bas Pravoslavlje i Islam.

   0

   0
   • Sa prvim dijelom tvog komentara se slazem. U drugom dijelu je pitanje pogresno formulisano. Ni ateisti ni agnostici nemaju niti ce imati ista protiv vjere. Obrati paznju da vjera i religija nisu sinonimi…

    0

    0
 4. Uzaifili komentari na sandzakpressu sa bosnjacke strane bogomi, uzaifili……

  Pretvori se sandzakpress u oliverapress, cobancicapress, uz nahrupu nekakijeh Miljadina i one prde kulasove koja se imenuje kao crna gora sokolovi.

  A ima raznoraznijeh komentara i komentatora.

  Vecina je jedva docekala povod da da oduska patoloskoj mrznji prema islamu i muslimanima, mada u svom clanku « Sta povezuje Arkanovce i teroriste iz Pariza » Florens Hartman pokazuje da Evropa i te kako dobro pamti sto se sve dogadjalu u BiH koncem XX vijeka.

  http://www.avaz.ba/clanak/157872/florens-hartman-sta-povezuje-arkanovce-i-teroriste-iz-pariza

  A ima bogomi i « bratske » brige, te se muslimanima nudi spasonosno rjesenje nasiroko prakticirano 1912. godine kad je pop Sekularac doso da krsti Bosnjake Sandzaka.

  Krsti tako zilkovac Sekularac, a Abidaga mu doviknu:

  – Pozuri pope sa krscenjem proc’ ce nam icindija !

  Hocu rec’ ako su se Evropa i svijet nakon srbogorske agresije na BiH od 1992-1995, godine i nevidjenih zlocina koji su pocinjeni nad Bosnjacima, zalagali za individualizaciju krivnje, zasto kada su muslimani u pitanju odstupaju od tog pravila.

  Nakon najnovijeg vala nevidjene antiislamske histerije u evropskim medijima, valjda je i posljednjem skeptiku jasno zasto je Evropa cutke posmatrala cetvorogodisnje sadisticko izivljavanje cetnicko-fasistickih terorista nad BiH muslimanima.

  Pisite Bosnjaci slobodno, i budite ponosni na svoj bosnjacki rod i svoju casnu i cistu vjeru islam !!

  0

  0
   • Realno gledajuci sa obzirom kakvo je zlo ucinjeno sa Allahovim imenom u ustima to je jako dobro.

    Policija je odradila svoje, pojacala zastitu dzamija, pojacala obavjestajno pracenje desnicarskih grupa, politicari su ucinili sve sto im je bilo u mogucnostima da ograde islam od zlocina, istaknu da nije islam i da nisu muslimani iza napada vec par ekstremista.

    Nasrtaj na trudincu je ocigledno spontana akcija grupice maloumnika, od toga se nikada nemoze sasvim ograditi. Opet – neradi se o sistematskom progonu a sve drzavne sluzbe rade na rasvjetljavanju svih napada i kaznjavanju pocinilaca. Dakle jedan jedini slucaj.

    Zamisli kada bi se sa druge strane oglasavalo o svakom slucaju silovanja koje se desi od strane nekog muslimana nad nekom francuskinjom – a opet ruku na srce i ti i ja znamo da toga ima ihihi. O tome se ne izvjestava na takav nacin – musliman na francuskinju – jer se to smatra sataniziranjem muslimana i to se neradi. Sa druge strane se u “muslimanskim” medijima ne propusta prilika da se takvi ekscesi maksimalno eksponiraju i eksploatiraju. Nemam nista protiv da se o takvim stvarima govori, da se na njih ukazuje ali primjecujem da se uglavnom radi o zlonamjerom raportiranju. Kao da se hoce prikazati jedna slika opste zivotne opasnosti po muslimane te da je mrznja naspram njih sveopsta – sto nikako nije jedna realna slika situacije.

    Nezaboravi da cilj terorista nije bio u prvu ruku napad na te novine vec pokretanje antimuslimanskog raspolozenja i osvete nad neduznim narodom. Ta osveta je opet trebala da pokrene osjecaj ugrozenosti i time gurne sve normalne muslimane ka radikalizaciji.

    0

    0
  • Idiote mozda je Sekularac samo zeleo da vas vrati na svoju veru.Dali bi ti pristao da samnom uradis DNK pa da vidimo kosu ti preci, ne verujem da su arapi ili neko iz Japana.Ne mrzim nikoga veruj mi , postujem islam i sve vere, ali nemoj da vredjas. Razmisli malo bolje ko je razbio Jugoslaviju, ko je zeleo rat i zasto je toliko nevinih ljudi stradalo pa bili oni Srbi, Muslimani ,idr.Ta cenjena EUROPA , amerika i v.britanija, valjda ti je jasno .Udario je brat na brata, jer moras priznati da smo debili izmanipulisani koji su poverovali da se bore za svoj narod , ali je nazalost istina drugacija.Jako me boli sto smo svi to dozvolili, a sto je jos gore i dalje se prepucavamo, brojimo zrtve medju svojom nacijom i huskamo protiv drugih.Dosta bre vise i dokle vise.Shvatite da nam zapad nije prijatelj i da moramo jedni sa drugima i jedni pored drugih jer drugo ne mozemo. Bolje da se postujemo i cenimo.

   0

   0
   • Eve hi jopet ovi iz “obraza”, aman sto ste nas spopali 😆

    Nemoj samo ti uzimati taj dna dnk kdn, mozda ispane da si vlajna il turkinja pa kuces onda?

    0

    0
   • Auh neko opet otjera milijanu. Pa sad jadnica(k) koja je ovdje usla spremna isto ko da ide u boj na Kosovo odjednom odmagli…Ali javice se ona prerusena sa novim nickom – imenom 😀 😀

    0

    0
   • Tebe milijana prepustam miljojku!

    Nemo’ se ljutit tako ti ona dva preostala crvljiva zuba u gornjoj vilici, jer kad mi je do sprdacine tu je milica cobancica.

    Upamti samo jedno.

    Nicije se DNK neces nagledat ako malo vise paznje ne posvetis licnoj i intimnoj higijeni.
    Zato na remont milijana, stomatolog-ginekolog, pa sta znas, mozda ti se i posreci.
    Ziva ti meni bila!

    0

    0
 5. Citam ja ovaj tekst i nesto mi deluje poznat.Onda se setih, izbaciti rec musliman i ubaciti umesto nje pravoslavan,i dobijes tekst Obraza i Svetigore itd.Jer oni pisu potpuno isto,zli zapad hoce da unisti pravoslavne, trazi da se odreknemo tradicije, ma svi su oni u Evropi djavoli samo smo Bogu mili itd itd. Znaci dva nalicja istog novcica,sustinska razlika nikakva.Da su se ovi iz Srbije rodili u Bosni kao Bosnjaci bili bi ekstremni muslimani,a ovi iz Bosne rodili u Srbiji kao Srbi ,-bili bi ekstremni pravoslavci.

  0

  0
  • [email protected]

   Tako je , suštinske razlike nema između onih obrazovaca i ovih ekstremnih muslimana sa ovih prostora koji suselefije,vehabije ili kak god vole da se zovu.

   Defincija klasičnog fašizma je večita ugroženost i večita žrtva i mučeništvo , i kad to spojiš u versko-nacionalni misticizam dobijamo ove islamske fašiste i raznorazne pravoslavne i katoličke fašiste koji sebe osećaju kao moralno,rasno,nacionalno,….superiorni nad svim ostalim , a to znači da svako ko ne misli kao oni nije šteta ga ubiti jer on je već u startu proglašen za dušmanina ili đavola.

   Seme im se zatrlo fašističko , da bogda im sve pusto bilo.

   0

   0
 6. (raspirivanje vijerske mrznje i vredjanje vijerskih osecanja)………….to bi bilo osuda ,kada bi zapad i “charlialisti” sudili i po njihovim zakonima, ali ne oni i njihove zakone koje su i sami donjeli koriste samo kada osudjuju muslimane, ali ne i ljude iz njihovog reda

  “islam” koji zapad voli da vidi,jeste onaj “gizlam” koji jedes svinjsko,a i pijes alkohol i pri tome jos ides da se molis , tolerantni islam,za njih pretpostavlja se kada zena ide u disco a ne mora ni da pita muza a kci se u kuci slobodna sa frajerom izivljava…i jos to, oni misle da musliman koji ima pusku je terorist, a ako bi imali nuklearku onda bi za njih bio opasni ali prijatelj skojim mora da se nadje zajednicki jezik..dakle sve skromniji muslim za njih je opasnost, a ako nuklearno oruzje tek tada je to musliman za postovanje.

  0

  0
 7. Svaka religija je imala svoje preobražaje , pa je tako i na redu i islam da se preobrazi mada se on već preobražavao nekad loše a nekad i na dobru stranu , evo upravo su tome primer Bošnjaci , ali oni su imali drugačiji put preobražaja nego što će ga imati arapski i ostali muslimani sa drugačijim oblicima kulture.

  Ja lični mislim da se može islam preobraziti u skladu sa demokratijom,ljudskim pravima,slobodom govora i tolerancijom , a islamski politički momenat koji nedvosmisleno posotji u islamu može biti prevaziđen kao nešto što je pripadalo nekim davnim vremenima i nije skladan sa civilizacijom 21.veka.

  Međutim ako uvređenost i tzv.kukanje nad vremenom kako je kao nekada islam bio ispred svih ostalih , i puka dogmatičnost i zasleljenost budu i dalje vodilja , mislim da će bit puno problema , jer okrenuti točak civilizacije unatrag i pričati čuvene religijske floskule “kako je nekad bilo bolje i kao smo mi bili glavni jer smo verni bogu” je omča oko vrata samim muslianima a otovrena pretnja nemuslimanima.

  Kad se uzme Kur’an i Biblija , oni nisu nikako kompatibilni sa demokratijom.slobodi govora i ljudskim pravima već upravo stoje nasuprot njima , ali kad bi sve ove propagatore vraćanja izvorima religija tj.ekstremiste i fundametaliste vremenskom mašinom vratili u tzv.zlatna doba islama i zlatnadoba hrišćanstva , ja mislim da bi oni prvi zakukali da ih vrati nazad u današnjicu gde imaš slobode koje u ono vreme nisi mogao ni zamisliti.

  Današnji verski fanatici i esktremisti žive u zamišljenom idealnom svetu neke zlatne prošlosti i kroz život ih vodi ogorčenje zbog raznih politika u današnjci i ujedno paranoje od večnih neprijatelja njihove vere , a pri tome su verski zaslepljeni držaći se svetih spisa ne slušajući nijedan zvuk oko sebe , a to je kao živeti u balonu.

  Danas zapadne države mogu razgovarati sa ljudima koji jesu muslimaniu zapradnim zemljama , ali da bude uslov razgovora da zapadni političari i države apriori moraju poštovati izvornu bukvalnu doktrinu islama koja pretpostavlja islamsku državu i šerijat je prosto neprihvtljivo za nekoga ko nije musliman i same temelje zapadne civilizacije ,jer to bi bilo civilizacijsko samoubistvo jer su zapadne zemlje nastale na odmaku od nedemokratsksih ideoloogija i religija a ne njihovim prihvatanjem.

  Ako nekom msulimanu nije dovoljna vera kao takva i njeno praktikovanje kao individue nego misli da njegova vera ne može biti potpuna bez šerijata i islamske države i još plus je neko neprijatlej ako za to misli da jeloše , onda satakvim nema ni “r” od razgovora nti ga može biti.

  0

  0
  • ATEISTA,razumio bih te da imas pravo govoriti o vjerama,ali samo u slucaju da bi ti znao sta znaci ateizam.Mislim da je za tebe to samo jedna floskula,onako nabacena iz nekakvog svijeta monopola,a ti to koliko mi se cini jedino i razumijes,jedino razumijes neki monopol pa ma kako on se izrazavao.Ti kazes da je svaka religija imala svoje preobrazaje,pa bi to trebalo i Islam da uradi.Gospodine,islam je dosao kao UPUTA SVIJETOVIMA I TO DO KIJAMETSKOG DANA,dosao je kao ALlahova rijec,a ne kao rijec nekakvih careva i kraljeva pa da moze svako da sa njim mase i da se mijenja na nekakvim KONCILIMA.A posto je dosao kao Allahova uputa svim svijetovima,to znaci da je Islam dao objasnjenje i za prethodne civilizacije,sadasnje a daje uputu i za buducnost.Ali treba ga samo znati iscitavati i tefsiriti, a za danasnje vrijeme je najvaznije to , da se treba biti POSTEN prema Islamu.Na zalost,danas ga i mnogi Muslimani ne razumeju dobro i tumace ga izuzetno povrsno.Nije Islam suprotan nikakvim t.z.slobodama i demokratiji,nego,ako malo razmislis da ta “sloboda i demokratija” su apsolutno ne definisani pojmovi i definicije ovih pojmova se daju prema potrebi,tako da su demokratija i slobode suprotni i sami sebi.Njihova primjena i definisanje ne zavise od ispravnosti definisanja ,nego od moci onoga koji to definise i od ciljeva koji se zele postici tim definisanjem.Islam zastupa sasvim jednu drugu vrstu slobode i demokratije,a to je sloboda od svega i svakoga i da se robuje samo vlasti i zakonima Allaha dz.s.Mnogo si se ,eto moram reci i tako,nalupao u ovom tekstu tako da bi bilo mnogo za ove komentare da ti dajem odgovore,ali jos cu se osvrnuti na jedan detalj tvog pisanija:Nemoj te samo vi ATEISTI govoriti o ljudskim pravima,jer dobro znas sta je zla svijetu nanio ateizam u zadnjih samo 100 godina.Steta sto nije ljider ateizma Staljin ziv da ti isprica mnoge pricice.

   0

   0
   • [email protected]

    Malopre mi je obrisan post gde samdao mišljenje o religiji , ali moderator je izgleda uvređen drugačijim mišljenjem što dovoljno govori da religijaši prosto ne prihvataju ništa sem svoga ega i svojih nakana.

    Hase , sama postavka stvari da je nešto božja reč diretkno od boga je prosto nepirhvatljivo za mene i svakom slobodomislećeg čoveka , jer to je simbol tiranije upakovan i tzv.božje milosti koje će ljudi šatro uživati ako se pokore i postanu vernici.
    Druge “božje reči” za tebe nisu prihvatljive ejr eto došle su od nekih careva i vladara , a kao Kur’an je prava božjareč jer tako kaže Muhamed i eto postoji istorijski dokaz da Kur’an nije sačinjen iz više izvora kao biblija.

    Međutim ti neshvataš , da ja mislim kako su svi proroci lažni , i dasama tvrdnja o UPUTI i slično je po meni simbol nadmenog stava jednog čoveka i njegovog beskurpuloznog ega.

    Odsustvo bilo kakve sumnje i krtičkog stava ne dozvoljava ikakav dijalog , jer islamski stav prema drugim ljudima je krajnje nepošten jercinično govore da poštoju sve ljude i njihove vere , ali da ipak nisu dovoljno dobri i nisu do kraja spoznali pravu istinu ako sebe ne predaju Allahu i ne+jegovom konglomeratu više vidova služenju jednog boga.

    Nikad nije dokazano niti može biti dokazano da bog uopšte postoji a kamoli da on utiče na nas ljude i da nam je usadio moral i slobodnu misao i svest , a da ne govorim o tome da baš bog uređuje na način kako to tzv.sveti spisi propisuju neki samozvani proroci proriču.

    Što se tiče demokratije , ona nijesavršena ali je ipak najbolji mogući društveni obrazac za ljudsku civilizaicju i društvo , bez obzira koliko ima mana i čega se može pretvoriti , jer nasuprot demokratiji stoji religija i sve ostale tiranske ideologije koje počivaju na nedokazanom idealu koji je van ljudskog domašaja , i iz takve postavke stvari individualna sloboda ništa ne znači i čak šta više ona je protivnik već zadatih tzv.božjih zakona i po defoltu i po ljudskom iskustvu to vodi u tiraniju , ato znamo jer su 2000 godina postojale hrišćanske i islaske države i društva koja očito nisu valjala tj.bila su odvratna i tiranska sa moraima prolivene krvi i osvajanjima drugih naroda i država.

    Za vas su milijardu Kineza i milijardu Hindusa idolopoklonici koji nne vide Allhovu milost , i još govorite kako je pre Muhameda ovaj svet bio nemoralan i zao , pa to je van pameti i potpuno odsustvo bilo kakvog poštovanja prema drugim drugačijima.

    U hrišćanskoj ideoloigji idoktrini postoji “istočni greh” , a u islamskoj “kufr” , ali otprilike to je ista matrica najgore moguće pomisli u monotezimu , a to je da je čovek loš sam posebi sve dok ne spozna boga.
    Hrišćani su odrođenjagrešni jer je to prokletstvo došlo zbog grehova Adame i eve , a kod muslimana je neverovanje u jednog boga ili neki vid verovanja koji iskače iz već zadatih knjiga i proroka automatski čoveka proglašava grešnim.
    To je meni poptuno ponižavajuće za ljudsko dostojanstvo i za ljudski moral , jer takva tvrdnja jer najnemoralne nešto ikada smišljeno jer čoveka postavlja tako da on ne može biti moralan bez boga , i da svako dobro delo radi zbog straha od boga i njegove kazne i iz pokornosti .

    Meni takav moral je zapravo nemoral u samoj suštini.

    Ja i ti Hase se teško možemo naći izlgedau raspravi jer ti nemaš dileme i nemaš sumnje niti kritičke misli spram sebe i svoje vere , tako da ovaj moj post ti ništa neće značiti jer prosto znam da kad vernici čuju i čitaju ono što im se ne sviđa idu po zadatlku da budu “čvrsti u veri” , a to znači sa oproštenjem biti zaslepljen i biti budala.

    0

    0
 8. (raspirivanje vijerske mrznje i vredjanje vijerskih osecanja)………….to bi bilo osuda ,kada bi zapad i “charlialisti” sudili i po njihovim zakonima, ali ne oni i njihove zakone koje su i sami donjeli koriste samo kada osudjuju muslimane, ali ne i ljude iz njihovog reda.

  0

  0
 9. Samo vi prepadajte narod neosnovanim tvrdnjama. Da hoce da zaustave priliv muslimana mogu jednostavno zatvoriti svoje granice kao sto je to recimo turska ucinila prema siriji. Ili saudija – njezine su vazda zatvorene, samo ako od ranije imas dozvolu da dodes i radis mozes doc. Ono “samo nako” da dodes nema.

  Sad ce vam morgen reci sta ce se desiti:

  Svi normalni musliani nastavljaju svoj zivot kao i do sada a vehabije kojih nije ni 1% od svih muslimana ce se dobro stisnut. Prije svega privrnuce im slavine kojim doticu saudijski dolari, pazice kakvi imami dolaze u evropu a dzamije iz kojih se siri mrznja ce se sa svim zatvoriti.

  A islam ce postati istinski evropska religija. Do sada se prema islamu odnosilo kao nedoraslom dijetetu, kao necem sto nije punopravni clan porodice. Sada kada to postane onda ce se prema njemu odnositi na isti nacin kao prema hriscanstvu i drugim religijama. Znaci neke pojavi i dogadanja medu muslimanima ce se izlagati kritici na isti nacin kao sto je to slucaj sa svim ostalim evropskim. Da je u pitanju stigmatizacija je teska laz. Islam jednostavno istinski nalazi svoj dom u krilu evrope. Sazeto receno:

  DOBRODOSAO ISLAME U EVROPU!

  😀

  0

  0
  • ma malo morgen ti nemas pojma vehabizam nije u parama nego u srcu…
   ja taj vehabizam kako ga ti nazivas imam u srcu i to nemogu vojske cijeloga svijeta ubiti i oduzeti.zar ti nije jasno sad da nemate sanse.. ni vi kjafiri ni vi islamske sekte…. ziveo tkz vehabizam….

   0

   0
   • [email protected]

    Nauka je davno dokazalada je srce organ za pumpanje krvi i da nema veze sa osećajima i razumum.
    Tako da ti ne bi bilo loše da upotrebiš glavu a ne srce , jer u glavi ako nisu išao u školu na nisi obrazovan se nalazi mozak , a on služi za razum i kontrolu osećaja , jer osećaji mogu biti jako loši , kao što su tvoji osećaji jako zli i podli , ali nisi ti kriv već nemogućnost tvoga mozga da osećaje razluči i bude čovek a ne obično telo oko pumpe za krv zvano srce.

    Mislim da osim srca drugi i zadnji tvoj organ za razmišljanje je i ono što ima svaka budala u gaćama , a pošto ne može da ti se digne bez da ne mrziš nekoga u ime boga , ja verujem da si ekvivalnet bilo kojem serijskom ubici koji samo poštuje svoju erekciju pa zato bez problema ubija žene bez kajanja i empatije jer ga to prosto pali.

    A sad možeš odmah u Siriju , tamo ima seks-robinja sasvim dovoljno , tako da ti želim da ostaneš tamo jer ih ovde nećeš nikad moći imati.

    0

    0
  • vidoviti munafik,baba vanga cetvrto koljeno,pravi vjernici ce kao i do sada nastaviti da se boje SAMO Allaha,a ti se bolje boji konacnice,polagat ce se racun docices sa vrijedjanjem muslimana balijo jedno je ako se obracas pojedincu ali kolektivu dzematu zajednici,tesko se tebi jer ko napada i vrijedja Allahove robove tesko njemu jer mu Allah prijeti odmazdom jos na ovom svijetu,a polahko bice sta je Allah odredio a ne ono sto snuju kafiri i munafici.zdraaaavo

   0

   0
   • Valaha ako cemo govoriti o vrijecanju muslimana ti si rekorder na SPu anti. Da je Muhamed saws sada ziv medu nama on bi plakao nad zlom koje se cini u njegovo ime…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.