16. Novembar 2013

BYfbb8kCEAE31rv.jpg large

Sandžak – Nedavno je u Velikoj Britaniji iz štampe izašla knjiga The Sandzak – a History, autora Kenneth Morrison i Elizabeth Roberts u izdanju Hurst -a. (Zanimljivo da  Morrison, univerzitetski predavač, već ima iskustva sa pisanjem sličnih štiva; tako je 2009. izdao knjigu Crna Gora – savremena istorija; drugi autor, Robertsova je supruga bivšeg UK ambasadora u Srbiji, Ajvora Robertsa, i takođe je napisala knjigu o Crnoj Gori).

U sižeu The Sandzak- a history se kaže da je knjiga pisana sa ciljem da rasvetli istoriju ove ,,granične oblasti između dve nezavisne države, Srbije i Crne Gore, čija se istorija ,,osporava i koja je pod okupacijom i u permanentnom stanju tinjajućeg sukoba”. Tu se, između ostalog, može pročitati i da su Srbija i Crna Gora podelile ‘Sandžak’ po okončanju Balkanskih ratova. Zatim je ‘Sandžak’ bio uključen u Kraljevinu SHS, zatim je, po autorima, usledio period autonomije ‘Sandžaka’ 1943. od partizana, ali da je nepravedno 1945. podeljen između Srbije i Crne Gore, ali je ostalo snažno urezano sećanje na taj kratak period slobode, i kako se Jugoslavija raspadala devedesetih, tako je i san o ponovnoj slobodi ponovo probuđen” (!!!)

Tu se može pročitati da je ‘Sandžak’ trebalo  da dobije status republike, ali da su najžešći protivnici toga bili Srbija i Crna Gora, te da je ideja o autonomiji (slobodi) i dalje i te kako živa u ‘Sandžaku’.   Skoro istovremeno na Oksfordu je gostovao Bakir Izetbegović, gde je, između ostalog izjavio kako je Islam u ‘Sandžak’ i Bosnu stigao dva  veka pre hrišćanstva, te da je ,cijela Bosna jedan mezaristan (groblje) nevino pobijenih muslimana a ‘rijeka Drina je njihova najveća masovna grobnica’, te kako je Austrougarska okupacija bila spasonosan za ‘Bošnjake’ jer su bili na ivici istrebljenja (opet genocidni Srbi), i sve u tom stilu.  ,,Bošnjaci su od 1918. do 1992, od završetka Prvog svjetskog rata do početka agresije na BiH, živjeli u četiri različite južnoslovenske zajednice koje su ih ignorisale, asimilirale i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu“, rekao je Izetbegović.,,U vremenu prve Jugoslavije, kojom su dominirali Srbi, Bošnjacima je oduzeto preko milion hektara zemlje, zabranjeno je ime Bošnjak, ukinut naziv bosanski za jezik, čak je i vjera nazivana muhamedanskom umjesto islamom. Čitava sela su poklana“, naveo je, između ostalog.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles