Šta je sa završnim računom u Plavu za prošlu godinu?

0
20

Plav – Analizom završnog računa budžeta opštine Plav za 2010. godinu utvđuje se da su svi prihodi i rashodi prikazani objektivno i istinito, kao i neizmirene obaveze i budžetsko zaduženje, zaključno sa stanjem na dan 31. decembar 2010. godine – zaključni je i najvažniji stav nezavisnih revizora koji su kontrolu izvršili tokom maja i prvih dana juna, nakon što je dio odbornika Skupštine Plava posumnjao u validnost predloženog završnog računa budžeta.

Odlučeno je tada – na prijedlog gradonačelnika Skendera Šarkinovića – da se odloži i razmatranje izvještaja o jednogodišnjem radu prvog čovjeka izvršne vlasti jer, kako je Pobjeda pisala, on je tada objasnio:

– Razmatrati, pa možda i usvojiti izvještaj o prošlogodišnjem radu predsjednika opštine i u izvjesnoj mjeri sumnjati u validnost završnog računa budžeta za tu istu godinu ne bi bilo racionalno, pa ni politički korektno. Ja ne sumnjam u svoje saradnike, u njihovu stručnost i poštenje, pa ćemo o svemu razgovarati i izjašnjavati se kada nezavisni revizori podnesu konačan izvještaj i detaljnu analizu.

Sve po zakonu

Prijedlog Šarkinovića je prihvaćen i gotovo mjesec kasnije u prilici je da objasni kako nijednog trenutka nije imao dilemu – vjeruje li ili ne ljudima iz svog tima, niti je pak, na bilo koji način, posumnjao u bilo kakve nečasne rabote. Veoma je dobro, uvjeren je, što je u kontrolu uvedena nezavisna revizorska kuća, tako da dodatnog prostora za bilo kakve špekulacije više ne može biti. Na pitanje kakva je dalja procedura, odgovara:

– Sjednica Skupštine zakazana je za 4. jul i na njoj će završni račun biti ponovo razmatran, jednovremeno sa detaljnim i obrazloženim revizorskim nalazima. Nadam se da će biti usvojen, nakon čega bi se stekli uslovi da odbornicima podnesem godišnji izvještaj o sopstvenom, odnosno radu izvršne vlasti. Prilično jasna procedura i ne vidim, makar u ovom trenutku, nijedan razlog za iznenađenja bilo kakve vrste.

Izuzev početnih pokušaja pojedinih medija da, žrtvujući činjenice, proizvedu tiražnu lokalnu aferu, vrlo je zanimljiva izuzetno racionalna uzdržanost plavske javnosti. Najveći njen dio je na samom početku pozivao na strpljenje dok revizori ne okončaju posao, a javnog personalnog sumnjičenja gradonačelnika i njegovog tima za eventualne nečasne radnje gotovo da nije bilo. To je svakako znatno olakšalo posao i revizorima, ali i plavskoj izvršnoj vlasti koja je svakodnevne poslove mogla obavljati bez dodatnih pritisaka i odstupanja od ranije utvrđenih planova aktivnosti, u sva tri mjesna centra opštine.

Budžet ipak realan

– Zbilja mogu biti zahvalan sugrađanima na toleranciji i strpljenju, jer su nam znatno olakšali vrijeme iščekivanja, iako sam – ponavljam – od početka znao da je sve rađeno u skladu sa zakonom i da nijedan jedini cent prošlogodišnjeg budžeta nije uprljan bilo kakvim nečasnim radnjama – ističe Šarkinović. – Poslije svega, pred nama je važan period konsolidacije ovogodišnjeg budžeta, jer je prvo polugodište sa tog aspekta bilo nezadovoljavajuće.

Opštinska kasa, naime, već tradicionalno, gotovo decenijama u prvim mjesecima puni se – slabo. Prosječna realizacija nikada nije prešla 25 procenata, što je znatno ispod podnošljivih potreba, pa se na primjer, do ovog trenutka zaposlenima koji zavise od budžeta duguje – pet zarada.

Ovogodišnji budžet planiran je, inače, na oko tri miliona eura, a glavni priliv u opštinsku kasu očekuje se tokom tri ljetnja mjeseca. Tada na godišnje odmore dolaze Plavljani koji žive i rade u inostranstvu, a njihove novčane injekcije znače mnogo za većinu ovdašnjih familija, ali i za zajedničku lokalnu kasu. Prema nekim računicama ukupna potrošnja, naročito u julu i avgustu povećava se za više od 300 procenata, a višestruko se uvećavaju i uplate poreza, doprinosa i komunalnih dažbina. Po pravilu, u tom periodu veoma dobro rade brojni ugostiteljski objekti, pogotovo restorani i moteli, zatim trgovine i benzinske pumpe, pa i skladišta građevinskog materijala, jer mnogi od iseljenika uglavnom u Plavu i Gusinju grade ili renoviraju stambene i poslovne objekte upravo u vrijeme godišnjih odmora.

– Tako je bilo svake godine, pa smo uvjereni da će se to nastaviti i ove, što će znatno stabilizovati ekonomsko – socijalnu situaciju na ovom području, ali u velikoj mjeri i budžet planiran za ovu godinu – zaključuje Šarkinović.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.