Šta je pozadina sukoba između AK partije i Hizmeta?

60
6

Šta je pozadina sukoba između AK partije i Hizmeta?

Posljednjih dana, turskog premijera Redžeba Tajjiba Erdogana i njegovu Vladu potresa velika kriza, nakon što je nekoliko ministara iz njegove vlade dalo ostavke, dok su neki raspušteni. Smjenjeni ministri, kako se tvrdi, povezani su sa korupcijom, a naručito u poslovanju turske, državne Halk banke, preko koje je Turska, navodno, plaćala isporuke iranskog prirodnog gasa i nafte. Podsjetimo se da je već prije određenog vremena, američka administracija nametnula sankcije Iranu na izvoz nafte.

Erdogan, za zavjeru protiv njega i Vlade, optužuje imama, vjerskog autoriteta Fethulllaha Gulena, koji je već dugo u egzilu u SAD-u, inače, čovjeka koji je poznat po svojim širokim poznanstvima i uticajima širom svijeta. Gulen je vođa pokreta „Hizmet“, čije pristalice broje oko milion članova, a među njima su neki od visokih dužnosnika u policiji i sudstvu i drugim važnim državnim organima. Po Erdoganu, Gulen je u koordinaciji sa nekim stranim silama koje nisu zadovljne turskim napretkom i njenim određenim relacijama i stavovima po nekim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Gulenov pokret je do sada ubrajan u saveznike Erdoganove AK Partije i od izbora 2002. godine podržavaju ovu stranku koja je donijela velike pozitivne promjene u turskom društvu.

Međutim, šta je ono što je dovelo do velikog zaokreta u politici ovog pokreta, postajući odjednom veliki protivnik turskoj vladi, proizvodeći tako najtežu političku krizu još od vojnog udara protiv Vlade Nedžmudina Erbekana 1997. godine? Još važnije pitanje, kako će utjecati ovaj sukob na tursku političku scenu, pogotovo ako uzmemo u obzir da smo na pragu općinskih izbora, koji se održavaju u martu ove godine? Ovome dodajmo i to da Gulen i njegov pokret kontrolišu veliki broj medijskih subjekata u zemlji, te imaju mnogo pristalica u poslovnoj zajednici i javnim funkcijama u Republici Turskoj.

Od savezništva do neprijateljstva

Kao rezultat pritiska turskog sekularnog režima na pokrete i struje sa islamskim predznakom, pogotovo u prvim decenijama nastanka Republike Turske, došlo je do toga da je najveći dio takozvanih islamskih pokreta djelovalo kao humanitarne organizacije, ili kao sufijski tarikati kojima je bilo dozvoljeno djelovanje od 1950., kada je tadašnju vladu preuzeo Adnan Menderes, predstavnik Demokratske stranke (DP). Te iste godine je prestala vladavina Ataturkove radikalno-sekularističke, Republikanske narodne stranke (CHP), koja je nastala samim osnivanjem Republike, 1923. godine. Dakle, od dolaska Demokratske stranke, rad humanitarnih i nekih vjerskih organizacija, više nije bio toliko ograničen i vremenom, njihovo djelovanje se proširilo na odgojne i uslužne aktivnosti u društvu. Ne samo to, nego su polahko ulazile i u političke aktivnosti u smislu da stvarale određene saveze sa političkim strankama i snagama, a pogotovo u predizborno vrijeme, kada su podsticali svoje članove i simpatizere da glasaju za određenu stranku, kako bi zauzvrat, u slučaju da njihova politička struja pobijedi, dobivali određene kontrausluge.

Najupečatljiviji primjer ovih saveza je svakako onaj između AK Partije i pokreta „Hizmet“. Nakon što je Erbekan svrgnut vojnim udarom, njegovi učenici, na čelu sa Erdoganom osnivaju AK Partiju i to na temeljima koji poštuju tadašnji sekularni ustav, kako bi na taj način izbjegli bilo kakav sukob sa vojnim strukturama. Od onih koji su blagoslovili ovaj potez Erdogana je bio i sam Gulen i njegovi učenici, pogotovo nakon što su uvidjeli, tada je to bilo izvjesno, da će AKP osvojiti izbore koji su slijedili, prvenstveno zbog teške političke i ekonomske situacije u zemlji, te velikih neuspjeha sekularnih stranaka koje su bile izložene velikoj korupciji.

Nećemo pretjerati ako kažemo da je Gulen i njegov pokret doživio svoje zlatno doba upravo za vrijeme Erdoganove vladavine. Gulenovci su bili primljeni i podržani, od strane Vlade, u svim sferama društva i od svih državnih sektora. Erdogan je išao dotle da im je dozvolio ulazak u Ministarstvo obrazovanja, unutrašnjih poslova (obavještajni sektor), pravde i vanjskih poslova, te je Pokret promovisao i van granica Turske, gdje je Premijer bivao posrednik između njih i vodećih ljudi u mnogim zemljama, kako bi pomogli u osnivanju raznih školskih i univerzitetskih ustanova širom svijeta. Zauzvrat, Pokret je podržavao Stranku na svim izborima, od kako je AKP došla na vlast.

Sigurno da je ova suradnja značajno pomogla Erdoganu i njegovoj partiji u periodu od 2002. do 2010. godine, kada je Turska imala mnogo izazova, bilo na vanjskopolitičkom planu, u pogledu velikih transformacija mnogih susjednih zemalja, ili i po pitanju nekih unutrašnjih problema, kao što je na primjer pitanje turskih Kurda. Ovo pitanje je je ujedinilo mnoge vjersko-političke struje sa AKP-om, a među njima se svakako isticao Gulenov „Hizmet“.

Razilaženja na vanjskom i unutrašnjem planu

Prva razilaženja između Gulenovaca i Erdoganove vlade pojavila su se kao rezultat određivanja turskih vanjskopolitičkih ciljeva i njihovih tumačenja. Još od incidenta vezanog za turski humanitarni brod „Mavi Marmara“, maja 2010. godine, kada je Fethullah Gulen uputio oštre kritike na račun turske vlade, optužujući je da nije smjela dopustiti uplovljavanje broda u tamošnje vode, bez odobrenja izraelske vlade, vidjelo se da je sukob na pomolu. Ovaj Gulenov potez je izazvao čuđenje mnogih, obzirom da je za odgovornost izraelskog napada na brod i smrt devetorice turskih državljana, optužio upravo Erdogana. Kao rezultat ove njegove izjave, vidjeli smo mnoge verbalne sukobe i optuživanja unutar Turske, a i van njenih granica. U biti, Gulenovo neslaganje sa pitanjem Marmare i njenog slanja u pojas Gaze, nije bio pravi razlog njegovog kritičkog odnosa prema AKP-u, iako Erdogan nije bio taj koji je dao dozvolu brodu da isplovi. Poslije će se ispostaviti da je pravi razlog njegovog ne slaganja sa Erdoganom bio kritički odnos turske vlade, usklađen sa politikom nekih arapskih zemalja, prema izraelskoj politici. Eto dovoljno jakog razloga za potpuno suprotstaljanje stavova ove dvije struje. Fethullah ovim potezom, ne samo da nastoji izgraditi dobre odnose sa SAD-om, nege to čini i prema Erdoganovom neprijatelju, Izraelu. Na taj način Gulenovci pokazuju svoje suprotstavljanje AK Partiji na vanjskom planu, prije nego li na unutrašnjem.

Što se tiče sukoba prouzrokovanih unurašnjim pitanjima, vidimo da je prvi takav bio kada je Vlada AKP-a osnovala posebne sudove, koja su imala zaduženja suditi desetinama generala, optuženim za planiranje vojnog udara 2007. godine. Međutim, neočekivano, suđenja su trajala jako dugo, a što je još zanimljivije, suđeno je i nekim ljudima koji su bili jako bliski AK Partiji. Erdogan je bio jako nezadovljan, što zbog brzine precesa, što zbog suđenja njegovim ljudima, te je počeo osjećati opasnost i prijetnju koja mu dolazi iz policijskih i sudskih organa u vlastitoj državi.

Drugi unutrašnji sukob se desio kada su otkriveni audio snimci tajnih pregovora u Oslu, između Vlade i Kurdistanske radničke stranke- PKK, koje je vodio šef obavještane službe Turske. Ovi pregovori su predstavljali vladine napore za rješavanje kurdskog pitanja. Gulenovci, koji itekako imaju utjecaja na kurdskom području, nisu podržavali Erdoganove metode u rješavanju ovog problema, što ih je natjeralo da preko jednog od svojih tužioca objave tajnu misiju predvođenu Hakanom Fidanom, šefom turske obavještajne službe. Fidan je tada optužen za pregovaranje sa neprijateljima države i za prekoračenje svojih ovlasti, te je pokrenuta mogućnost istrage protiv njega. Premijer Erdogan je tada direktno stao na stranu svoga bliskog suradnika Fidana i ukazao da ovo pitanje nije ulazilo u političko neslaganje dvije strane, nego da je ciljano upereno lično protiv njega. Sumnje protiv Gulenovaca su otišle toliko daleko, da se pretpostavlja, da su upravo oni učinili da audio snimak sa pregovora procuri u javnost, a neki mediji su čak tvrdili da su Gulenove snage instalirane u policijske organe, „zaslužne“ za sigurnosni propust koji je doveo do eksplozije u Rejhanliju, u maju 2013. godine. Podsjetimo da je policijski načelnik ove regije tada smjenjen, kao i mnogi drugi policijski službenici. Ovaj bombaški napad je donio mnogo nevolja turskoj vladi na unutrašnjem, kao i na vanjskom niovu.

Sukob Stranke i Pokreta nastavljen je u junu prošle godine, prilikom održavanja demonstracija na trgu Taksim, kada je Gulen, implicitno, podržao demonstrante. Tada su u operaciju krenuli mediji pod uticajem „Hizmeta“, osuđujući Erdogana, zbog načina njegovog odnosa prema tadašnjim dešavanjima na Taksimu, dok je jedan od najčitaniji turskih listova „Today`s Zaman“, na engleskom jeziku, konstantno narušavao sliku vladajuće Stanke pravde i razvoja- AKP, na međunarodnom nivou.

Sve je naravno eskaliralo nedavno, kada je sukob postao otvoren i jasan. Policijski organi, odani Gulenu, bez znanja viših vlasti, uhapsili su sinove nekih ministara Erdoganove vlade optužujući ih za korupciju. Savršeno je jasno koliko ovako teške optužbe za financijski i moralni kriminal, mogu naštetiti sadašnjoj Vladi i to samo tri mjeseca pred općinske izbore. Erdoganu nije preostalo ništa drugo nego da traži ostavku od trojice ministara, i to ministra unutrašnjih poslova, ekonomije i prostornog uređenja, zbog navodne umješanosti njihovih sinova u nečasne radnje, kako na istragu ne bi uticao politički položaj njihovih očeva.

Kao što to biva, na svaki neprijateljski korak „Hizmeta“, Vlada je uzvraćala, pa je tako zatvorila privatne škole, među njima one koje posjeduje Pokret, a sve to kao odgovor na stav koji je „Hizmet“ zauzeo na spram dešavanja na Taksimu. Neki mediji čak tvrde da korupcijska afera nije ništa drugo do odgovor Gulena na zatvaranje njegovih škola. Slijedeći takav niz događaja, Vlada zatvara na desetine policajaca, državnih službenika, sljedbenika „Hizmeta“, uključujći i načelnike istanbulske policije.

Opozicija u liku islamskoga pokreta

Ovakvi sukobljeni stavovi između „Hizmeta“ i AKP-a, učinili su da najveće protivljenje Erdoganovoj vladi dolazi upravo iz istih interesnih krugova, kombinovanih od klasičnog Sufizma pa do političkog pragmatizma. Previranja ove vrste, bila ona opravdana ili ne, idu samo na korist sekularnoj opoziciji, bilo liberalnoj ili nacionalnoj, a na štetu islamskih pokreta i islamskih političkih stranaka. Karakteristično samo za turske društveno-političke prilike. Ovu specifičnost ćemo bolje razumjeti kada pogledamo da Fethullah Gulen, trenutno, saveznika traži u opozicionim strankama koje dolaze iz sekularnih političkih usmjerenja, i tako ide istim putem kao 1996.-1997. godine, kada je ustao protiv Erbekana i njegove vlade. To znači da Gulen daje opoziciji jasan i nedvosmislen program i plan, kojim treba da idu kako bi bili uspješni u borbi protiv AK Partije. Njegov stavovi pokazuju i udvaranje vojnom vrhu, te njegovu spremnost da se čak odrekne imovine pokreta, za eventualne potrebe turske vojske.

Postavlja se pitanje, zašto je Gulen napravio veliki zaokret, te se okrenuo protiv svojih dojučerašnjih saveznika? Da li je „Hizmet“ dosegao toliku snagu, utjecaj i veličinu da je zaključio da mu nastavak suradnje sa Partijom koja mu je otvorila sva vrata, više nije potreban? Ili Gulen misli da je Erdoganova zvijezda počela nestajati, te da su njegove šanse za nastavak vladavine relativno male, zbog problema sa kojima se suočava posljednje dvije godine, bilo na unutrašnjem ili vanjskom planu? Da li je već sada počeo da gradi mostove sa onima koji će, po njegovoj procjeni, naslijediti AK Partiju, pogotovo što je Gulen poznat po svojoj sposobnosti da procjeni promjene na međunarodnom planu, te da izvuče korist iz političkih promjena unutar zemlje? Da li želi da ponovo primjeni iskustva koje je stekao u njegovom odnosu sa AK Partijom, ali sa nekom drugom političkom strujom?

Nema sumnje da će predstojeći izbori biti jedan od najvećih ispita za AKP, te će dati jasne pokazatelje o tome, da li je izgubila popularnost među turskim glasačima. Čini se da Erdogan i njegova partija smatraju da na političkoj sceni ne postiji ozbiljnija stranka koja ih trenutno može ugroziti, uprkos problemima sa kojima se sučeljavaju, što se definitivno pokazalo za vrijeme dešavanja na Taksimu i nekim drugim događajima.

Osim toga, čini se da je AKP uvjerena da turski narod, na općinskim izborima, neće glasati za političke subjekte, nego za subjekte koje su u službi naroda. Na tom polju, vladajuća stranka je svjesna da ne postoji takmac koji ih može ugroziti, jer od izbora 2002. godine, nije se pojavila politička struja koja im je mogla parirati na općinskim, pa ni na parlamentarnim izborima. Međutim, neki islamski humanitarno- društveni pokreti, kao što je „Hizmet“, sa svim svojim uticajima i vezama, između ostalih i sa SAD-a, može da nanese više štete vladajućoj partiji, nego sve opozicione stranke zajedno. Ipak, teško je povjerovati da će opozicija uspješno suprotstaviti, ipak jakoj AK Partiji koja je na svim predhodnim izborima lahko pobjeđivala, zahvaljujući programu koji ima veliku težinu kod običnog turskog čovjeka.

Autor: grupa analitičara pri Doha institutu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

60 KOMENTARI

 1. STA SE PROMIJENILO?! Prije nekoliko mjeseci TAYYIP ERDOGAN za ljude iz hizmeta kaze: Zelim da cestitam dragim profesorima koji su sa blagoslovljenim idealom krenuli na put ozivljavanja drugih . BEKIR BOZDAG: Turske skole koje se nalaze izvan Turske su cast i ponos Turske.To su nasi ambasadori ljubavi. AHMET DAVUTOGLU: Ova nasa djeca,muskarci i djevojke koje smo danas gledali su radosna vijest jednog sasvim novog svijeta.Ovaj pokret ustvari formira savjest za spajanje civilizacija. BULENT ARINC: Da sav ovaj moj politicki zivot stavite na jednu stranu i da to pomnozite sa pedeset je nista u odnosu na hizmet koji cinite ovoj djeci.. Itd…Sta se promijenilo? Da bi se zastitili neki kriminalci politicari su spremni da optuze nevine ljude,da ih potvore isvaku vrstu lazi iznesu.Takav je nazalost danasnji covjek..Osim naravno onih dobrih,iskrenih i pravednih… http://www.zaman.com.tr/multimedia_getGalleryPage.action?sectionId=3&type=video&galleryId=143565

  0

  0
  • Za “Ostroumni”,
   Stavljati ove ljude koje si spomenuo (celnike vlade) u kontekstu “kriminalaca” (koji stitu kriminalce) je jos jedan od dokaza kolika je zla mrznja hizmetOVACA prema onima koji im stanu na putu.
   Premijer Edrodan je bio jasan i kazao da “Odrekao bih se i vlastitog djeteta ukoliko bi bilo umiješano u kriminal”.
   Ocito je da za hizmetOVCE to nista ne znaci jer oni imu svoj cilj, (rusenje vlade)!
   Ocito je da si ti “Ostroumni” jedan od vecih kriminalaca (hizmetOVACA) kada tako bezdusno stavljas ove celnike Turske (Erdoganove) Vlade u tom kontekstu.
   I na kraju “Ostroumni”, za vas hizmetOVCE, cilj opravdava sretsvo (da kaljate i rusite Vladu) sto je suprotno islamskim nacelima.

   0

   0
 2. Uzvišeni Allah u Kur´anu kaže:
  “A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.” (Prevod značenja, El – Ahzâb, 58)
  “A oni koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine, čeka teška kazna i na ovome i na onome svijetu.” (Prevod značenja, En – Nur,19)
  “O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čivjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.” (Prevod značenja, El-Hašr, 18)

  Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:
  ” Neće ući u džennet klevetnik (koji druge ogovara).” (Ahmed)
  ” Allah ne voli da se vjernici uznemiravaju.” (Ahmed)
  ” Nemojte jedni druge klevetati i potvarati.” (El – Tajalisi, -hasen)
  ” Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori ono što je dobro, ili neka šuti.” (Muttefekun alejhi)
  ” Čovjek radi jedne riječi ko joj nije dao nikakvu važnost može pasti u vatru dublje nego što je razdaljina između istoka i zapada.” (Muslim)
  ” Ogovaranje je kada o svom bratu govoriš ono što on ne voli.” (Ebu Davud, Muslim, Nesai, Tirmizi, -sahih)
  ” Kada sam bio na Mi´radžu, prošao sam pored skupine ljudi koji su imeli bakrene nohte kojima su trgali svoja lica i prsa.” “Ko su ovi, Džibrile?” – upitao sam ga, a on mi odgovori: “To su oni što su klevetali ljude i kaljali njihovu čast.” (Ahmed, Ebu Davud)

  0

  0
  • Za “Ostroumni”,

   A jeli po vama “opasan” ministar kulture i sporta??!!

   Born on June 26, 1981 in Stolac.

   In 2000 had completed the high school Karadjoz-bey Madrasah in Mostar.

   In 2004 had completed the Faculty of Philosophy – Department of Orientalistics in Sarajevo, and in 2010 completed the postgraduate study – Department of History at the Istanbul University.

   Master of Historic Science.

   Since 2005 until 2009 – Associate – Turkologist at the Oriental Institute in Sarajevo
   Since 2009 until 2010 – Advisor in the BiH Ministry of Civilian Affairs
   Since 2010 until 2011 – Advisor in the BiH Ministry of Security
   Since 2003 until 2009 – Vice President and Member of the Presidency of the Youth Association of the Party of Democratic Action
   2009 – President of the Youth Association of the Party of Democratic Action, Member of the Presidency of the Party of Democratic Action, Spokesperson of the Party of Democratic Action

   Fluent in English, Turkish and Arabic.

   0

   0
   • Za” Bosnak iz New York” Naravno da nije opasan niti sam u vezi toga sta rekao.Ali covjek treba da se bavi svojim poslom a ne da iznosi lazi i potvore. I zalosno je da osobe poput njega predstavljaju tako ozbiljne institucije.A zalosno je i za njega samoga.Kako dozvoljava sebi one gluposti..

    0

    0
   • Za “Ostroumni”,

    Ti zamjeras ministru kulture i sporta a prekrivas “Hizmet” (koji se zeli prikazivati kao islamski pokret) koji aktivno radi na rusenju Turske (Erdoganove) Vlade,

    Za razliku od “Hizmeta” (koji je opozicija u liku islamskoga pokreta) Svjetska Unija Islamskih Učenjaka sa divljenjem posmatra veliki napredak koji je veliki turski narod predvođen AK partijom postigao u pogledu sloboda, ljudskih prava, naučna, politička, ekonomska i društvena dostignuća, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti.

    Takodjer za razliku od “Hizmeta” (koji je opozicija u liku islamskoga pokreta) Svjetska Unija Islamskih Ucenjaka uvidjela je i priznaje da je Turska sa 111. mjesta prije Erdoanove vlade došla u prvih deset najbogatijih zemalja u svijetu.

    0

    0
   • Za ” Bosnak iz New Yorka”. Tayyip Erdogan je prije dva dana u Briselu na preskonferenciji za novinare izjavio da je “Turska ekonomija na 18 om mjestu u svijetu. I nekome to ne odgovara”. Prema IMF Turska ekonomija je po prvi puta 1976 g.dospijela do 17 og mjesta u svijetu,1979 do 16 og. mjesta,nakon vojnog udara 1980g. pada na 20 o mjesto itd. Postoje IMF ovi izvjestaji pa provjerite. Kada je Erdoganova AKP partija dosla na vlast 2002 godine Turska ekonomija je bila na 21 om mjestu u svijetu. U 2007 godini je dosla do 17 og mjesta i tako je ostala sve do 2013 e. Ove godine prema izjavi Erdogana Turska ekonomija je na 18 mjestu. Prema tome, bosnjaku moras govoriti na osnovu cinjenica. Otkud to,prema kojim izvjestajima je sa 111 og mjesta dospijela medju prvih 10 kada i sam Erdogan kaze da je sad trenutno Turska ekonomoji na 18om mjestu. I malo prati Erdogana pa ces imati jasniju sliku ako ga toliko volis.I ja sam ga volio ali sada to ne mogu isto tvrditi.Mada ga i sad postujem i cijenim za sve ono dobro sto je uradio. A za ovu potvoru o hizmetu nastojeci da zastiti neke korumpirane ljude u svojoj partiji,ne mogu mu nikako oprostiti jedino ako se sam ne pokaje.Dada cu ga jos vise voljeti, jer je ugasio fitnu koja uznemirava sve muslimane.

    0

    0
   • Za “Ostroumni”,
    I mi se nadamo da ce Turska (Erdoganova) Vada ugasiti fitnu koja dolazi iz Pensilvanije koja uznemirava kako si i sam kazao sve muslimane.
    Premijer je obecao da ce im polomiti ruke, Amin.

    0

    0
   • Za “Ostroumni”,

    Znaci tako?!

    Put “Hizmeta” i hizmetOVACA niko ne smije preprijeciti iako je ocito da je njihov put usmjeren ka rusenju kompletne Vlade Turske (Erdogana) koja se dokazala sa najboljim rezultatima!

    Po vasem (LUDOM) misljenju niko pa ni ministar kulture i sporta (koji prepoznaje drstruktivne angazmane “Hizmeta”) ne smije komentarisati bilo sta protiv destruktivnosti “Hizmeta”.

    Turska je sa 111. mjesta prije Erdoanove vlade došla u prvih deset najbogatijih zemalja u svijetu.

    Otvoreno ongazirenje “Hizmeta” i hizmetOVACA u rusenju Turske (Erdoganove) Vlade sigurno ne idu u prilog Turskoj i njenom narodu!

    Kome vi to “Hizmetite” kada ste toliko uporni rusiti tako dokazanu Vladu Turske (Erdogana)??!!

    KOME??!!

    0

    0
   • Samo da znas da je OVCA mubarek zivotinja jer je kurban, to je zrtva.Ali i ako se zrtvuje opet ostane puno ovaca tako da se one ne mogu istrijebiti.Tako je to sve od Ibrahima a.s. To je Boziji zakon. I sve ovo ce se smiriti..Kada je neko imao hrabrosti da potvori suprugu Bozijeg Poslanika a.s. hz. Aisu r.a. majku pravovjernih onda je sasvim normalno da ce toga uvijek biti ali je zalostno i steta za one koji padnu na takvo iskusenje.Kasnije i ako se pokaju uvijek ce ih gristi savjest. Veliki ucenjaci su uvijek bili na meti vlasti, zato sto su bili iskreni i od istine nikada nisu odstupali.Sjetite se samo sta su vlasti radile Imam Azamu Ebu Hanifi.Zatvorile su ga u zatvor mucili itd. Ali on nije nikada odstupao od istine nije se bojao nikoga osim Allaha dz.s.. Tako, da ako uceni ljudi upute kritike i savjete ljudima na vlasti zbog nekih gresaka koje su ucinili,trvrditi da je to rusenje vlasti je samo losa namjera zbog nekih politickih ili ne znam kojekakvih interesa.

    0

    0
 3. Sta je to (Buyuk Orta Dogu Projesi) Veliki projekat na Bliskom Istoku.Ovo objasnjava bivsi narodni poslanik AKP Erdoganove stranke.. Medju ostalom kaze da je Veliki projekat na Bliskom Istoku projekat koji su Englezi zapoceli poslije Prvog svjetskog rata a koji nije dovrsen.Sada treba taj projekat dovrsiti a to je: Podijeliti Irak,osnovati kurdsku drzavu,zavaditi sije i sunnite itd. Erdogan u predhodnom videu koji sam poslao i objasnjava da je on preuzeo na sebe da taj projekat realizira.
  http://www.youtube.com/watch?v=t00U4fHo2AQ

  0

  0
 4. +14

  Ovi analiticari su na osnovu nekih povrsnih informacija i cinjenica analizirali aktualna desavanja u Turskoj..A takodjer ovi analiticari iz Dohe su poznati kao veliki simpatizeri Erdogana..Zato nisu bili dovoljno objektivni.. Sve ove tkvz.cinjenice koje su iznesene u ovoj analizi su samo scenarij koji su priredili kontra obavjestajci pod komandom Erdogana kako bi Erdogan i javno poceo sprovodjenje odluke sa sastanka poznatog kao( M.G.K. kararlari ili odluke Nacionalnog Vijeca Sigurnosti) u 2004 god. Naime tada je na tom sastanku na kojem su prisustvovali generali(a svima su poznati ko su oni) i Erdogan sa nekoliko ministara, donijeta odluka a takodjer i potpisana sa strane svih prisutnih, da se unisti Fethullah i pokret hizmet( Fethullah Gulen ve dzemaati bitirme plani). Erdogan se ni dan danas nije izjasnio zbog cega je to ucinio.Naravno taj dokument odnosno odluka je skoro 10 god. drzan u tajnosti sve do prije mjesec dana kada je procurio preko Taraf gazetesi-novine u javnost..Erdogan je one koji su taj dokument objelodanili nazvao drzavnim izdajnicima.Spomenut cu samo neke od tih odluka a oni koji znaju turski mogu pronaci preko googlea.. 1. Osnovati kordinaciono tijelo(BUTKK) koje ce uz suradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova,Ministarstvom unutrasnjih poslova i obavjestajnom sluzbom MIT sprovoditi odluke sa sastanka. 2.Pratiti rad svih institucija koje su otvorili simpatizeri Fethullaha Gulena te uposlenih kako unutar zemlje tako i izvan. 3.Otvaranjem razlicitih institucija unutar zemlje i izvan(kao sto su Junus EMRE i neki univerziteti ) usporiti i onemoguciti rad Gulenovih institucija te podrzati sve one koji nisu simpatizeri Gulena. 4.Pratiti donatore skola i onemogucavati ih da ekonomski napreduju.5.Pratiti simpatizere Fethullaha Gulena koji se zaposljavaju u drzavnom institucijama te otvaranje njihovog dosijea…itd.Tako da tvrdnja da je Gulenov pokret napredovao Erdoganovom podrskom je neosnovan. A pitanje koje se treba postaviti je: zasto je Erdogan ovo uradio?Zasto se dvolicno ponasao prema Gulenu i simpatizerima?Javno sve fino a tajno vidite i sami? Jedan od razloga koji mnogi znaju ali ne zele da o tome pricaju je..Naime svjetske sile vec duze vrijeme podrzavaju iransku odnosno siitsku ideologiju protiv sunija.Tako da su na Bliskom istoku mnoge zemlje sve vise pod dominacijom sija.Kako bi kasnije na globalnom nivou izazvali sukob izmedju sija i sunija.Samo se jos u Turskoj i jos nekim arapskim zemljama tradicionalno sunitsko ucenje jos ocuvalo.U Turskoj za sirenje siitske ideologije najveca prepreka je Gulenov dzemat koji je vecinski hanefijskog mezheba a naravno ima ih i iz ostala 3 priznata Ehli Sunetska mezheba u dzematu. Gulenov dzemaat je kroz svoje djelovanje sprijecio sirenje siitske ideologije u Turskoj.I zato treba sprijeciti Gulena i dzemat u daljem djelovanju..A kako treba to uraditi? Iskoristiti neke visoke zvanicnike iz AKP(Erdoganove) stranke koji su simpatizeri siitske ideologije a takodjer jedan dio i potkupiti..Ovo potvrdjuje i cinjenica da je u operaciji 17og decembra medju uhapsenim i jedan Iranski biznismen Reza Zarab,kome su neki ministri tajno dali tursko drzavljanstvo, kako bi lakse djelovao u sirenju siitske ideologije i interesa, potkupio neke ministre i visoke zvanicnike… Ovdje se radi o aferi mita i korupciji koju bliska historija Turske nije zapamtila… O ovome se moze jos puno sta napisati… Dakle glavno pitanje je zasto su Erdogan i njegovi ministri 2004 god. planirali i potpisali tajni dokument o unistenju Fethullaha Gulena i dzemata.. Sve ostalo je scenarij kako bi se obmanula javnost …. A bice onako kako Uzviseni Allah dz.s. zeli..

  0

  0
 5. SACUVAT CEMO BOSNJACKI CENTAR OD NADIRANJA ‘HIZMETA” I HizmetOVACA

  Ministar kulture i sporta je kazao istinu.

  Cenjenice koje je (konacno) ispoljio ministar kulture i sporta nama ovdje u New Yorku nisu apslolutno nikakva novina zato jer mi Bosnjaci New Yorka znamo to (i vise od toga) dugo prije.

  Bosnjacka zajednica ovdje u New Yorku je najbolje posvjedocila vrbovanje i nadiranje “HIzmeta” i hizmetOVACA!

  Ideja “Hizmeta” i hizmetOVACA (pod izgovorom da smo mi Bosnjaci “MALI” te da treba da se pripojimo VELIKOM “HIZMETU”) uz pomoc nekih Bosnjaka (radi licnih interesa) da preotmu (vise milionski) Bosnjacki Centar ovdje u New Yorku nije uspjela jer su Bosnjaci New Yorka .

  Naravno, “Hizmetova” i hizmetOVACA nadiranja na bosnjacku zajednicu u New Yorku (sirom Amerike) i dalje nisu prestala!
  Zapravo ona su se intenzivirala, nazalost.

  “Hizmet” vjesto vrbuje neke “Bosnjake” koji odjednom postaju veci turci nego turci sami, NAZALOST!
  Podrska od samozvanih “imama” Hizmetu i hizmetovcima nikako ne izostaje.

  Samozvane “imame” i ne moraju vrbovati jer su oni veoma laki plijen za hizmetOVCE!

  Ovdje u New Yorku (i Americi) preko njih (samozvanih “Imama”) oni (“Hizmet”) obavlja prljave poslove preotimanja Bosnjackih zajednica i njihov vakuf (do neke mjere) drze pod svoju kontrolu, NAZALOST!

  Za razliku od Bosnjacke zajednice, Albanska zajednica se na startu oduprla nadiranjima hizmetOVACA!

  0

  0
  • Svi u Bosni I Hercegovini dobro znaju kako je Salmir Kaplan jedan veliki politicki promasaj I suvisno je govoriti o njemu I njegovoj kompetentnosti..Tvrdnja da je hizmet ignorisao fetvu Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni I Hercegovini je samo jos jedna od niz lazi koje je iznio..I stvarno me cudi kako covjek koji je zavrsio medresu moze ovako lagati..Ali politika je toloko prljava da je covjek zbog svojih licnih interesa spreman pogaziti sve moralne vrijednosti koje ima..Nijedan visoki zvanicnik ili bilo koja institucija Rijaseta Islamske Zajednice nije iznijela takvu jednu tvrdnju.Naravno bilo je nekih dovoljno ne informisanih ili lose namjernih koji su iznijeli neku takvu tvrdnju. Ako neko tvrdi da hizmet ignorise fetvu treba iznijeti dokaz o tome..Ko, kada I gdje je ignorisao fetvu RIZ u BIH..To isto pitanje se moze postaviti I za Tursku.Svi u Tuskoj znaju koje institucije su vezane za ideju hizmeta.Ima li u Turskoj I jedna istitucija ili predstavnici institucija hizmeta da spore legitimitet vlade.. Ako je u Turskoj podignuta optuzba protiv nekih ministara koji su umijesani u mito, kriminal I korupciju to je stvar tuzilastva I optuzenih..I ti ministri su smijenjeni a njihova djeca u zatvoru.Kakve veza ima hizmet s tim.Medjutim da bi se skrenula paznja javnosti sa tog skandala optuzi se hizmet da stoji iza toga..Nema niko niti I jednog dokaza za takvu tvrdnju..Nazalost danas u svijetu neke politicke stranke koje se nalaze na vlasti ako je neko od njihovih politicara umijesan u kriminal kao odbrambeno sredstvo koriste da je to napad na vlast I drzavu da se radi o nekoj zavjeri I sl.Neki politicari su zbog svog prljavog nacina zivota I lazi skojim zive postali toliko slijepi da ako nekome zelis pomoci to smatraju vrbovanjem..Za njih je bijelo postalo crno ili obratno.Toliko su postali licjemerni da za njih ne postoji istina I dobrocinstvo.Oni, zato svakog smatraju licemjernim I zbog svog licnog interesa su spremni na sve.Naravno cast izuzecima.. Velika je nepravda da neko na osnovu nekih neosnovanih pretpostavki optuzuje ljude koji sluze svojoj vjeri, drzavi I narodu.. Na kraju zelim reci da je ovo jedno veliko iskusenje I treba voditi racuna da ne budemo vjecni gubitnici..v.selam

   0

   0
   • Za “Muslihun”,
    Svi u Bosni i Hercegovini dobro znaju da je Salmir Kaplan ministar kulure i sporta i da je skuzijo manipulacije i vrbovanje hizmetOVACA!

    0

    0
  • “Bosnjaku iz New Yorka” zar se nebojis Allaha kada ovako blatis nekoga koga ocigledno ne poznajes ?!
   Jesi li spreman racun poloziti bez njihovog halala za svu ovu pricu, ako uopce znas sta to znaci ?!
   I na kraju zar mislis da neces biti odgovoran za svaku izgovorenu i napisanu rijec, ma pod kojim imenom sve to cinio ?!

   0

   0
   • Za Doa,
    Pa to je pitanje za “Hizmet” i hizmetOVCE koji su OPOZICIJA U LIKU ISLAMSKOGA POKRETA a ne za nas!
    “Oni (Hizmet) razvaljuju svoju drzavu u Turskoj i tu mi je zao ljudi koji su legitimno izabrani na izborima”.
    “Niko ne spori legalitet i legitimitet vlade u Turskoj a oni (Hizmet) je obaraju”.
    “Isto ce (Hizmet) to uraditi u Bosni i Hercegovini”. ( Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta)
    http://bosniapress.net/koga-i-kako-gulen-i-hizmet-vrbuje-u-bosni-video/

    OPOZICIJA U LIKU ISLAMSKOGA POKRETA
    “Fethullah Gulen, trenutno, saveznika traži u opozicionim strankama koje dolaze iz sekularnih političkih usmjerenja, i tako ide istim putem kao 1996.-1997. godine, kada je ustao protiv Erbekana i njegove vlade. To znači da Gulen daje opoziciji jasan i nedvosmislen program i plan, kojim treba da idu kako bi bili uspješni u borbi protiv AK Partije. Njegov stavovi pokazuju i udvaranje vojnom vrhu, te njegovu spremnost da se čak odrekne imovine pokreta, za eventualne potrebe turske vojske.”

    0

    0
  • SACUVAT CEMO BOSNJACKI CENTAR OD NADIRANJA ‘HIZMETA” I HizmetOVACA
   Kritike na racun ministra kulture i sporta niposto ne znace da ministar nije kazao istinu.
   Zapravo one kazuju paniku hizmetOVACA!
   Cenjenice koje je (konacno) ispoljio ministar kulture i sporta nama ovdje u New Yorku nisu apslolutna nikakva novina zato jer mi Bosnjaci New Yorka znamo to (i vise od toga) dugo prije.
   Bosnjacka zajednica ovdje u New Yorku je najbolje posvjedocila vrbovanje i nadiranje “HIzmeta” i hizmetOVACA!
   Ideja “Hizmeta” i hizmetOVACA (pod izgovorom da smo mi Bosnjaci “MALI” te da treba da se pripojimo VELIKOM “HIZMETU”) uz pomoc nekih Bosnjaka (radi licnih interesa) da preotmu (vise milionski) Bosnjacki Centar ovdje u New Yorku nije uspjela jer su Bosnjaci New Yorka .
   Naravno, “Hizmetova” i hizmetOVACA nadiranja na bosnjacku zajednicu u New Yorku (sirom Amerike) i dalje nisu prestala!
   Zapravo ona su se intenzivirala, nazalost.
   “Hizmet” vjesto vrbuje neke “Bosnjake” koji odjednom postaju veci turci nego turci sami, NAZALOST!
   Podrska od samozvanih “imama” Hizmetu i hizmetovcima nikako ne izostaje.
   Samozvane “imame” i ne moraju vrbovati jer su oni veoma laki plijen za hizmetOVCE!
   Ovdje u New Yorku (i Americi) preko njih (samozvanih “Imama”) oni (“Hizmet”) obavlja prljave poslove preotimanja Bosnjackih zajednica i njihov vakuf (do neke mjere) drze pod svoju kontrolu, NAZALOST!
   Za razliku od Bosnjacke zajednice, Albanska zajednica se na startu oduprla nadiranjima hizmetOVACA!

   0

   0
 6. TURSKI PREMIJER
  Erdogan: Odrekao bih se i vlastitog djeteta ukoliko bi bilo umiješano u kriminal

  „Na kojoj funkciji bili, nikada nismo bili oholi ni arogantni, niti ćemo biti. Svi muslimani bi trebali biti sigurni od ruke i jezika drugog muslimana. Musliman muslimanu ne može praviti spletke, ali ne samo muslimanu, musliman ne smije spletke praviti nikome na zemlji“, poručio je Erdogan.

  (Vijesti.ba/AA)

  0

  0
  • Svi u Bosni I Hercegovini dobro znaju kako je Salmir Kaplan jedan veliki politicki promasaj I suvisno je govoriti o njemu I njegovoj kompetentnosti..Tvrdnja da je hizmet ignorisao fetvu Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni I Hercegovini je samo jos jedna od niz lazi koje je iznio..I stvarno me cudi kako covjek koji je zavrsio medresu moze ovako lagati..Ali politika je toloko prljava da je covjek zbog svojih licnih interesa spreman pogaziti sve moralne vrijednosti koje ima..Nijedan visoki predstavnik ili bilo koja institucija Rijaseta Islamske Zajednice nije iznijela takvu jednu tvrdnju.Naravno bilo je nekih dovoljno ne informisanih ili lose namjernih koji su iznijeli neku takvu tvrdnju. Ako neko tvrdi da hizmet ignorise fetvu treba iznijeti dokaz o tome..Ko, kada I gdje je ignorisao fetvu RIZ u BIH..To isto pitanje se moze postaviti I za Tursku.Svi u Tuskoj znaju koje institucije su vezane za ideju hizmeta.Ima li u Turskoj I jedna istitucija ili predstavnici institucija hizmeta da spore legitimitet vlade.. Ako je u Turskoj podignuta optuzba protiv nekih ministara koji su umijesani u mito, kriminal I korupciju to je stvar tuzilastva I optuzenih..I ti ministri su smijenjeni a njihova djeca u zatvoru.Kakve veza ima hizmet s tim.Medjutim da bi se skrenula paznja javnosti sa tog skandala optuzi se hizmet da stoji iza toga..Nema niko niti I jednog dokaza za takvu tvrdnju..Nazalost danas u svijetu neke politicke stranke koje se nalaze na vlasti ako je neko od njihovih politicara umijesan u kriminal kao odbrambeno sredstvo koriste da je to napad na vlast I drzavu da se radi o nekoj zavjeri I sl.Neki politicari su zbog svog prljavog nacina zivota I lazi skojim zive postali toliko slijepi da ako nekome zelis pomoci to smatraju vrbovanjem..Za njih je bijelo postalo crno ili obratno.Toliko su postali licjemerni da za njih ne postoji istina I dobrocinstvo.Oni, zato svakog smatraju licemjernim I zbog svog licnog interesa su spremni na sve.Naravno cast izuzecima.. Velika je nepravda da neko na osnovu nekih neosnovanih pretpostavki optuzuje ljude koji sluze svojoj vjeri, drzavi I narodu.. Na kraju zelim reci da je ovo jedno veliko iskusenje I treba voditi racuna da ne budemo vjecni gubitnici..v.selam

   0

   0
 7. EKSKLUZIVNO: Koga i kako Gülen i Hizmet vrbuje u Bosni? (Video)

  BiH, Turska – Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta, gostujući u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem pojasnio je kako funkcioniše Džemat Nur-turska organizacija koja vrbuje u svoje članstvo Bosance i kakve veze ona ima sa Fethullahom Gülenom, kojeg mnogi smatraju glavnim protivnikom turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

  Federalni ministar ističe da je iz ličnih razloga počeo priču o ovoj aferi, pojašnjavajući kako BiH prijeti opasnost od Gulenovog pokreta Hizmet, jer kako kaže sve što se desilo u Turskoj u posljednjih godinu dana Hizmet će preko Džemata pokušati uraditi i u BiH.

  Kaplan je objasnio i kako ova organizacija, koje je pod kontrolom i vođstvom Gulena, djeluje u BiH. Prema njegovim riječima Gulenovi ljudi u BiH vode Tursko-bosanki koledž, Burč Univerzitet, Fidan-turističku agenciju, Novo vrijeme-novine i Studentski dom na Ilidži. Iako nije htio otkriti imena ljudi iz Bosne i Hercegovine koji su članovi i sljedbenici Gulena i Hizmeta, Kaplan je rekao da su SDP i DF imali razgovore s njima, jer se uvijek priklanjaju lijevim strankama.

  Kaplan je naveo da je i sam tokom studija u Turskoj bio vrbovan da postane član ove organizacija, te dodao da se osjeća krivim što nije ranije upozorio šta se dešava u BiH.

  Face tv

  http://bosniapress.net/koga-i-kako-gulen-i-hizmet-vrbuje-u-bosni-video/

  0

  0
 8. BDZ uputila podršku Erdoganu: ‘Sandžak vas najbolje razumije’
  Novi Pazar, Ankara – Predsjednik BDZ-a dr. Jahja Fehratović uputio je pismo premijeru Republike Turske gospodinu Redžepu Tajjipu Erdoganu. U pismu se kaže:
  “U povodu pokušaja destabilizacije Republike Turske, Bošnjačka demokratska Zajednica upućuje podršku premijeru Republike Turske Redžepu Taipu Erdoganu i turskom narodu u njihovom nastojanju da sačuvaju mir, stabilnost, ekonomsku nezavisnost i slobodu svoje države, kao i važnu ulogu na Balkanskome području.

  Bošnjaci Sandžaka najbolje razumiju situaciju u kojoj se našla Republika Turska i zato saosjećaju sa njenim narodom jer su duži niz godina izloženi sličnim problemima, kao što je osporavanje izborne volje i pokušaji da se razjedine po duhovnoj, nacionalnoj i teritorijalnoj vertikali uvođenjem dvostrukih standarda, paravjerskih sistema i niza drugih mehanizama koji su imali za cilj osporavanje legalne i legitimne izabrane vlasti, razbijanje narodnog tkiva i porobljavanja od strane unutarnjih i stranih političkih, kriminalnih, tajkunskih i drugih nečasnih udruga i pojedinaca.

  Svaki pokušaj nasilnog rušenja legalne i legitimne izborne vlasti može samo dovesti do destabilizacije i sukoba koji mogu koristiti samo neprijateljima turskog naroda i države.

  Borba za slobodu, mir i stabilnost nema cijenu i ne smije biti predmet kompromisa. Bošnjaci dobro znaju kolika se žrtva mora podnijeti za ostvarenje tih ideala. Mira i stabilnost na Balkanu nema bez stabilne i jake Republike Turske kao kohezionog faktora ekonomske i svake druge sigurnosti balkanskih zemalja. Zato je borba koju vode premijer Erdogan i turski narod ujedno i borba za sve nas, naročito balkanske muslimane, i zato svi sa strepnjom očekujemo pozitivan ishod njegovih nastojanja da nadvlada one sile koje žele urušiti državni aparat i zaustaviti sveobuhvatnu progresiju Turske.

  BDZ i cijeli bošnjački narod Sandžaka polažu nadu u mudrost premijera Erdogana koji će naći načina da demokratskim putem iznađe rješenje za ovu nezavidnu situaciju u kojoj se našao naš bratski narod i povrati harmoniju i red u Republici Turskoj, a samim time i kod svih balkanskih muslimana koji su uznemireni ovim događanjima.” – kaže se u pismu koje je potpisao predsjednik BDZ-a dr. Jahja Fehratović.

  (BDZ.org.rs)

  0

  0
 9. Predsjednik Mešihata Dudić upućuje dove za premjera Turske

  Sjeverni Sandžak – Novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je uputio dove Allahu za pomoć turskom premijeru Recep Tayyip Erdoganu da ustraje na svom putu.
  Dudićevo sjedište je u Novom Pazaru, gradu u Sandžaku – na jugozapadu Srbije, regionu koji je nekada bio pod vladavinom Osmanskog carstva.
  “Veoma mi je drago što je iz Sandžaka upućena podrška premijeru Erdoganu; to je najmanje što smo mogli učiniti – poslati javnu poruku,” rekao je Dudić za AA.
  “Mišljenja sam da su neka od najvećih civilizacijskih, kulturnih i ekonomskih dostignuća i mnogi drugi uspjesi u Turskoj postignuti zahvaljujući poštovanom turskom premijeru, Recep Tayyip Erdoganu,” smatra novoizabrani lider Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.
  Dudić kaže kako ga posebno zabrinjava nezadovoljstvo ljudi u vrijeme kada Turska doživljava pravi procvat.

  Erdogana su do sada podržali isključivo Islamska zajednica u Srbiji i BDZ politička partija iz Sandžaka.

  0

  0
 10. TURSKI PREMIJER ERDOGAN
  Podmukle namjere ne mogu slomiti snagu Turske

  ANKARA – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je danas tokom obraćanja generalnoj skupštini vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari kako su učestale operacije u Turskoj najveći i najnemoralniji udar na demokratiju u toj zemlji, te da podmukle …

  … namjere neće slomiti jedinstvo i snagu Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Naša vlada izložena je teškom pokušaju linča, budući da se protiv nje void vrlo intenzivna negativna kampanja sa mnogo dezinformacija. Tačno se zna ko će gdje stajati I šta će ko raditi”, rekao je Erdogan.

  Turski premijer i predsjednik AK Partije je naglasio kako je u “izdajničkoj kampanji zapaljen fitilj i to od strane snaga integrisanih u strukture države.”

  “Najprije su htjeli pod igovor korupcije narušiti poziciju vlade, ali i provesti u djelo neke druge planove. Svi oni koji su imali nešto protiv Turske uključeni su u ovu operaciju, kako bi pokušali provesti svoje planove”, pojasnio je.

  Govoreći o događajima vezanim za Turke kroz historiju Erdogan je napomenuo da su slični pokreti u vrijeme vladavine Selčuka, uspostavili savez sa neprijateljima svog naroda I pokušali naškoditi svojoj državi I svom narodu.

  “Postoji jedan podmukao virus koji je ušao u tijelo države, ali je imunitet te države toliko snažan i njen organizam toliko zdrav, da ga takvi podmukli virusi ne mogu slomiti”, poručio je Erdogan.

  (Vijesti.ba/AA)

  0

  0
  • Za” Bosnjak,,,” Da, i hizmet je podrzavao zdrave i korisne projekte Erdoganove Vlade.Ali sta da vidis ti podrzis a on tj. Erdogan tajno sa nekim svojim ministrima i generalima planira i potpisuje dokument kako da unisti Fethullaha Gulena i dzemat. 10 god. ti podrzavas a on 10 god.sprovodi projekat unistenja..I ovo je cinjenica a takodjer nazalost, velika katastrofa tj. da onaj koga bratom smatras tebe tajno unistava..Kamo srece da je Erdogan uzeo pouku iz ovog apela koji su uputili islamski ucenjaci.. Mozda ni dan danas ne bi bilo kasno da se stvari poprave. A sta radi uprkos svemu ovome hizmet,opet poziva na jedinstvo,razumijevanje,da Erdogan odustane od ovog projekta unistenja da ce to prvo samom njemu a i svim muslimanima ogromnu stetu nanijeti a od toga samo neprijatelji korist imati…Fethullah Gulen je cak uputio pismo Predsjedniku Turske Abdullahu Gulu gdje na kraju pisma kaze:” KAO VAS BRAT KOJI JE NASTOJAO DA CITAV SVOJ ZIVOT POSVETI VJERI,NARODU I COVJECANSTVU U CJELINI,ZELIM RECI DA SAM ODUVIJEK BIO NA STRANI REDA,MIRA,ZAJEDNISTVA,BRATSTVA I PRIJATELJSTVA, TE DA SAM SVE ONE KOJE OSJECAJU SIMPATIJE PREMA OVOM FAKIRU(SIROMAHU-PROSJAKU) PODSTICAO DA RAZMISLJAJU NA ISTI NACIN. DANAS KADA U SEBI OSJECAM SVE JACU CEZNJU ZA AHIRETOM NEMOGUCE JE DA MOJE ZELJE,MOJA NADANJA BUDU DRUGACIJE OD TOGA…. MI CEMO NA SVAKI ISKRENI KORAK(ZAJEDNISTVA I MIRA) UPUCEN PREMA NAMA DESETOSTRUKO UZVRATITI….Ovo pismo je upuceno 22og decembra a kasnije je objavljeno u nekim turskim dnevnim novinama..ovo je samo jedan mali dio tog pisma..Fethullah Gulen je zahtjevao da i Erdogan ovo pismo procita.. A znate sta je Erdogan na jednom mitingu nakon toga izjavio ” inlerine kadar girecegiz didik didik edecegiz”(uci cemo im u jazbine njihove i rasturiti ih)… Vidite nazalost kako se ponasa …Sta se desava sa njim sami prosudite….

   0

   0
   • Za”Bosnjak…” A znate zasto je to rekao tj. “polomit cemo im ruke”. Zato sto ljudima u hizmetu nije ostalo nista drugo osim da dignu ruke i Allahu dz.s. dovu uce zbog zuluma i nepravde koja im se sprovodi.. Pa da vidimo sta ce Allah dz.s. dati…

    0

    0
   • Ako shvatis donji ajet moguce je da shvatis i Hizmet kao pokret ljudi opisanih u istom :
    “One koji trose imetke svoje na Allahovom putu, a onda ono sto potrose ne poprate prigovaranjem i uvredama, ceka nagrada u Gospodara njihova, -nicega se oni nece bojati i ni za cim oni nece tugovati”. (El-Bekare, 262)

    Svaki komentar prije shvatanja ovog ajeta moze odvesti u pogresnom smjeru,cak do potvora i lazi. Pamet u u glavu…

    0

    0
   • Za Elvir,
    Dobro pitanje,
    Neko bi “pomislio” od Turske Vlade ali eto ispostavi se da nije.

    0

    0
   • Za” Bosnak iz New Yorka”
    A znate zasto je to rekao tj. “polomit cemo im ruke”..Zato sto su ljudi iz hizmeta odlucili da nakon ovolikog zuluma i nepravde koja im se sprovodi dignu ruke i Allahu dz.s. dove..A ovaj hoce i to da im uskrati. A vidjecemo sta ce Dragi Allah dz.s. dati.

    0

    0
   • Za “Bosnjaka iz New Yorka”, a i nas Pejgamber (a.s) je rekao :

    “Ko ne bude milostiv, neće se ni prema njemu milosti imati.” (Hadis)

    pa da vidimo cija je jaca!

    0

    0
   • Za Ado,
    Bas si emotivan!
    U Turskoj ne postoji zakon lomljenja ruku kako ste vi to bukvalno svatili.
    “Polomit cemo im ruke” ovdje znaci sprijeciti grijesnike u njihovoj izdaji Turske Vlade koju je turski narod demokratski izabrao!
    Sprijeciti grijesnike (izdaje) u njihovome grijehu (izdaji) pa i to je milost, zar ne?!
    I na kraju emocije zaista mogu povesti u propast (ali ne i one koji su razumom obdareni) jer je cinjenica da je izdaja kaznjiva po svim, apsolutno po svim zakonima!

    0

    0
   • Pa ako se smatras razumnim, onda prije nego nasjednes na tzv. analize gore navedene grupe, te na razne potvore i lazi, trebao bi i sam pokusati da dokucis sustinu problema. To te nista nebi kostalo, par drugih izvora da procitas,malo objektivnijih, a ne samo onih koji vode medijski linc protiv Hizmeta i Fethullah Gulena. Ako ne zelis, u bliskoj buducnosti ce ti se samo reci.

    “Oni koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine čeka teška kazna i na ovom i na budućem svijetu; Allah sve zna a vi ne znate.” (En-Nur, 19)

    0

    0
   • Pa ako se smatras razumnim, onda prije nego nasjednes na tzv. analize gore navedene grupe, te na razne potvore i lazi, trebao bi i sam pokusati da dokucis sustinu problema. To te nista nebi kostalo, par drugih izvora da procitas,malo objektivnijih, a ne samo onih koji vode medijski linc protiv Hizmeta i Fethullah Gulena. Ako ne zelis, u bliskoj buducnosti ce ti se samo reci.

    “Oni koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine čeka teška kazna i na ovom i na budućem svijetu; Allah sve zna a vi ne znate.” (En-Nur, 19)

    0

    0
 11. Za “Ostroumni”,

  SUNI PODRZAVAJU EREDOGANA I VLADU

  IUMS pozvao turski narod na jedinstvo i podršku vladi Redžeba Tajiba Erdoana
  U ime Allaha Milostivoga Samilosnog
  Svjetska unija islamskih učenjaka sa divljenjem posmatra veliki napredak koji je veliki turski narod predvođen AK partijom postigao u pogledu sloboda, ljudskih prava, naučna, politička, ekonomska i društvena dostignuća, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti. Turska je sa 111. mjesta prije Erdoanove vlade došla u prvih deset najbogatijih zemalja u svijetu.
  Kada su politička dostignuća u pitanju turska spoljna politika ostavila je duboke tragove u svjetskim dešavanjima i u prevazilaženju i olakšavanju kriza u Siriji, Somaliji, Minjamaru i drugim mjestima.
  Unija u svvom saopštenju ističe da su ova dostignuća rezultirala reakcijama neprijatlja islama, časti, slobode i plemenitosti, pa su počeli kovati zavjere nastojeći da obesmisle političko djelovanje i njegove pozitivne refleksije u islamskom svijetu. Nastoje postići ono što su uradili u Egiptu, što se trude uraditi u Libiji, Tunisu, i evo sada u Turskoj.
  Ono što je žalosno jeste činjenica da je neprijatelj islama uspio instalirati rušilački i remetilački faktor unutar našeg, muslimanskog, društva, tako da svaka pozitivna ideja biva osporavana i rušena rukama muslimana.
  U tom smislu, Unija je uputila poziv i apel turskom narodu sadržan u nekoliko tačaka:
  1. Unija poziva veliki i plemeniti turski narod na jedinstvo, jedinstvo je šerijatska obaveza i njega podstiču brojni kur’anski ajeti i hadisi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. zbog toga je obaveza turskog naroda da bude jedinstven, jer razjedinjenost sa sobom nosi brojne opasnosti za sve, kao i veliku smutnju i iskušenja čije posljedice niko ne može predvidjeti.
  2. Unija poziva turski narod da očuva velika dostignuća koja je postigao u posljednjem periodu u svim oblastima zivota.
  3. Unija izdaje fetvu po kojoj je obaveza suprotstaviti se svakom vidu korupcije, bilo u finansijskom, bilo u političkom ili socijalnom segmentu. Borba protiv korupcije je obaveza svim legalnim i raspoloživim sredstvima
  4. Unija izdaje fetvu kojom zabranjuje svaki vid smutnje, podrivanja stabilnosti i širenja dezinformacija, bilo da se to čini posredstvom medija ili kroz finansijsiranje takvih projekata.
  5. Obaveza davetskih organizacija i džemata je mnogo veća i izraženija u očuvanju ovog ambijenta i svih dostignuća koja je Turska postigla u zadnjem periodu
  6. Unija islamske uleme poziva islamski ummet, a naročito ulemu, hatibe, imame da u svojim hutbama i na namazima čine dovu za turski narod da ih Uzvišeni Allah zaštiti od spletki, zla zavidnika, da sačuva tursku vladu, učvrsti njen put da što više dobra čini i služi turskom narodu i ekonomiji, a da spletke okrene protiv onih koji ih proizvode. A Allah je moćan sve što želi!
  Kaže se, između ostalog, u saopštenju koje je juče izdala Svjetska unija islamske uleme, a koje su potpisali predsjednik dr. Jusuf el-Karadavi i generalni sekretar dr. Ali Karadavi.
  Izvor:http://www.iumsonline.net
  Prijevod: Semir Rebronja

  0

  0
 12. Za “Ostroumni”,

  “Gulenov dzemaat je kroz svoje djelovanje sprijecio sirenje siitske ideologije u Turskoj”?
  Eh, bas si smijesan!!!!!

  0

  0
   • Za Ado,
    Bas si emotivan!
    U Turskoj ne postoji zakon lomljenja ruku kako ste vi to bukvalno svatili.
    “Polomit cemo im ruke” ovdje znaci sprijeciti grijesnike u njihovoj izdaji Turske Vlade koju je turski narod demokratski izabrao!
    Sprijeciti grijesnike (izdaje) u njihovome grijehu (izdaji) pa i to je milost, zar ne?!
    I na kraju emocije zaista mogu povesti u propast (ali ne i one koji su razumom obdareni) jer je cinjenica da je izdaja kaznjiva po svim, apsolutno po svim zakonima!

    0

    0
 13. Za “Ostroumni”,

  SUNI PODRZAVAJU ERDOGANA I VLADU
  IUMS pozvao turski narod na jedinstvo i podršku vladi Redžeba Tajiba Erdoana
  U ime Allaha Milostivoga Samilosnog
  Svjetska unija islamskih učenjaka sa divljenjem posmatra veliki napredak koji je veliki turski narod predvođen AK partijom postigao u pogledu sloboda, ljudskih prava, naučna, politička, ekonomska i društvena dostignuća, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti. Turska je sa 111. mjesta prije Erdoanove vlade došla u prvih deset najbogatijih zemalja u svijetu.
  Kada su politička dostignuća u pitanju turska spoljna politika ostavila je duboke tragove u svjetskim dešavanjima i u prevazilaženju i olakšavanju kriza u Siriji, Somaliji, Minjamaru i drugim mjestima.
  Unija u svvom saopštenju ističe da su ova dostignuća rezultirala reakcijama neprijatlja islama, časti, slobode i plemenitosti, pa su počeli kovati zavjere nastojeći da obesmisle političko djelovanje i njegove pozitivne refleksije u islamskom svijetu. Nastoje postići ono što su uradili u Egiptu, što se trude uraditi u Libiji, Tunisu, i evo sada u Turskoj.
  Ono što je žalosno jeste činjenica da je neprijatelj islama uspio instalirati rušilački i remetilački faktor unutar našeg, muslimanskog, društva, tako da svaka pozitivna ideja biva osporavana i rušena rukama muslimana.
  U tom smislu, Unija je uputila poziv i apel turskom narodu sadržan u nekoliko tačaka:
  1. Unija poziva veliki i plemeniti turski narod na jedinstvo, jedinstvo je šerijatska obaveza i njega podstiču brojni kur’anski ajeti i hadisi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. zbog toga je obaveza turskog naroda da bude jedinstven, jer razjedinjenost sa sobom nosi brojne opasnosti za sve, kao i veliku smutnju i iskušenja čije posljedice niko ne može predvidjeti.
  2. Unija poziva turski narod da očuva velika dostignuća koja je postigao u posljednjem periodu u svim oblastima zivota.
  3. Unija izdaje fetvu po kojoj je obaveza suprotstaviti se svakom vidu korupcije, bilo u finansijskom, bilo u političkom ili socijalnom segmentu. Borba protiv korupcije je obaveza svim legalnim i raspoloživim sredstvima
  4. Unija izdaje fetvu kojom zabranjuje svaki vid smutnje, podrivanja stabilnosti i širenja dezinformacija, bilo da se to čini posredstvom medija ili kroz finansijsiranje takvih projekata.
  5. Obaveza davetskih organizacija i džemata je mnogo veća i izraženija u očuvanju ovog ambijenta i svih dostignuća koja je Turska postigla u zadnjem periodu
  6. Unija islamske uleme poziva islamski ummet, a naročito ulemu, hatibe, imame da u svojim hutbama i na namazima čine dovu za turski narod da ih Uzvišeni Allah zaštiti od spletki, zla zavidnika, da sačuva tursku vladu, učvrsti njen put da što više dobra čini i služi turskom narodu i ekonomiji, a da spletke okrene protiv onih koji ih proizvode. A Allah je moćan sve što želi!
  Kaže se, između ostalog, u saopštenju koje je juče izdala Svjetska unija islamske uleme, a koje su potpisali predsjednik dr. Jusuf el-Karadavi i generalni sekretar dr. Ali Karadavi.
  Izvor:http://www.iumsonline.net
  Prijevod: Semir Rebronja

  0

  0
 14. Nakon procitanog ovog teksta stice se dojam da se Fethullah Gulen i dzemat nisu nicim drugim bavili osim politike.A poznat je stav Gulena po pitanju politike.. On nikada nije nikoga savjetovao i preporucivao da glasa za ovu ili onu stranku.On je kao jedan veliki ucenjak i mislilac davao svoje misljenje o politici a i neke norme po kojima se neko moze podrzati.A te norme su:Odabrati osobu koja je karakterna,dostojanstvena,moralna,profesionalna te osoba koja drzi do vjerskih,nacionalnih, kulturnih,demokratskih i ostalih vrijednosti.Simpatizeri Fethullaha Gulena su na osnovu ovih vrijednosti prepoznali Erdogana i AKP stranku te su za nju otkako se pojavila glasali..Tako je bilo i ranije kad se tice politike.. Na osnovu toga sto se Fethullah Gulen nalazi u Americi i to sto je kritikovao one koji su organizirali humanitarnu pomoc za Gazu, sto nisu uzeli dozvolu od Izrela i tako izbjegnu zlocin koji se desio,tvrditi da je Gulen americki ili izrelski covjek je velika potvora i laz..Zar nam Kuran i Boziji Poslanik tako preporucuju da se ponasamo.Zar nam Kuran ne preporucuje da kada cujemo neku vijest o nekome da je dobro provjerimo da nebi ucinili nekome nepravdu.. Tako da na osnovu te logike da ako se neko nalazi izvan svoje zemlje ispada da je neciji covjek ili spijun.Onda bi trebali sve ljude optuziti koji zive izvan svoje zemlje. A neki su napustili svoju zemlju radi posla,skolovanja,lijecenja ,hidzre i mnogih drugih razloga. Gulen je po pitanju Mavi Marmara(incidenta na brodu sa humanitarnom pomoci Gazi) dao samo upute da u buducnosti ne bi doslo do takvih incidenata.To Vam je isto kada znate da ispred kuce na ulici imate jamu i zbog nepaznje oca ili majke malo dijete pustite da upadne u nju i neko Vam dodje i uputi kritike i savjete zasto niste cuvali svoje dijete da ne upadne u jamu..I nakon toga dodje komsija i optuzi ovoga sto je uputio savjete roditeljima i uvjeri roditelje da je ovaj koji je uputo savjete vas neprijatelj te da suradjuje sa onim koji su iskopali jamu..Tako da na osnovu Mavi Marmare optuzivati Gulena i iznositi lazi i potvore je nesto sto ni zdrav razum i ni srce mumina nemoze prihvatiti..Fethullah Gulen i dzemaat postoje u svome djelovanju za dobrobit muslimana i cijelog covjecanstva vec 50 godina.I do sada niti on a ni njegov dzemat nisu umijesani u nista cega bi se muslimani stidjeli kao sto je korupcija,nemoral,kradja i slicno.I ovo ce potvrditi svaka dobronamjerna osoba i oni koji su se druzili sa ljudima iz hizmeta.A Allah dz.s. ce neke ljude jos na ovom svijetu koji su spletkarili i zla djela cinili te o iskrenim ljudima lazi i potvoru iznosili,poniziti a na onom svijetu ako se ne pokaju te ako im On dz.s. ne oprosti, kazniti.v.selam

  0

  0
 15. Ovi analiticari su na osnovu nekih povrsnih informacija i cinjenica analizirali aktualna desavanja u Turskoj..A takodjer ovi analiticari iz Dohe su poznati kao veliki simpatizeri Erdogana..Zato nisu bili dovoljno objektivni.. Sve ove tkvz.cinjenice koje su iznesene u ovoj analizi su samo scenarij koji su priredili kontra obavjestajci pod komandom Erdogana kako bi Erdogan i javno poceo sprovodjenje odluke sa sastanka poznatog kao( M.G.K. kararlari ili odluke Nacionalnog Vijeca Sigurnosti) u 2004 god. Naime tada je na tom sastanku na kojem su prisustvovali generali(a svima su poznati ko su oni) i Erdogan sa nekoliko ministara, donijeta odluka a takodjer i potpisana sa strane svih prisutnih, da se unisti Fethullah i pokret hizmet( Fethullah Gulen ve dzemaati bitirme plani). Erdogan se ni dan danas nije izjasnio zbog cega je to ucinio.Naravno taj dokument odnosno odluka je skoro 10 god. drzan u tajnosti sve do prije mjesec dana kada je procurio preko Taraf gazetesi-novine u javnost..Erdogan je one koji su taj dokument objelodanili nazvao drzavnim izdajnicima.Spomenut cu samo neke od tih odluka a oni koji znaju turski mogu pronaci preko googlea.. 1. Osnovati kordinaciono tijelo(BUTKK) koje ce uz suradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova,Ministarstvom unutrasnjih poslova i obavjestajnom sluzbom MIT sprovoditi odluke sa sastanka. 2.Pratiti rad svih institucija koje su otvorili simpatizeri Fethullaha Gulena te uposlenih kako unutar zemlje tako i izvan. 3.Otvaranjem razlicitih institucija unutar zemlje i izvan(kao sto su Junus EMRE i neki univerziteti ) usporiti i onemoguciti rad Gulenovih institucija te podrzati sve one koji nisu simpatizeri Gulena. 4.Pratiti donatore skola i onemogucavati ih da ekonomski napreduju.5.Pratiti simpatizere Fethullaha Gulena koji se zaposljavaju u drzavnom institucijama te otvaranje njihovog dosijea…itd.Tako da tvrdnja da je Gulenov pokret napredovao Erdoganovom podrskom je neosnovan. A pitanje koje se treba postaviti je: zasto je Erdogan ovo uradio?Zasto se dvolicno ponasao prema Gulenu i simpatizerima?Javno sve fino a tajno vidite i sami? Jedan od razloga koji mnogi znaju ali ne zele da o tome pricaju je..Naime svjetske sile vec duze vrijeme podrzavaju iransku odnosno siitsku ideologiju protiv sunija.Tako da su na Bliskom istoku mnoge zemlje sve vise pod dominacijom sija.Kako bi kasnije na globalnom nivou izazvali sukob izmedju sija i sunija.Samo se jos u Turskoj i jos nekim arapskim zemljama tradicionalno sunitsko ucenje jos ocuvalo.U Turskoj za sirenje siitske ideologije najveca prepreka je Gulenov dzemat koji je vecinski hanefijskog mezheba a naravno ima ih i iz ostala 3 priznata Ehli Sunetska mezheba u dzematu. Gulenov dzemaat je kroz svoje djelovanje sprijecio sirenje siitske ideologije u Turskoj.I zato treba sprijeciti Gulena i dzemat u daljem djelovanju..A kako treba to uraditi? Iskoristiti neke visoke zvanicnike iz AKP(Erdoganove) stranke koji su simpatizeri siitske ideologije a takodjer jedan dio i potkupiti..Ovo potvrdjuje i cinjenica da je u operaciji 17og decembra medju uhapsenim i jedan Iranski biznismen Reza Zarab,kome su neki ministri tajno dali tursko drzavljanstvo, kako bi lakse djelovao u sirenju siitske ideologije i interesa, potkupio neke ministre i visoke zvanicnike… Ovdje se radi o aferi mita i korupciji koju bliska historija Turske nije zapamtila… O ovome se moze jos puno sta napisati… Dakle glavno pitanje je zasto su Erdogan i njegovi ministri 2004 god. planirali i potpisali tajni dokument o unistenju Fethullaha Gulena i dzemata.. Sve ostalo je scenarij kako bi se obmanula javnost …. A bice onako kako Uzviseni Allah dz.s. zeli..

  0

  0
 16. OPOZICIJA U LIKU ISLAMSKOGA POKRETA

  “Fethullah Gulen, trenutno, saveznika traži u opozicionim strankama koje dolaze iz sekularnih političkih usmjerenja, i tako ide istim putem kao 1996.-1997. godine, kada je ustao protiv Erbekana i njegove vlade. To znači da Gulen daje opoziciji jasan i nedvosmislen program i plan, kojim treba da idu kako bi bili uspješni u borbi protiv AK Partije. Njegov stavovi pokazuju i udvaranje vojnom vrhu, te njegovu spremnost da se čak odrekne imovine pokreta, za eventualne potrebe turske vojske.”

  0

  0
  • Bosnjaku, ako to jesi, kloni se sumnji i potvora. Allah je dao uputu , pa ako imas razuma nemoj da ti sluzi kao servis nerazumnim. Malo se potrudi i do pravog izvora dodji. Onda mozda da vidis pozadinu sukoba, a i sebe kako letis na udicu zabacenu u vrtlog zbunjenih. Udica ima krakova najmnje koliko i ova analiza paragrafa, koliko vidim da si jednu vec zagrizao…

   0

   0
 17. Allah Dzelesanuhu ce sigurno Iskrene sacuvat i dat him izlaz iz svake kusnje, a nevjenicima i Munaficima propast i vecu muku kako na Dunjaluku tako i Ahiretu InsaAllah. Drzite se Allahovog Uzeta i nikako se ne razjedinjujte, a oni su se razisli kada him je znanje doslo. Iz ovoga vidimo najvise iskusenje dolazi kada je covjek mocan i jak . A zaboravlja da nas je Allah stvorio i nas i Dzine da mu robujemo i dobra djela cinimo. Zaboravljamo se i kao uvek hocemo da nase misljenje bude gornje na ustrb Allahovim Dzelesanuhu Zadovljstvu, kako plitko bacamo sve ono cime se Allah Dzelesanuhu divi i ponosi a to su Ljudi i to dobri ljudi. A svi ce mo se Allahu vratiti pa ce nas on obavestiti koje gresio a koje trazio da se njegovo zadovoljstvo ispuni. I institucije i sve ostale pobede ce jadni covjek ostaviti i otici u Mezaristan da Dzevap da Allahu Dzelesanuhu . O vi razumom Obdareni uzmite pouku ona je blizu vas!!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.