Šta je Bošnjacima Turska, a šta Turskoj Bošnjaci

90
411

Skoro je jedinstven slučaj da jedan narod toliko simpatizira i gaji osjećaj prema drugom narodu i njegovoj zemlji kakav je slučaj s bosanskohercegovačkim Bošnjacima koji to iskazuju prema Turskoj. To ne bi bilo neobično da se ne radi o zemlji koju je Turska svojevremeno silom osvojila i u pokornosti držala punih 415 godina. A zna se šta znači drugog služiti i robovati. Treba, međutim, napomenuti da su ti osjećaji obostrani, što je daljnji fenomen kada su u pitanju ti odnosi.

Dva faktora

Bosna je bila tijesno povezana s Turskom davno prije nego što je došla pod njenu vlast. U tome su bila dva bitna faktora s bosanske strane: nesređena politička situacija u zemlji i domaća vjera koju su slijedili onovremeni Bošnjaci. U srednjovjekovnoj Bosni se, naime, stalno ratovalo. Vlastela se borila protiv vlastele, ovi protiv svojih kraljeva, kraljevi protiv neposlušnih feudalaca. Neki od feudalaca traže pomoć od sultana i ovaj se rado odaziva. Takvo stanje u zemlji kulminiralo je sredinom 15. stoljeća, upravo u vrijeme kada se Turska sasvim približila bosanskim granicama.

Drugi faktor koji je zbližio Bošnjake i Turke i prije nego što su potpali pod njihovu vlast, bila je vjera onovremene Bosne. Bilo je to bogumilstvo koje nije priznavala ni zapadna ni istočna crkva pa je kršćanska Evropa stotinama godina slala križare i inkviziciju na Bosnu da ruše, pale, pljačkaju i ubijaju. Oni koji su ustrajavali u svojoj vjeri mogli su birati: završiti na lomači ili bježati iz zemlje. Mnogi su nalazili spas upravo kod Turaka. Kada je Mehmed el-Fatih 1463. godine krenuo na Bosnu. teren za osvajanje je već bio pripremljen. Narod ljut na svoga kralja što je podlegao pritisku stranaca pa je i sam s njima učestvovao u njegovom proganjanju, nije ustao u odbranu svoje zemlje i sultan je dobio Bosnu bez borbe. Ti događaji su trajno odredili sudbinu Bosne i Bošnjaka.

Dok je, naime, sultan s vojskom boravio pod Jajcem, neočekivano za njega, došla mu je na poklonstvo masa naroda predvođena vjerskim i svjetovnim starješinama. Tu izjave da ga primaju za svoga novog gospodara i da svojom voljom žele postati muslimani. Sultan je bio ne malo iznenađen. Odranije upoznat s političkim i vjerskim stanjem u njihovoj zemlji, zauzvrat im je na licu mjesta dao niz povlastica koje su Bosnu i Bošnjake trajno vezale uz Tursku.

Od tih povlastica dvije su bile najznačajnije: domaće plemstvo je zadržalo svoje posjede, što nikada prije to nije dato nijednom pokorenom narodu. Drugom povlasticom Bošnjaci su dobili pravo da svoju djecu besplatno školuju u carskim školama u Carigradu, gdje će se obučavati za državničke službe ili za kadar u redovima janjičara. Vremenom su mnogi od njih postali znamenite ličnosti Carstva. Jedni su se istakli kao vojskovođe, paše, veziri ili admirali, drugi kao pravnici, ulema, književnici, filozofi, pjesnici itd. Mnogi od njih su došli do najvećih časti u Carstvu, stekli bogatstvo, moć i ugled.

Veliki ratovi

Ono u čemu su se Bošnjaci najviše istakli i po čemu su ih Turci posebno cijenili bilo je njihovo junaštvo i odanost. Za razliku od drugih pokorenih naroda, Bošnjaci su još od susreta sa sultanom Mehmedom el-Fatihom u Jajcu prihvatili Tursku kao svoju državu, a sultane kao svoje vladare. Sve ono što se dešavalo s Carstvom doživljavali su kao sudbinu Bosne i njih samih. Zato su se borili za Carstvo ponekad i više od samih Turaka. To je Carigrad cijenio pa je Bosna u svemu imala povlašten status. I zato što je bila najisturenija pokrajina Carstva naspram najljućih i najopasnijim njenih neprijatelja – Austrije i Mletačke republike.

Sva osvajanja koja je Turska poduzimala u Evropi polazila su iz Bosne. U njima su obavezno učestvovali Bošnjaci kao zaseban dio carske vojske. Za ono šta su činili na bojnim poljima sultani su ih nagrađivali imanjima u osvojenim zemljama pa su se mnogi naselili u Dalmaciji, Lici, Slavoniji, Srbiji, Mađarskoj. Time je istovremeno na njih pala cjelokupna odbrana svega što je Turska stekla u Evropi. To će na kraju Bosnu i Bošnjake zaviti u crno.

Nesreće za Bosnu i Bošnjake, kao i za cijelo Carstvo, započinju krajem 17. stoljeća. Prekretnicu je učinio veliki Bečki rat nakon neuspjele opsade Beča 1697. godine. Udružene evropske snage su pokrenule protivofanzivu tokom koje je Turska zauvijek izgubila skoro sve ono što je osvojila u Evropi izuzev Bosne. Uslijedili su dugotrajni teški ratovi u kojima su najveći teret podnijeli Bošnjaci. Turska nije bila u stanju pružiti im potrebnu pomoć jer je vodila teške ratove na drugim stranama.

Godine 1697. austrijska vojska, predvođena princom Eugenom Savojskim, neočekivano je prodrla u srce Bosne, napala, opljačkala i spalila Sarajevo. Iskoristili su priliku kad je bosanska vojska bila izvan zemlje na drugim ratištima.

Od nekadašnje nepobjedive carske vojske u 18. stoljeću ostala je samo sjena. Jedina snaga u koju su sultani imali najveće povjerenje bila je vojska Bosanskog pašaluka. Šalju je tamo gdje je bilo najteže i gdje je trebalo odbraniti ili povratiti izgubljeno. Ratuju u Iranu, Rusiji, Egiptu, Besarabiji, bore se s Mlečanima, Poljacima, Austrijancima, Srbima, Kozacima. Posvuda pobjeđuju, ali i masovno ginu.

Godine 1635. učestvuju u napadu na Bagdad. U boju kod Lugoša 1696. godine spašavaju sultana Mustafu II od sigurne smrti. U ratu s Perzijancima 1727. od 9.000 bosanskih boraca kući ih se vratilo svega 500, a i oni bolesni i osakaćeni. Godine 1736. u boju kod Očakova u Rusiji od njih 10.000 vratilo ih se nakon pet godina svega 1.340. U razmaku od dvadeset godina izginulo ih je više od 20.000.

Svijest o povezanosti vjere i države

Nakon što je Turska izgubila Mađarsku, Slavoniju, Liku, Dalmaciju i dijelove Srbije, bosanske spahije s porodicama napuštaju te zemlje i vraćaju se u svoj stari zavičaj, u Bosnu. Austrija i Mletačka republika tada sve svoje napade usmjeravaju na Bosnu. Turska zbog zauzetosti na drugim stranama nije mogla pomoći Bošnjacima. Štaviše, nerijetko ih sultan moli da se odazovu i pođu u odbranu granica na drugim stranama. U krajnje teškoj situaciji podsjeća ih da im je i po propisima Kur'ana, kao muslimanima, sveta dužnost i obaveza (farz) braniti granice muslimanske države. I odazivali su se, i zato što im je po islamskim načelima bila uvriježena svijest o povezanosti vjere i države. Živeći stoljećima zajedničkim životom, Tursku su smatrali svojom državom, njenu odbranu svojom vjerskom dužnošću, a u sultanu su gledali svog vođu.

Okruženi sa svih strana kršćanskim zemljama, Bošnjacima je prijetila opasnost potpunog istrebljenja. Znali su, ako Bosna bude osvojena, nestat će ih kao muslimana. U to su se uvjerili ne jednom. Kada je 1737. godine austrijska vojska krenula na Bosnu, predvođena s četiri feldmaršala i deset generala, car Karlo V izdao je proglas bosanskim muslimanima da im jamči imovinsku sigurnost pod uvjetom da se moraju pokrstiti jer im pod Austrijom kao muslimanima nema opstanka. Sličnu poruku im je nešto kasnije poslao i car Josip II.

Duboko odani islamu, za Bošnjake je ratovanje i prolijevanje krvi za osmansku državu bilo isto što i borba za islam, slijedeći islamsko načelo da je država vjerska ustanova. Živeći stoljećima s Turcima i dijeleći zajedničku im sudbinu, smatrali su se jednim narodom, svjesni da su njihovim posredstvom i postali muslimani. Boreći se i ginući za Carstvo, Carigrad ih je cijenio.

Prekretnica 1878. godine

Prekretnica za Bošnjake bila je 1878. godina, kada su velesile na Berlinskom kongresu od Turske oduzele Bosnu i dale Austriji mandat da je okupira. To je u Bosni izazvalo ogorčenje i Bošnjaci su odlučili da se suprotstave okupaciji. Otpor je bio takav da Austrija sa 80.000 vojnika nije mogla ništa učiniti pa je na kraju morala angažirati snage od 300.000 ljudi. U tri mjeseca vođeno je 76 bitaka. Žrtve su bile ogromne na obje strane.

Mnogi se Bošnjaci nisu mogli pomiriti s nastalim promjenama i izlaz su našli u iseljavanju u Tursku, smatrajući je i dalje svojom domovinom. Turska ih je, pak, primala kao svoje građane. Procjene govore da ih se ukupno iselilo više od 150.000. Uz sve ono što je višestoljetna zajednička historija zbližila ova dva naroda, potomci naših iseljenika čine jaku osnovu bosansko-turskih veza. Na tim osnovama i tradiciji temelji se i današnje prijateljstvo ta dva naroda.

Dubok trag

Bosna je Turskoj dala:

 • 9 velikih vezira
 •  3 nasljednika vezira
 • 20 beglerbegova (namjesnika provincija)
 •  40 admirala
 • više od 180 drugih visokih ličnosti koje su ostavile dubok trag u turskoj historiji
 • mnogi su od njih bili oženjeni kćerkama sultana pa su se i na taj način učvršćivale veze između dva naroda

Autor: Prof. dr. Enver Imamović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

90 KOMENTARI

 1. Да ли је Мехмед паша Соколовић из Соколовоића код Вишеграда био Србин?

  Ако је Макарије Соколовић, патријарх СПЦ, био Србин рођени брат Мехмеда паше Соколивића, шта је онда Мехмед паша Соколовић Макарију?

  Како је могуће да су сви Шиптари , муслимани, католици, православци, иако су међусобно супростављени опет Шиптари, а Срби муслимани нису Срби?

  Је ли Мехмед паша Соколовић Турчим, Бпшњак или Србин?

  Зашто исламизирани Срби одмах мењају и националну припадност, постају нека од муслиманских нација?

  1

  0
   • Мислим да човек који је питање поставио није имао лошу намеру него од Вас гледа другачије на питање које је поставио. Није то ниподаштавање. Треба сагледати ствари ако се жели одговорити.

    0

    0
 2. ne rusim ja nikakve mitove,ja samo kuckam xexe.. pa ovo sto sam ja napisao je tvoja istorija,a ovo sto si ti je dereticeva tako da je neka od te dvije tacna 100%…uh vec sam ti objasnio za tvoj poremecaj ega tako da mi muka da ti objasnjavam,jer se tesko sta objasniti oboleloj osobi….moj m.m. nema harpa,vanzemaljaca,teslinih zraka smrti.nibiru planete i slicno,tableticu sibnes i sve se vrati u normalu…. e bem ti ovakvu srbiju kad pusta svoje gradjane da stradaju na pravdi boga… samo nek te takne sanu ili scp oci cu im izvadit!

  0

  0
  • Hvala na brizi dr raso. 75% gradana srbije je na psihofarmatikama pa kud svi turci tuj i mali mujo 😀 😆 Takvo nam je meltalno ustrojstvo, sami protiv svih 😀

   It's not a bug, it's a feature!

   😀

   0

   0
 3. da i zaboravio sam,srbi su turci ustvari i do dolaska turaka na balkan nije bilo uopste srba…..a nemanjici karadjordjevici petrovici su ti svi albanci samo da znas,(osim blesavog rastka pa udari na svoje,zaludjeli ga ovi iz sanu)zato ti aljbanci i bosnjaci obozavaju karadjordjevu sniclu i suhvu medovinu a s gnusanjem odbacuju kadaif,tufahije,sutlijas i sve proizvide koje su donijeli srbo-turci na balkan…

  0

  0
  • Mnogo se bre trzas na srpske teme crnogorce, nesto si tesko pogoden rusenjem srpskih mitova. Ili je u pitanju harp koji ti rostilja mozak? Nesto ti nije dobro veceras.

   0

   0
  • Mi muslljimani smo svi turci i voljimo tursku .Svi sto ovde ljaprdaju samo lazu mi tursku voljimo vise od srbije i ako je srbiji lose nama je dobro ne treba tu da se lazemo.Ovi sto ga tupe kobajagi i piske ne interesira naske
   propadne lji turska i mi propadosmo

   0

   0
   • Bome opet ukljucili onaj harp sto cilja samo srpske mozgove 😆 , evo ga ovaj jadnik pao u trans 😆

    Ili ga je mozda samo kacivanda dotakao svojim carobnim stapicem? 😆 😆 😆

    0

    0
 4. albanci i bosnjaci su bogumili,i imali su najstarije drzavno uredjenje na balkanu.inace su oba naroda iliri porijeklom mada su oni tracani i dalmati i dardanci,imaju iste obicaje isti jezik,npr.bosnjak iz n.p. i albanac iz djakovice pricaju istorodnim jezikom znaci razumiju se savrseno…. onda su dosli srblji i sve ih okupirali,ubijali,i na svakom grobu ilirkog kneza podigli crkvu,ne znajuci da se u svakom grobu ilirskog kneza nalazi po 200000 australijsko-slovenackih tolara…najvise se istakao u tome sveti sava koji je sa izraelskom merkavom i ruskim t-90 satirao ilire na buljuke… onda dolaze turci i svi bogumili prelaze u islam i najzad zive slobodno,jedu bakljave i igraju igrice na komodor 128…. onda se opet vraca sveti sava i migom-29 uz sadejstvo” kacusa” i legije stranaca rastura turke i unistava sada vec ex-bogumile i iljire najstariji narod na tlu evrope…od tada su ex-bogumili do dana danasnjeg robovi u srpskom carstvu i kriju se po pecinama cekajuci kad ce da izadju na svjetlost sunca… kome ova istorija nije jasna taj je lud.a srblji i dalje secu po balkanu,ali nece jos dugo jer ce ih ss.handzar divizija sve ispratit u ruske stepe…zato danas ex-ilirsko-bogumilski bosnjaci grade autoput po sandjaku da olaksaju srbljima put kuci…jel ti sad jasno mile sremcu pa da ne pises vise gluposti…srem sirijium najsjevernija bogumilska opstina koju si ti mile okupirao i jos imas obraza da pitas nesto….mrs put kavkaza i zaboravi pecku patrijarsiju,gracanicu i djurdjeve stupove visoke decane i manastir ostrog slava mu i milost,jer su ih zidali iliri a vi srbi samo prisvojili pi kakvi ste

  0

  0
  • Ma mnogo bre komplikujes, stvar je sasvim jednostavna. Bog stvori nebeski narod srbe i postavi ih u srbiju koja se prostire od njujorka do tokija. Onda ih drugi narodi, u stvari srbi koji samo nisu znali ko su i sta su, napadose i otese him haman sve do beogradskog pasaluka 😆

   0

   0
  • Jedna lasta ne cini proljece. Ne opovrgavam da je bilo pojedinacnih slucajeva prelaska na islam upravo kao sto ih ima diljem svijeta i dan danas i to i u drzavama gdje muslimani nisu u vecini. Svakodnevno nijemci, francuzi i t d prelaze u islam. Ima ih cak koji idu ratovati u siriji i slicno, plavi, rodeni nijemci, skandinavci i t d. Niko ih nije primoravao da konvertiraju, njihova slobodna volja. Srpski mit o islamizaciji balkana je pun lazi da bi se stvorio narativ koji bi opravdavao neke svetosavske pretenzije.

   Iste stvari spontanog i pojedinacnog prelaska na islam su se dogadale i pod osmalijama, ali masovnog prelaska jednog citavog naroda kao sto je slucaj sa bosnjacima i albancima nije bilo.

   0

   0
   • Nebih se upustao u spekulacije u poljima gdje nisam na crvstim nogama. 🙂

    Ipak su se mnoge drzave promjenile na ovim nasim prostorima, ljudi selili i t d. Koliko je ilirski krak koji sacinava danasnje albance bio zastupljen na teritoriji danasnje makedonije i koliko su se oni kasnije selili nebih znao. Uglavnom nazor islamizacije na onaj nacin kao se ona prezentira u zvanicnom srpskom pisnju istorije nije bilo.

    0

    0
 5. Ko malo bolje poznaje Turke ,ko je malo duze zivio sa njima a prije toga znao Srbe doci ce do jednog zanimljivog zakljucka .
  Zakljucak je da su Turci kao narod po nacinu zivota,svom temperamentu,cesto ekscentricnim ponasanjem pa ako hocete i fizickom izgledu mnogo mnogo blizi Srbima nego Bosnjacima ili Albancima .

  0

  0
  • Haj bogati ne palamudi ti gnusobo jedna da bi je
   jedna.Mi smo tu turci hadalju jedan sve od njihke smo uzelji i ne mo tu palamudit
   a da face su nam iste ko turske i godinama unazad smo celi da budemo ka oni a ti se zajebavljas odakane e,neka te price
   ilj smo srbcad il turcad drugo nejma gnusobo jedna balvance jedno

   0

   0
 6. Kako nisu? Pa samo u pohodima na zapadni balkan koliko je bilo grcke vlastele. Jer sta je za vlastelina vera- nista. Da bi sacuvao ili uvecao posed u stanju je uraditi mnogo gore stvari a ne menjati versku pripadnost koja je u to vreme bila mnogo manje bitna od pripadnosti odredjenom stalezu. Zato nemoj se cuditi srpskim mitomanima jer I kod tebe se uocava sklonost ka bajkovitoj verziji istorije.

  0

  0
 7. Turci samo koriste Bošnjake za širenje svog uticaja u Evropi, isto kao što i Rusi rade sa nama Srbima… Poenta je što se mi zanosimo kako je njima kao nešto stalo do nas, a istina je da ih boli uvo… Kada su u Rusiji radili istraživanje o prijateljskim narodima i državama, Srbi su se našli tek na 7. ili 8. mestu… Baš nas vole, nema šta! U sličnom istraživanju u Turskoj, Bošnjaka i nije bilo na listi… Dakle, nebitni smo velikim silama… Ako mogu da nas iskoriste onda smo kao braća, bla, bla i to je to…

  Iako, smo preživeli sve i svašta, mi Srbi i vi Bošnjaci bi trebalo da se držimo zajedno i to što govorimo isti jezik, sličnog smo mentaliteta i navika nije nikako zlo, već prednost koju ne umemo da iskoristimo. Zajedno smo i mi bili sila, zato su nas i zavadili i rasparčali…

  0

  0
  • Naravno, realno postoje samo interesi. “Prijateljski narodi” i slicno su teske budalastine kojis se najskorije treba otarositi kako bi mogli razumno razmisljati.

   0

   0
 8. polako m.m. slomices tastaturu,i ne vici majka mu stara…bice to bolje,ja te podrzavam.u konsultaciji sa nekim ljudima koji se bolje razumiju od mene ja smatram da tebi treba zabraniti pristup internetu evo i zbog cega:ti imas ono sto se zove sumanuta ideja,drzis se cvrsto svojih uvjerenja od kojih se ne mozes odvratiti nikakvim uvjeravanjima ili dokazima da te ideje ne odgovaraju stvarnosti.onda si se povukao u svoj unutrasnji svijet i na taj nacin gubis mogucnost da svoju vlastitu “stvarnost” uporedis sa realnoscu u spoljnom svijetu.narocito u slucaju kada se razilazis u misljenjima sa sagovornicima postajes emocionalno uzbudjen i cesto osjecas nadiranje odredjenih misli koje se urezane u tvojju podsvijest a to je sve uslovljeno nekom traumom iz detinjstva(sexualno zlostavljanje,nesnalazenje u kontaktu sa suprotnim polom,maltretiranje u skoli,porodici…)imas stalni osjecaj straha i nestabilnosti,crtas granice oko sebe i za svoju dusevnu nemir optuzujes i osjecas strah prvo od bliskih osoba a zatim i od drugih(naroda,drzava,vjera…)za sve lose u zivotu sto ti se desi krivis druge ljude a svaki uspjeh drugog covjeka umanjujes jer smatras da si ti bas zasluzio to ali su ti drugi ukrali…. ti si veoma opasan covjek ali po sebe jer usled poremecaja koji se zove manija gonjenja ne iskazujes svoja misljenja pred vecim brojem ljudi jer imas osjecaj da ti svi rade o glavi,nego sakriven iza ekrana nameces svoja uvjerenja,strah nestaje jer si sam u sobi i krece paljba po svemu sto je u tvojoj podsvjesti predstavljeno kao prijetnja…inace si na ulici sasvim kulturan coek koji se javlja uljudno svim poznanicima ali te podilazi jeza kad ti se bilo ko primakne… osobe kao ti su uglavnom inteligentne i steta je da takav jedan coek u danasnjem vremenu trpi zbog necega sto je bilo sramota davno da se prizna a danas je sasvim normalno da citavo drustvo radi na ozdravljenju osoba kao sto si ti.znaci pomoci ce ti setnja priroda mir a da ibjegavas duga putovanja alkohol gledanje televizije i koriscenje interneta… svo dobro m.m. drzi se covjece,svi smo uz tebe!CIJELA CRNA GORA JE UZ TEBE!a ti nas sad mrzi a mi ti pomazemo,mada nam ne treba xvala od tebe dovoljna je nagrada da te spasimo..

  0

  0
  • OOOOOO mrrrrccccooooo jadniku jadni, po citavo ljeto serviras nama bosnjacima kahvu na moru a sad ko fol neznas kako se to kaze na bosanskom. Nikad ljudi od vaske nece bit. Valjate samo za lezanja u hladovini i kopkanje prstom po pupku.

   0

   0
 9. ti si totalno lud.. ti si skrenuo covjece…izadji malo,makni se sa tastature,zao mi te je stvarno.. jos jedan mladi bosnjak uhvacen u drobilicu konstruisanu na tehnickom fakultetu blizu seesljeve kuce,koja se otrgla kontroli i sada napada i svoje tvorce… brate nije ti lako,izdrzi…

  0

  0
  • Ti si lud sto nesmijes pogledati istinu u lice licemjeru jedan. Toliko ste ginuli i krvi prosipali za svoju drzavu i sta dobiste? – rusevinu od koje jedinog cejfa imate sto mozete na nju zakaciti malo dzidza – grb i zastavu – i u njoj pjevati svetom savi. Al ko zna dokad i to mozete raditi, rusevina je jako truhla i moze se sruciti svakog casa.

   Tako ti je to kad hajducija hoce da upravlja. Lahko je hajdukovat, presretat karavane pa se opet krit po sumi. Haj nesto stvori, haj izgradi. EEeeee, nemere se ni pljackati ni krati do mile volje.

   Znas kad insan nejede, organizam pocinje razgradivati prvo misice pa od njih pokusava odhraniti najvaznije organe. Nakon odredenog vremena misica vise nema pa se pocinju razgradivati i jetra, bubrezi i t d da bi srce i mozak prezivjeli. U kom je sada stupnju srbija bolesnice jedan, ha?

   heh!

   0

   0
   • Morgen, vidim da se razumeš u anatomiju, ali ipak ne kao doktor medicine, već kao difovac, npr. Ipak mislim da ti poređenje nije najbolje. Razumem ja da bi ti voleo da je to i u zbilji tako, da se Srbija raspadne i satruli ko neki leš. Međutim, prilično ćeš se razočarati i ti i svi koji misle slično tebi. Srbija je kao feniks, sposobna da se uvek izdigne iz svog pepela, ako treba. Mi smo narod poput cveta ramonde, ako si čuo za njega, u šta ne sumnjam. Razumeš?

    0

    0
   • Grijesis po pitanju mojih zelja oljic. Ja zelim da zivim i istinski slobodnoj i perspektivnoj drzavi. Trazim i trazim, do sada bez uspijeha, neku svjetlost na kraju tunela ali stvarno je nevidim. Kao sto rekoh, lako je voditi hajduciju i nju onda pretvoriti u neku drzavnu zajednicu ali je sasvim druga stvar voditi tu drzavu na jedan prosvijetiteljski nacin i u njoj omoguciti gradanima da zive srecno, slobodno i perspektivno. Upravo zbog toga nisam zastupnik ideje da samo “sopstvena” drzava moze omoguciti jednom narodu da bude srecan. To a i sva nedjela koja se u procesu neminovno u manjem ili vecem obimu izdogadaju.

    Od toga da smo cak na putu prema nekom srecnijem zivotu je jako jako daleko i zbog toga zalim.

    0

    0
 10. Profesore imamovicu, plemstvo je svuda ne samo u bosni prilazilo turcima I primalo islam I za uzvrat dobijalo tu privilegiju opstanka u vladajucem sloju tadasnjeg feudalnog drustva. Bogumili su za osmanlije bili sto I za bogatu hriscansku vlastelu- opasnost za feudalno drustvo koje treba iskoreniti. Ovaj opis odnosa turske I balkanaca islamske vere je suvise bajkovit za tamu srednjeg veka.

  0

  0
   • Чуј нису, шта мислиш којих су то 2 милиона људи разменили Грци и Турци полсе грчког ослобођења?

    0

    0
   • To su valjda bili etnicki turci koji su se naselili na ta podrucja? Isto tako imas povecu tursku zajednicu u bugarskoj. Ne radi se o bugarima muslimanima vec o etnickim turcima.
    Jedino su bosnjaci i albanci masovno presli na islam. Eh, imalo je naravno prelazaka na islam i kod drugih naroda ali nikada masovno, cak ne ni u nekom vecem obimu. Samim time pada u vodu teorija o tome da je islam nametan, da su ljudi primoravani prelaziti na islam pod turskom vlascu.

    0

    0
   • Прелазили су сви. Само негде у већем броју негде у мањем. Не желим да пишем.нешто што ће изгледати као провокација. Запитајте се сами зашто је тако оштра и зашто се толико слаже граница традиционалној припадности религији са границом националног осећаја и изјашњавања, а говори се истим језиком. Моје мишљење, не вређање нити намерање било коме неки иденетитет и свако ко мисли да има аргументе може да оспори.

    0

    0
 11. valdanos je vrh,dodji malo da ljetujes imam kucu u blizini….da tu su najstarije masline,i najkavalitetnije ulje… crnogorski albanci divni ljudi,cudi me da su ti prodali maslinovo ulje posto imaju obicaj da poklanjaju,pogotovo bosnjacima… nesto im se nisi svidio…o srbiji nek se staraju srbi,njihova kuca njihov nacin resavanja problema…

  0

  0
  • Htjeli da mi daju, ja insistirao da platim. I sapuna imaju dobrih, od maslina, prva liga, tak se nemogu kupiti ni u kojoj prodavnici 🙂

   Moja je kuca pola u srbiji i pola u cg pa me zanima sve sto se desava u svakoj od polovina. Eto, nisam i necu da budem nacionalista pa da vazda trubim kako smo potlaceni od srbije. Fakat je da su i srbi njeni robovi, robovi hajducije koja se rasprostranila na sve strane. Ti mehanizmi koji su od pocetka bili namjenjeni za koriscenje protiv bosnjaka se polako ali sigurno sve vise okrecu i protiv srba. Sve to nisu nikakve novine, nema drzave koja je tlacila samo jedan dio naroda a da to vremenom nije eskaliralo da obuhvata sve. Nisu recimo pod nacizmom patili samo ne-nijemci vec i sami nijemci ali na jedan puno perfidniji i manje uocljiv nacin.

   Srpski fasizam se dakle sve vise okrece i prema samim srbima. Eto, sad ti sve na tenane objasnih, ako ti je mozak veci od zrna kahve skontaces o cemu govorim.

   0

   0
 12. morgen vise setnje, sunca,prirode…. pocni da se bavis sportom,on ti je odlican za lijecenje depresivno-manicnog poremecaja od koga ocigledno bolujes… pripazi na ishranu,poslacu ti ja malo maslinovog ulja i maslina i domaceg limuna da sprovedes jednu detoksikacionu dijetu da izbacis otrove iz sebe…i nemoj da pomisljas nesto suicidno molim te….e i ne zaboravi duboko disanje da uneses kiseonika da rasturis tu trulez,,,ne damo te svi cemo da ti pruzimo podrsku,cijela Crna Gora…da ti vratimo boju na obraze…EPRAVDA ZA M.M.!!!!!zivio druze moj 100god!

  0

  0
  • Super ti je ta ideja, samo je sprovedi nad srbijom posto je ona bolesna i truhla. Maslinovog ulja masAllah imam, kupio kod brace albanaca, maslene bile rodile samo tako, cna gora nema tako finih ko sto su u valdanosu. 🙂

   Mislis da je srbija truhla posto nema svojih maslina?

   0

   0
 13. auuuu ti si dobro izgorio cim mi pominjes zenu i djecu xaxaxaxa… spavaj mrcio se,dace bog da svi budemo zivo i zdravo pusti mrznju ne valja ti za san prestaces da lucis metionin pa ces posjedjet prije vremena

  0

  0
  • Nema tu mrznje, samo cisti biznis. Ne mrzi valjda srbija svoje male srbice pa da ih otima iz ruku majcinih? Naravno da ne, ona ih prodaje. Pitanje je samo gdje, kome i za sta? Ima li vece truhlezi od toga mrcooooo? Al sta tebe briga, imas ti svoje dzike, pa ih gledas, pa ih mazis, sta ce ti sta vise od toga.

   Mi smo bar svijesni gdje smo i sta smo, ti jadan zivis u nekoj bajci. AAuuuuuuu, jada ti i jadno ti potomstvo – sto ce reci ako ti ga rodna srbija ne oduzme i proda za dolare, el mozda evrice. Haj,nek se bar nesta izvozi iz srbije?

   0

   0
 14. nisu srbi dobili beograd od ugara nego od ilirium bosnakium naroda,jer su oni bili tu prvi… e malo je zeznuto da se albanci ne naljute posto su najverovatnije oni osnovali beograd pa im ga preoteli vincanci prije 7000god i to je ziva istina.. od albanske reci “beljisimo” sto znaci beo,beli, i “grude” sto znaci utvrdjenje,utvrda,fortifikacioni objekat.. tu je rodjena i teuta… mada malo ko se razumije u istoriju to zna u po noci po dana…. laku noc

  0

  0
  • Neznam mrco, eto da se tvoja zena sutra porodi pa da vam dijete ukradu bas bi mi te bilo zao. Eto, patimo mi svi od truhlezi ove drzave. Razlika je samo da tebi daju dziku (zastavu, grb) i ti onda ko majmunce kom daju ogledalo sav veseo skakuces unaokolo, nemers se nadiviti dzikama koje su ti date. 😀

   Ja bih da sam na tvom mjestu ipak bio zabrinut. Pa ovakve se stvari ne desavaju ni u najzabitijim drzavama negdje po dzunglama. Ko zna sta se sa tom djecom izdesavalo – mozda prodati nekima koji nemogu imati svoju djecu, mozda i neke mnogo gore stvari o kojima najradije nebi ni pomisljao. Al opet tebi nek ima dzika za gledanje, sta te briga za stvari koje zaista nesto znace?

   0

   0
 15. dolazi do sukoba izmedju bosnjackog i albanskog sovinizma o tome ko je najstariji xexe…. bidzikus ti si skroz truhal xaxaxaax…. ja vas volim tako jadne i bez drzave,pokisle i izgubljene u srbiji… i sve vas podrzavam…. bidzi ajde jednu himnu svetom savi sto si ucio u skolu, kako si je pjevao svake godine ka pokvarena traka xaxaxa…. ja ovako glup imam drzavu za koju igraju i braca sehovici i muratovicka i beciraj i milion drugih koji posto nemaju svoju prijestonicu moraju sa crnogorskom zastavom na ramenima i sa krstas barjakom u nove pobjede za cast crne gore….. dacemo ti 2kvadrata u rozaje da cuvas ovce ali da obecas da ih neces izgubit xaxaxa..

  0

  0
  • Bosnjacki je sovinizam fala dragom Allahu haman nepostojeci pa se nemoras oko toga sikirati. Vise me brine sta sava savanovic radi sa srpskom dijecom, nestaju, mrak ih pojede. Eto, dzaba ti simboli, mozes ih ljubiti po vas bijeli dan ali ti oni nikakvu sigurnost ne obezbjeduju.

   http://vimeo.com/112468147

   0

   0
 16. Za Fatih:
  Cito sam tvoju glupost: Sandzak je bio albanski pa crno gorski pa tek srpski. Ma covjece ti si glup kolko si tezak. Sandzak je pred dolazak ottomana bio Kraljevina Bosna. Pa poslijen vijalet Bosne. Covjek ti prico
  To je sigurno neki glupi siptar. A mozda si ti taj?????
  Sellam

  0

  0
 17. Что вы думаете , если я выступил с речью , сколько голосов будет я получаю ? – Так что же вы хотите сейчас , вы бедный старик ! – Я думаю , что мы принадлежим к месту в истории и географии ! – Что с ума … – Позвольте мне с ума! Що ви думаєте , якщо я виступив з промовою , скільки голосів буде я отримую ? – Так що ж ви хочете зараз, ви бідний старик! – Я думаю , що ми належимо до місця в історії та географії ! – Що з розуму … – Дозвольте мені з розуму!_____

  0

  0
 18. Za crnu goru sokolovi:
  Kazes malo srpski malo hrvatski jezik:

  Da ti obijasnim da je BIH starija od htvatske, srbije i crne gore. Tako i bosanski jezik. Prvi rijecnik je stampan 1650 godine a srpski recnik je 1815god. Pa sada kontaj.
  Ali ti si crno gorac, ja cu ti ostavit vremena do sutra da razmislis??? xaxaxax
  Sellam

  0

  0
  • Prosvjedujem.Nas prvi rijecnik potice iz drugog stoljeca,tacnije izmedju drugog i treceg.Mi smo najstariji europski narod i najstariji krscani Europe.Takodjer vas moram ispraviti.Ako ste prihvatili hrvatski jezik ne kaze se saopcenje nego priopcenje

   0

   0
 19. ja ne kapiram dje treba da stavim h a dje da maknem.npr:ne setajte po (h)odnicima,ljajic je vr(h)unski te(h)nicar,(h)uligani tako to…? cudan jezik,lici malo na hrvatski malo na srpski a ipak tako poseban jer slovo h mozete micati i stavljati dje vam milo xaxaxa… idem da varim hauspuh,nesto istruhlelo xaxaxa

  0

  0
  • Hehehehe , mrco pa dje nadje na njemacku rijec da turas bosnjacko “h”. Pa nije ti cavka popila mozak, gavranu ….ccccc
   Mada trebace ti vremena da skontas. Polako jos malo pa ce prestupna godina te ces imat vakta…

   0

   0
 20. Ne vidim potrebu za podjelama, nas je Bog počastio sa našim različitostima, kojima se trebamo ponositi i koje trebamo promovisati, kao veliko blago cjelokupnog Balkana. Za to su zaslužne sve prethodne imperije, osvajači koji su bitisali na ovom prostoru. Kroz istoriju bilo je dosta žrtava sa svih strana i od svih naroda pod uticajem različitih faktora i ambicija, ali smo ipak opstali manje više svi zajedno i u natoč tome trebamo se ponositi i za promjenu početi da živimo u medjusobnom poštovanju, toleranciji i svim drugim oblicima koji karakterišu jednu normalnu ljudsku civilizaciju 21 vijeka. Allah/Bog je jedan i za sve nas isti, on je taj koji odlučuje nad nama i našoj sudbini što mi trebamo slijedit i poštovat.

  0

  0
 21. “zasto je turska dozvolila da svi narodi u okruzenju dobiju svoje drzave,jedino bosnjacima nije,nego je u krvi ugusila svaki njihov pokusaj da se osamostale”? zato sto je crnogorski srpski makeedonski hrvatski i cak albanski narod krvlju svojom dobro natopio svaki dio ovog prostora…cuo si za cele kulu…spomenik koji ledi krv u zilama,i dzabe srbi su opet ustali… ustanak pos vodstvom zmaja od bosne je krvavo ugusen ne samo snagom turske vojske nego i aktivnim ucescem dijela bosnjaka na strani turaka,sto zbog nerazvijene svijesti o potrebi da se drzavno ostvare sto i zbog dobijanja privilegija i bogacenja pojedinih bosnjackih porodica…. teorija da su samo srpkinje isle u krevet s turcima pada u vodu,jer su turske snage pocinile ozbiljne zlocine i silovanja nad stotinama mladih bosnjakinja….istoricari to vjesto prikrivaju,ali postoje spisi austrougarskih blasti koji sve to potanko objasnjavaju a i jedan od izgovora aneksije bosne i hercegovine je zastita bosnjackogh stanovnistva od turske. tako da su jedino bosnjaci ostali bez drzave na balkanu i danas u srbiji crnoj gori kosovu makedoniji su manjina a pola bosne i hercegovine dijele sa hrvatima.svako poredjenje danasnjih bosnjaka sa srednjovjekovnom bosnom nema osnova,svi znamo ko su i kotromanici i vukovici i hranici… ko ne vjeruje srpskoj istoriografiji neka pogleda dokumenta venecijanske i mletacke republike u prepisci sa nasim plemickim porodicama….znaci nemoj vjerovat ni jednom srbinu no pravac italija pa pogledaj i bice ti jasno…. uh zaboljese me prsti i mozak xaxaxaxa

  0

  0
  • crna gora sokolovi,koliko se ja sjecam ti napisa juce jedan oprostajni komentar zavidne duzine.Medjutim,danas te evo ponovo.Iako smo te toliko razocarali,jer smo “nevidjeni” sovinisti izgleda da ne mozes bez nas i naravno bez historije”na crnogorski nacin”.

   0

   0
   • NEmere on bez naske. Nikako nemogu odnijeti da smo mi merhametli narod koji i kada isprovociran znad drzati do svog dostojanstva. 🙂

    0

    0
   • Aida , cudo je to kad ga vuce krv Turska. Misli da smo i mi Turci i provicira, a uziva u svakom trenutku koji mu Bosnjaci ,muslimani podare……cavka je to 🙂

    0

    0
 22. dobar tekst,malo u svetosavskom duhu ali dobar….. sta je sa ovim istoricarima bosnjacima pa nisu valjda svi fakultete u beograd ucili? pa kad bosnjacki istoricar ovako prica meni preostaje da se slozim s njim

  0

  0
 23. На почетку читања текста сам се само смејала, а на крају сам већ почела да вас жалим, јер оно што ми је на почетку читања деловало као ноторна глупост на крају се завршило као крајља лудост-чиста патологија.

  0

  0
  • Pa nemoj tako milice, ono na sta sam ja reagirao je da ovaj tekst prati srpsku dijalektiku od slova do slova, samo sto su drugi subjekti u pitanju. On inace po svom ustrojstvu prati svu patetiku svetosavske retorike.

   Ipak se mogu sloziti da mi ovaj gore tekst nevolimo, samo sto to radimo iz razlicitih razloga 🙂

   0

   0
   • Баш ме интересују разлози због којих ти не волиш овај текст ?
    Иначе никад ти нисам рекла, да ми је твој ник јако драг, зато што је :
    “Na primedbu Vasila Tupurkovskog da “u slučaju izlaska iz Jugoslavije makar jedne republike, SFRJ više ne postoji”, Milošević odgovara “Malo morgen!”

    0

    0
   • I prvi i drugi dio tvog komentara mogu sazeto odgovoriti ovako – ti si jednodimenzialna i bas kao i ovaj tvoj vrsnjak prof dr mr itd vi niste u stanju pojmiti svu kompleksnost stvarnosti. Ja lebdim u pet dimenzija, vrtim te oko malog prsta i uz to crtam krugove unaokolo a da ti to nemozes shvatiti ni osjetiti…

    Iskreno, zaista neznam odakle poceti jer ti nedostaje bukadar gradiva a i sto kazu starog cuka nije lako nauciti sjedjeti. Neke stvari moras dozivjeti da bi ih razumjeo. Vi jednostavno pripadate nekom proslom vremenu.

    0

    0
 24. Tursko Osmansko Carstvo je prvo carstvo koje je prosirilo bratstvo i jedinstvo medju narodima na sve cetri strane sveta. Hibridnost Osmanskog carstva je i njegova velicina i inspiracija za sve muslimane jer je zahvaljujuci Osmanskom carstvu i doslo do svih drustvenih unapredjenja kasnije u Evropi. Razlicitosti su oduvek inspirisale jedna drugu i tako stimulisale opsti napredak covecanstva i humanosti. Svi Balkanski narodi su u manje vise istim proporcijama ostavili i veliki deo svojih gena i kulture u Turskoj i tako se integrisali u Turski nacionalni identitet koji je sarolik i najbogatiji u evropi.

  0

  0
 25. Enver aga Imam kaze *Kada Austrija dobi mandat da okupira Bosnu ,digose se Bosnjaci na veliki ustanak i velike bitke se vodise jer bOSNJANI nikako te Austrijance ne voljahu ,velike bitke su bile i velike zrtve na obe strane ..heheh..
  Pa kada se vise ne mogase onda veliki b

  0

  0
 26. Onaj koji ne uci na geskama brzo mu se ponove.
  Ima Bosnjaka koji smatraju da im netreba vojska,jedanes genocida je bilo samo zato sto nismo imali svoji vojsku….
  Veli Djedo
  Ilir stari..

  0

  0
 27. Broz je omogucio srbima da kroz kredite dobijene od Muslimanskog svijeta finansiraju JNA. koja je glavni inicijator genocida nad njima kroz logistiku i infrastrukturu je sugoarmija zauzimala tudja dobra.

  0

  0
 28. Mnoga mjesta u sandzaku imaju imena cisto Ilirska, pogotovu neka zabacena mesta koja su bila izolovana i nisu menjala naziv, ljudi koji izucavaju ovu oblast ce potvrdit.Srbija do dolaska Tita je bila nula,sve su stekli na otimacinu

  0

  0
 29. I danas su to neki srbi vlasi, koji su dosli na gotovo i pametuju na pc,kako su oni najstariji.A nijedan spomenik znacajan nemaju u srbiji sve na kosovo i sandzak.

  0

  0
 30. Sandzak je Ilirska prestolnica,sve sto je vezano za kulturu jednog naroda danasnji Bosnjaci potomci Ilira imaju.Slaveni su dosli u 7 vijeku,miroljubivi Iliri su ih prihvatili kao goste, zato je kod nas gost cenjen.Ali legenda kaze kako j
  e neki Stari djedo Ilir reko,uradite
  Kako hocete,ja
  znam dacete im videti ser i,bolje je
  da ih drzimo na oku dalje, ali se nazalost gostoprimstvo nije pokazalo dobro.Kasnije su uz pomoc Vizantije kojoj je trebala zastita u
  ljudstvu od Rima uzela ih pod svoju
  ruku

  0

  0
 31. Pa vidi se da ne čitaju ljudi puno. Sandzak je mnogo više dao junaka i velikana nego čitava Bosna.A I ako pogledamo od ukupnog Bošnjačkog stanovništva u Turskoj 80% ih je iz Sandžaka.A ispravka za ovog da je Sandžak i prije i poslije bio pod vlašću Bosne. Nije,Sandžak je bio pod vlašću Albanaca,Crnogoraca i Srba pa se tek poslije dolaska Osmanlija usvrstao pod Bosanski Sandžakat,da bi malo kasnije postao “Yeni Pazar Sancağı” tzv. Novo Pazaraski Sandžakat. Čitajte ljudi, nemojte pisati priče “Čovek mi pričao…Čovek mi rekao” 🙂

  0

  0
  • Sandzaka je bilo mnogo u Imperiji,ovaj dio naseg Sandzaka je pripado kroz vijekove KRALJEVINI BOSNI,Osmanlije dolaskom na ovaj prostor ovo nazivaju BOSNOM sve do Mitrovice,BORBE SRBA i OSMANLIJA oko Mitrovice su upisane ko “Boj na zemlji Bosnjana”..Stecci,Spomeni koji se nalaze po Bosni npr. kod Viskokog,Zenice takvi original isti tipicno Bosnjacki se nalaze i na nasim prostorima i nigdje vise

   0

   0
 32. Само сте заборавили мали детаљ …БИХ није само држава Бошњака ,него равноправно и Срба и Хрвата,о којима ни речи …колико су стари фрањевци у средњој Босни или Херцеговина којој је био жупан Свети Сава

  0

  0
 33. Sa ovakvim istoricarima, profesorima i doktorima, nije ni cudo sto smo tako intelektualno anemicni u poslednjih 100 godina. Jad i cemer.

  Hajmo malo omladine, malo friskih pogleda. Dinosaurusi odrasli i obrazovani za komunizma su izumiruci i hvala bogu da je to tako, samo bezveze koriste kiseonik koji bi dobro dosao drugima, perspektivnijima.

  0

  0
  • Haha…čuj ovoga. Enver Imamović je jedan od najpriznatijih historičara u Bosni i Hercegovini, a ti mora da si neki vlah pa ti se ne sviđa napisano?

   0

   0
   • Ne mora biti “vlah”… Ako cemo realno i u istoriju ici jos dublje… ko je bio na toj teritoriji pre Osmanlija… a ko posle njih… Zasto se vezati samo za turke? moja procena je da narod u Bosni a najvise u Sandzaku tezi tome da bude turski zitelj, ali bez razloga… sta imaju oni sa vama, tacnije nama jer sam i ja sa tih prostora. Mozda je sve ovo tacno sto je prof rekao, ali nije uzeo cinjenice da je pre osmanlija neko vladao ovim prostorima isto tako i posle njih. i voleo bih jos jedno da pitam nekog: Ko su Turci? Kako je nastala Turska?

    0

    0
   • Poznat je i dobrica cosic pa sta?

    Ne svida mi se sta je napisao – a ti cik pogodi sta mi se u tome ne svida. Imas 10 pokusaja. Vlah zasigurno nisam pa tu binarnu instancu mozes iskljuciti iz svog daljeg znanstvenog opusa 🙂 Haj udri sad.

    0

    0
 34. Koliko nas vole, najbolje govori cinjenica da moramo i prezime mijenjat ako cemo uzet njihovo drzavljanstvo! Osnovno ljudsko pravo se zanemaruje’!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.