Šta su nam ostavili Allah, dž.š., i Poslanik, s.a.w.s., u emanet kada je u pitanju naš vođa?

2
61

-“O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i pretpostavljenima od vas.” (Nisa’, 59)

– Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ko god vidi kod svog vođe nešto od nepokornosti Allahu, treba osuditi srcem taj grijeh, ali ne smije se ni pedalj udaljiti od poslušnosti (njemu).”

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Onaj ko mi se pokorava, pokorava se Allahu, a ko mi je nepokoran, nepokoran je Allahu. Onaj ko je pokoran vladaru, pokoran je meni, a ko je nepokoran vladaru, nepokoran je meni. Vladar je kao sklonište, za čiju sigurnost se muslimani trebaju boriti i gdje oni trebaju tražiti zaštitu. Ako vladar vlada ljudima pravedno i postupa pravedno, onda će on biti nagrađen za to, a ako radi suprotno, biće odgovoran za to.“ (Buhari)

– Huzejfe ibn el-Jemen, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Poslije mene će doći vođe koji neće slijediti moju uputu i koji neće slijediti moj sunnet, a među njima će biti oni čija su srca kao šejtanova srca u ljudskom tijelu.” Pa je Huzejfe upitao: “Šta treba da radimo, ako doživimo to vrijeme?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: „Slušaj i pokoravaj se vladaru, čak i ako te napadne s leđa i uzme ti novac.“ (Muslim)

– Avf ibn Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Najbolji od vaših vladara su oni koje vi volite i koji vole vas, koji prizivaju Allahov blagoslov na vas i vi prizivate Njegov blagoslov na njih. A najgori od vaših vladara su oni koje vi mrzite i koji mrze vas, te oni koje proklinjete i koji proklinju vas.“ Kada je upitan od prisutnih: „Trebamo li ih svrgnuti mačem?“ Odgovorio je: „Ne, sve dok uspostavljaju namaz među vama.“ (Muslim)

– Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Svako ko ne voli nešto od njegovog emira – vođe, treba biti strpljiv. Bilo ko da napusti pokornost emiru – vođi, pa makar i na kratko vrijeme, umire smrću džahilijjeta.“ (Buhari i Muslim)

– Osnova šeriata (akide, vjerovanja ehli-sunneta) je pokoravanje vođi, čak i ako je griješnik sa velikim grijesima, ako naređuje dobra djela. Ali, ako naređuje zabranjeno, ne pokoravamo mu se, ali ne ustajemo protiv njega (ovo je napisano u knjigama Šafije, Ahmeda, Et-Tahavija, ibn Tejmijje), kada kufr i nevjera ne dolazi od njega, jasan kao sunce koje obasjava dan. Ako nema takvog kufra, onda takvi koji ustaju protiv šeriatskog vladara su haridžije. Isto tako, ehli-sunnet je ubijeđen da je potrebno voditi džihad do Sudnjeg dana, bilo da je vladar plemenit ili zao (griješnik)

.- Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Ko god ponižava vladara, Allah će njega poniziti.“ (Tirmizi)

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Onaj ko daje zakletvu vladaru, treba da mu u zalog da svoju ruku i iskrenost svoga srca (da mu se preda), treba da mu se pokori svim svojim bićem. Ako neko drugi krene naprijed i osporavajući njegov autoritet, onda mu (muslimani) trebaju odsjeći glavu.“ (Muslim)

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Ako vam neko dođe, dok ste ujedinjeni oko jedne osobe, i želi da vas razdvoji i podijeli vašu grupu, tada mu odsijecite glavu!“ (Imam Muslim).

– Imam Ebu Hanife r.a., je mišljenja da se neće klanjati dženaze-namaz muharibu – onome koji vojno ustane protiv imama.

-“Čuo sam Allahova Poslanik s.a.v.s., kako govori: “Ko umre odvojen od zajednice muslimana umro je paganskom smrću.”

– Od Ummu Seleme, r.a., se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: „Biće vam postavljani emiri – vođe, pri kojima će biti djela koja su vam draga, ali i onih koja su vam mrska, tako da ko srcem bude mrzio (takve postupke) – biće pošteđen grijeha; ko protiv takvih djela bude ustao (jezikom ili rukom) – biće spašen, ali (griješan će biti) ko (takva djela) bude prihvatio i zadovoljan bude bio!“ Rekoše: „Zar se nećemo boriti protiv takvih?“ Reče: „Ne, sve dok budu obavljali namaz!“ (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud) U drugom hadisu se navodi: … Rekosmo: „Božiji Poslaniče, zar nećemo protiv takvih ustajati?“ Reče: „Ne, sve dok sa vama budu obavljali namaz!“ (Muslim)

-“Allahov Vjerovjesniče, šta misliš kada bi nam došli nadređeni koji bi tražili a ne bi davali naša prava, – šta tada naređuješ?” Poslanik ,s.a.v.s., se udalji od njega. Opet ga je upitao, a Poslanik ,s.a.v.s., reče: “Slušajte i pokoravajte se, oni će odgovarati za svoje postupke, a vi za svoje!” (Muslim)

– Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Ostavljam vam u oporuku bogobojaznost i da slušate i da budete pokorni pa makar vam pretpostavljeni bio rob Abesinac…“

– Ni kršćanski ratovi ni tatarski ratovi nisu zaustavili napredovanje Muslimana, već napuštanje objave tj. pokornosti vođi.

– Najbolji muslimani su zabranjivali ustanak protivu vladara i borbu protivu njih u danima fitni kao što je bio slučaj sa Abdullah ibn Omerom i Se’id ibn el-Musejjibom i Ali ibn el-Husejnom i ostalima kada su u godini El-Hurre zabranjivali ustanak protivu Jezida. Isto su činili Hasan El-Basri, Mudžahid i ostali, kada su zabranjivali učestvovanje u ustanku Ibnul-Eš’asa.

– Od Poslanika, s.a.v.s., se bilježi da je naredio borbu samo protiv haridžija El-marikin, protiv kojih se borio Ali ibn Ebi Talib, r.a., kod Nehrevana, nakon njihove pobune protivu njega.

– Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u džehennem, – a užasno je on boravište! (Žene, 115)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Sve je to ok, samo još da odredimo ko je u Sandžaku taj emir, vođa. Sulejman Ugljanin ili Muamer Zukorlić. Koliko je meni poznato Sulejman Ugljanin je emir Bošnjaka Sandžaka, jer je on Bošnjake poveo 90-tih. Po ovim Ajetima i Hadisima ispada da Muamer Zukorlić nikako nije smio da se okreće protiv Sulejmana Ugljanina i da je svojom neposlušnošću prema emiru Bošnjaka Sandžaka napravio veliku smutnju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.