Šta su nam ostavili Allah, dž.š., i Poslanik, s.a.w.s., u emanet kada je u pitanju naš vođa?

2
33

-“O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i pretpostavljenima od vas.” (Nisa’, 59)

– Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ko god vidi kod svog vođe nešto od nepokornosti Allahu, treba osuditi srcem taj grijeh, ali ne smije se ni pedalj udaljiti od poslušnosti (njemu).”

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Onaj ko mi se pokorava, pokorava se Allahu, a ko mi je nepokoran, nepokoran je Allahu. Onaj ko je pokoran vladaru, pokoran je meni, a ko je nepokoran vladaru, nepokoran je meni. Vladar je kao sklonište, za čiju sigurnost se muslimani trebaju boriti i gdje oni trebaju tražiti zaštitu. Ako vladar vlada ljudima pravedno i postupa pravedno, onda će on biti nagrađen za to, a ako radi suprotno, biće odgovoran za to.“ (Buhari)

– Huzejfe ibn el-Jemen, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Poslije mene će doći vođe koji neće slijediti moju uputu i koji neće slijediti moj sunnet, a među njima će biti oni čija su srca kao šejtanova srca u ljudskom tijelu.” Pa je Huzejfe upitao: “Šta treba da radimo, ako doživimo to vrijeme?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: „Slušaj i pokoravaj se vladaru, čak i ako te napadne s leđa i uzme ti novac.“ (Muslim)

– Avf ibn Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Najbolji od vaših vladara su oni koje vi volite i koji vole vas, koji prizivaju Allahov blagoslov na vas i vi prizivate Njegov blagoslov na njih. A najgori od vaših vladara su oni koje vi mrzite i koji mrze vas, te oni koje proklinjete i koji proklinju vas.“ Kada je upitan od prisutnih: „Trebamo li ih svrgnuti mačem?“ Odgovorio je: „Ne, sve dok uspostavljaju namaz među vama.“ (Muslim)

– Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Svako ko ne voli nešto od njegovog emira – vođe, treba biti strpljiv. Bilo ko da napusti pokornost emiru – vođi, pa makar i na kratko vrijeme, umire smrću džahilijjeta.“ (Buhari i Muslim)

– Osnova šeriata (akide, vjerovanja ehli-sunneta) je pokoravanje vođi, čak i ako je griješnik sa velikim grijesima, ako naređuje dobra djela. Ali, ako naređuje zabranjeno, ne pokoravamo mu se, ali ne ustajemo protiv njega (ovo je napisano u knjigama Šafije, Ahmeda, Et-Tahavija, ibn Tejmijje), kada kufr i nevjera ne dolazi od njega, jasan kao sunce koje obasjava dan. Ako nema takvog kufra, onda takvi koji ustaju protiv šeriatskog vladara su haridžije. Isto tako, ehli-sunnet je ubijeđen da je potrebno voditi džihad do Sudnjeg dana, bilo da je vladar plemenit ili zao (griješnik)

.- Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Ko god ponižava vladara, Allah će njega poniziti.“ (Tirmizi)

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Onaj ko daje zakletvu vladaru, treba da mu u zalog da svoju ruku i iskrenost svoga srca (da mu se preda), treba da mu se pokori svim svojim bićem. Ako neko drugi krene naprijed i osporavajući njegov autoritet, onda mu (muslimani) trebaju odsjeći glavu.“ (Muslim)

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Ako vam neko dođe, dok ste ujedinjeni oko jedne osobe, i želi da vas razdvoji i podijeli vašu grupu, tada mu odsijecite glavu!“ (Imam Muslim).

– Imam Ebu Hanife r.a., je mišljenja da se neće klanjati dženaze-namaz muharibu – onome koji vojno ustane protiv imama.

-“Čuo sam Allahova Poslanik s.a.v.s., kako govori: “Ko umre odvojen od zajednice muslimana umro je paganskom smrću.”

– Od Ummu Seleme, r.a., se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: „Biće vam postavljani emiri – vođe, pri kojima će biti djela koja su vam draga, ali i onih koja su vam mrska, tako da ko srcem bude mrzio (takve postupke) – biće pošteđen grijeha; ko protiv takvih djela bude ustao (jezikom ili rukom) – biće spašen, ali (griješan će biti) ko (takva djela) bude prihvatio i zadovoljan bude bio!“ Rekoše: „Zar se nećemo boriti protiv takvih?“ Reče: „Ne, sve dok budu obavljali namaz!“ (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud) U drugom hadisu se navodi: … Rekosmo: „Božiji Poslaniče, zar nećemo protiv takvih ustajati?“ Reče: „Ne, sve dok sa vama budu obavljali namaz!“ (Muslim)

-“Allahov Vjerovjesniče, šta misliš kada bi nam došli nadređeni koji bi tražili a ne bi davali naša prava, – šta tada naređuješ?” Poslanik ,s.a.v.s., se udalji od njega. Opet ga je upitao, a Poslanik ,s.a.v.s., reče: “Slušajte i pokoravajte se, oni će odgovarati za svoje postupke, a vi za svoje!” (Muslim)

– Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Ostavljam vam u oporuku bogobojaznost i da slušate i da budete pokorni pa makar vam pretpostavljeni bio rob Abesinac…“

– Ni kršćanski ratovi ni tatarski ratovi nisu zaustavili napredovanje Muslimana, već napuštanje objave tj. pokornosti vođi.

– Najbolji muslimani su zabranjivali ustanak protivu vladara i borbu protivu njih u danima fitni kao što je bio slučaj sa Abdullah ibn Omerom i Se’id ibn el-Musejjibom i Ali ibn el-Husejnom i ostalima kada su u godini El-Hurre zabranjivali ustanak protivu Jezida. Isto su činili Hasan El-Basri, Mudžahid i ostali, kada su zabranjivali učestvovanje u ustanku Ibnul-Eš’asa.

– Od Poslanika, s.a.v.s., se bilježi da je naredio borbu samo protiv haridžija El-marikin, protiv kojih se borio Ali ibn Ebi Talib, r.a., kod Nehrevana, nakon njihove pobune protivu njega.

– Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u džehennem, – a užasno je on boravište! (Žene, 115)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Sve je to ok, samo još da odredimo ko je u Sandžaku taj emir, vođa. Sulejman Ugljanin ili Muamer Zukorlić. Koliko je meni poznato Sulejman Ugljanin je emir Bošnjaka Sandžaka, jer je on Bošnjake poveo 90-tih. Po ovim Ajetima i Hadisima ispada da Muamer Zukorlić nikako nije smio da se okreće protiv Sulejmana Ugljanina i da je svojom neposlušnošću prema emiru Bošnjaka Sandžaka napravio veliku smutnju.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.