28. Novembar 2011

Evropa – Srbijanski mediji su optužili Emira Elfića, predsjenika Bošnjačke demokratske zajednice da aktivno lobira za Autonomiju Sandžaka i da „cinkari Srbiju u Evropi.“

Elfić u Evropskom parlamentu

„Predsjednik BDZ-a  Emir Elfić već nekoliko dana po Evropi lobira za autonomiju Sandžaka“ – piše Kurir.

Elfić je u Briselu je imao sastanke s predstavnicima Evropskog parlamenta, kao i s Eminom Bozgurt, holandskom poslanicom pri EU zaduženom za Balkan.

Elfić trenutno boravi u Gotingemu, u Nemačkoj, gdje prisustvuje konferenciji pod pokroviteljstvom Organizacije za ugrožene narode.

Elfić je podnio izvještaj o kršenju ljudskih prava Bošnjaka na vjerskoj i etničkoj osnovi.

– Bošnjaci su nakon raspada Jugoslavije davali pun doprinos razvoju demokratije, podržavajući promjene, nadajući se da će sistemskim promjenama ostvariti svoja prava, što se još nije dogodilo. Zato smatramo da je jedini mehanizam zaštite prava Bošnjaka obnavljanje autonomije Sandžaka kao historijske regije, u okviru evropskih propisa i standarda – rekao je Elfić na konferenciji.

Nakon posjete parlamentu zajedno sa čelnicima Sandžačke dijaspore imao je prilike razgovarati sa predstavnicima parlamentarne delegacije  Republike Turske u Briselu . Domaćini  su izrazili veliko interesovanje za aktuelna dešavanja u Sandžaku kao i za poziciju Bošnjaka u R. Srbiji.

Elfić na engleskom govorio o Bošnjacima i Sandžaku ispred velikog broja zvaničnika EU

Izvor: SandzakPRESS.net, Kurir-info.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles